Μπορεί να λέμε ότι ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται, αλλά έρχεται μία φάση στη ζωή μας που πρέπει να διαχωρίσουμε το φιλικό μας περιβάλλον από το ερωτικό. Όταν ένας φίλος μας δημιουργήσει μία ερωτική σχέση οφείλουμε να το σεβαστούμε, να είμαστε μεν δίπλα του αν μας χρειαστεί ή αν χρειάζεται κάποια συμβουλή, αλλά σε καμία περίπτωση να μην μπαίνουμε στη μέση όταν ένα φιλικό μας ζευγάρι τσακώνεται. Αν αναρωτιέστε γιατί οι δέκα λόγοι που ακολουθούν ίσως σας βοηθήσουν.
1. Κράτα το στόμα σου κλειστό και το μυαλό σου ανοικτό!
Έτσι λέει μια παροιμία και κάπως έτσι σχετίζεται με το θέμα μας αφού οποιοσδήποτε τρίτος προσπαθήσει να λύσει τις διαφορές που έχει ένα ζευγάρι, μη γνωρίζοντας όλα τα γεγονότα, θα βγάλει λάθος συμπεράσματα και δε θα μπορεί να έχει μία αντικειμενική άποψη. Καλό θα ήταν προτού πάρουμε θέση σε μία διαφωνία που απασχολεί ένα φιλικό μας ζευγάρι να ξέρουμε τι έχουν να πούνε και οι δύο πλευρές και μετά να κρίνουμε, αλλά και πάλι δικαστές δεν είμαστε γι’ αυτό καλό θα ήταν να κρατήσουμε την άποψή μας για τον εαυτό μας για να μη δημιουργήσουμε περισσότερες διαμάχες.
2. Άθελα μας μπορεί να είμαστε η αφορμή να ανάψουν περισσότερο τα αίματα.
Ένα ζευγάρι όταν το απασχολεί κάτι και τσακώνεται, μπορεί να κρύβει πολλή ένταση και μία λέξη που θα πούμε ή μία κουβέντα μας ίσως ξύσει παλιές πληγές ή να τους φέρει στο μυαλό λόγους που τσακώθηκαν ξανά στο παρελθόν και αντί να ηρεμήσουμε τα πνεύματα, να χειροτερέψουμε την κατάσταση άθελα ή εσκεμμένα.
3. Δεν είσαι από μηχανής Θεός!
Μπορεί να ανήκεις στο στενό κύκλο του ζευγαριού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είσαι πάντα εκεί όταν τσακώνονται για να κάνεις τον μεσάζοντα. Καλό θα ήταν να αφήσουμε το ζευγάρι να μάθει να λύνει μόνο του τις διαφορές του, γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουν αν μπορούν να συνυπάρξουν και να ξεπεράσουν όσα τους χωρίζουν.
4. Ένα συν ένα μας κάνουν δύο και όχι τρία.
Αν έπρεπε κάθε φορά που ένα ζευγάρι τσακώνεται να υπάρχει ένας τρίτος να σχολιάζει και να παίρνει θέση τότε δε θα υπήρχε λόγος να λέγεται ζευγάρι, γιατί το ζευγάρι οφείλει να έχει προσωπική ζωή και προσωπικές στιγμές. Μέσα από αυτές πηγάζουν οι λόγοι για τους οποίους τσακώνεται το ζευγάρι και αφορούν μόνο τους δύο.
5. Δε μας αφορά!
Όσο και να τους αγαπάμε, όσο και να μη μας αρέσει να τους βλέπουμε στεναχωρημένους και τσακωμένους, δε μας αφορά τι έχει γίνει και δεν πρέπει να πάρουμε θέση γιατί πολύ απλά δε μας αφορά.
6. Στο τέλος μπορεί να καταλήξουμε μαλωμένοι!
Ακόμη και αν οι προθέσεις μας είναι καλές, το ζευγάρι ίσως ξεσπάσει σε εμάς και μπορεί να καταλήξουμε να είμαστε εμείς τσακωμένοι μαζί τους, ενώ αυτοί θα τα έχουν ήδη βρει. Κράτησε μία πισινή και αν κρίνεις ότι είναι έκτακτη ανάγκη να επέμβεις, σκέψου την κίνησή σου δύο φορές πριν την κάνεις και πράξε ανάλογα.
7. Θέλεις σίγουρα να τα ξαναβρούνε;
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που θα ήθελες να επέμβεις σε κάτι που δε σε αφορά; Θέλεις όντως να κατευνάσεις τα πνεύματα ή μήπως θέλεις να σιγουρευτείς ότι δε θα τα βρούνε, γιατί όσο και να τους αγαπάς δεν ενέκρινες αυτή τη σχέση από την αρχή; Ας κάνουμε μία σύσκεψη με τον εαυτό μας και αν είμαστε σίγουροι για την απάντηση, τότε μπορούμε να πράξουμε ανάλογα.
8. Ο ρόλος σου μπορεί να παρερμηνευτεί!
Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως ένας από τους δύο να σκεφτεί ότι ζηλεύεις και γι’ αυτό μπαίνεις στη μέση και ίσως την επόμενη μέρα το φιλικό σου ζευγάρι να σου λέει με το ζόρι ένα γεια; Έχουν δει τόσα τα μάτια μας και έχουν ακούσει τόσα τα αφτιά μας που δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε ανθρώπους και ακόμη και αν η πρόθεση μας είναι καλή, οι φίλοι μας μπορεί να την ερμηνεύσουν αλλιώς και στο τέλος να τους χάσουμε από φίλους.
9. Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους.
Είναι λογικό να υπάρχουν διαμάχες μεταξύ ενός ζευγαριού και κάποιες φορές ένας καβγάς κάνει καλό στη σχέση γι’ αυτό καλό θα ήταν να αφήσουμε το ζευγάρι να ζήσει τα σκαμπανεβάσματα του, γιατί μόνο τότε θα γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο.
10. Γιατί να μπεις στη «μέση»;
Η θέση σου είναι περιττή απ’ τη στιγμή που θα μπεις στη μέση, θα εμποδίσεις τη σύγκρουση τους, αλλά αυτή η σύγκρουση θα είναι μετωπική προς εσένα. Πόσες φορές είδαμε ταινία και όταν κάποιος πήγε να προστατέψει κάποιον από το να τον χτυπήσει, κατέληξε να χτυπηθεί ο ίδιος; Προτού προστατέψεις το φιλικό ζευγάρι, λοιπόν, φρόντισε να έχεις προστατέψει τον εαυτό σου.
Όλα τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους μόνα, γιατί δε θα είσαι πάντα εσύ ή κάποιος άλλος εκεί να ισορροπείτε την κατάσταση. Στην τελική μπορεί να μην είναι γραφτό να είναι μαζί και εσύ έχοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή να είσαι ο μόνος λόγος που είναι ακόμη μαζί. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα φιλικά μας ζευγάρια να τσακωθούν και αν τα βρούνε θα έρθουν πιο κοντά, αφού θα τα έχουν καταφέρει μόνοι τους.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.