The end. Και γράφτηκε λοιπόν το τέλος σ’ αυτή τη σχέση. Προσπαθήσατε πολύ πριν το ορίσετε ή ίσως δεν προσπαθήσατε και καθόλου απλώς δεν προχωρούσε η φάση. Όπως και να ‘χει ο χωρισμός είναι οριστικός. Θα περάσετε όλα τα στάδια ή ίσως και κανένα και θα προχωρήσετε. Και κάποια στιγμή, όταν περάσει ο καιρός, θα χρειαστεί κι ένα ξεσκαρτάρισμα. Κυριολεκτικό και μεταφορικό.
Αποφασίζεις λοιπόν τι κρατάς και τι πετάς. Από αναμνήσεις μέχρι αντικείμενα. Κι αφού μιλάμε για αντικείμενα σκέφτεσαι τι θα κάνεις και μ’ εκείνες τις κοινές φωτογραφίες. Φωτογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους του σπιτιού σου, που βρίσκονται αποθηκευμένες σε κινητό και υπολογιστή και δημοσιευμένες στα social media.
Όλοι λίγο πολύ έχουμε τέτοιες φωτογραφίες. Ακόμα κι οι πιο ντροπαλοί, ακόμα κι οι πιο μικρές σε διάρκεια σχέσεις. Όταν είσαι με κάποιον δε σκέφτεσαι το ενδεχόμενο ενός χωρισμού και θέλεις ν’ αποτυπώνεις τις όμορφες στιγμές σας. Γιατί οι φωτογραφίες αυτό το σκοπό έχουν, να κρατάνε ζωντανές τις στιγμές εκτός από το μυαλό και σε κάποιο χαρτί.
Τι θα τις κάνεις λοιπόν τώρα αυτές τις φωτογραφίες; Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Οι πρώτοι τις καταστρέφουν ίσως ακόμα και με την αναγγελία του χωρισμού, τις σκίζουν, τις καίνε ή απλά τις εξαφανίζουν. Δεν θέλουν τίποτα να θυμίζει όμορφες στιγμές του παρελθόντος που δε θα επιστρέψουν. Κάποιοι αργότερα το μετανιώνουν κάποιοι άλλοι όχι.
Οι δεύτεροι τις κρατάνε. Τις κλειδώνουν στο χρονοντούλαπο της προσωπικής τους ιστορίας. Κάποιες στιγμές τις ανασύρουν και κοιτώντας τες θυμούνται όμορφες καταστάσεις. Κάποιοι ίσως και να νιώθουν στενοχώρια κυρίως αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ξεπεράσει την απώλεια. Όπως και να ‘χει οι φωτογραφίες μένουν εκεί. Να θυμίζουν όμορφες στιγμές.
Ποιος άραγε να κάνει το σωστότερο; Αυτό είναι τελείως υποκειμενικό βέβαια. Ο καθένας διαχειρίζεται τον πόνο και την απώλεια που προκαλεί ένας χωρισμός με το δικό του μοναδικό τρόπο. Με τον τρόπο με τον οποίο θα νιώθει ο ίδιος καλύτερα. Δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.
Αλλά ποιος ο λόγος άραγε να κρατάς φωτογραφίες κάποιας πρώην σχέσης; Οι στιγμές ούτως ή άλλως μένουν μέσα σου είτε το θέλεις είτε όχι. Γιατί να πρέπει ν’ αντιμετωπίζεις πάντα και τα φαντάσματα του παρελθόντος; Μήπως είναι αδυναμία ή απλά κάποιο κόλλημα; Η μήπως είσαι συλλέκτης αντικειμένων; Αυτό θα το ψάξεις μέσα σου.
Καλό θα ήταν όποιες κι αν υπήρξαν οι συνθήκες που έφεραν το χωρισμό να μην αντιδράς σπασμωδικά και βεβιασμένα. Πάρε το χρόνο σου. Αρχικά εξαφάνισε τις φωτογραφίες από το οπτικό σου πεδίο, γιατί εννοείται πως δε βοηθάει η καθημερινή οπτική επαφή, αλλά όχι από τη ζωή σου. Κρυψ’ τες σε ένα ξεχασμένο ντουλάπι που δεν ανοίγεις ποτέ. Φτιάξε έναν ειδικό φάκελο στο κινητό και στον υπολογιστή και μετέφερε τις εκεί. Αρκεί να μην πέφτει το μάτι σου συνεχώς πάνω τους.
Περνώντας ο καιρός θα συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις μ’ αυτές όπως και με όλα τα αντικείμενα που σου έχουν απομείνει. Κάτω από ήρεμες σκέψεις και συνθήκες λειτουργούμε πάντα καλύτερα. Άσε που ποτέ δεν ξέρεις αν θα υπάρξει επανασύνδεση. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σ’ αυτή τη ζωή. Ίσως τελικά στο τέλος να γράφει “to be continued”!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου