Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποφύγεις μία κατάσταση, η οποία σε φέρνει σε άβολη θέση. Είναι όμως πολύ πιο όμορφο και βολικό να το κάνεις ευγενικά και χωρίς να προσβάλεις εσένα ή τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Στην προκειμένη περίπτωση θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να απορρίψεις με ευγένεια το ερωτικό ενδιαφέρον χωρίς να κάνεις το πρόσωπο να νιώσει άσχημα.
Ας το κάνουμε εικόνα και ας φανταστούμε τη σκηνή. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο αγαπημένο σου μπαράκι. Έχεις βγει με την παρέα σου. Για δικούς σου λόγους δε θες να σε φλερτάρει κάποιος. Ίσως βγαίνεις ήδη με κάποιο άλλο πρόσωπο, ίσως είσαι ερωτευμένος με κάποιον ακόμη και αν δεν είστε μαζί ή απλώς δεν έχεις διάθεση για φλερτ και έρωτες σε αυτή τη φάση. Κάθεσαι, λοιπόν, στο συνηθισμένο σημείο στο μπαρ. Παραγγέλνεις το αγαπημένο σου κοκτέιλ και διασκεδάζεις με τον τρόπο που εσύ θέλεις. Σε πλησιάζει κάποιος με σκοπό να σε φλερτάρει. Πώς μπορείς να πεις «όχι» ευγενικά;
1. Πες απλώς ένα «γεια»!
Αν σε πλησιάσει και απλώς σε χαιρετίσει, μπορείς να απαντήσεις με την ίδια ακριβώς λέξη, να πεις μια «καλησπέρα», να χαμογελάσεις από ευγένεια και να γυρίσεις διακριτικά την πλάτη κάνοντας πως δήθεν συνεχίζεις τη συζήτηση που είχες με την παρέα σου.
2. «Συγνώμη, αλλά προσπαθούσα να απαντήσω σ’ ένα σημαντικό μήνυμα»
Μπορείς επίσης να χαιρετίσεις και αν η παρέα σου είναι απασχολημένη, θυμήσου να απαντήσεις στο χθεσινό μειλ που σου έστειλε το αφεντικό δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν μπορείς να ανοίξετε συζήτηση, αφού αυτή τη στιγμή έχει προκύψει κάτι επείγον στη δουλειά. Ας ελπίσουμε να πιάσει το νόημα!
3. «Στην υγεία μου, αλλά μείνε μακριά μου»
Στην περίπτωση που ενώ διασκεδάζεις με την παρέα σου έρχεται ένα ποτό από την απέναντι πλευρά του μπαρ κερασμένο από πρόσωπο που ενδιαφέρεται, το δέχεσαι, χαμογελάς και συνεχίζεις αυτό που έκανες χωρίς να ρίξεις δεύτερο βλέμμα, γιατί τότε θα δώσεις την εντύπωση πως θα ήθελες να πιείτε το δεύτερο μαζί. Απλά και ευγενικά το δέχεσαι, αλλά το πίνεις με την παρέα και όχι με το άτομο που το κέρασε.
4. «Δε νομίζω πως θέλω να χορέψω μαζί σου»
Αν κάποιος θέλει να χορέψετε και βρει το θάρρος να σε τραβήξει στην πίστα μπορείς απλώς να αρνηθείς ευγενικά λέγοντας «ευχαριστώ, αλλά θα προτιμούσα να επιστρέψω στην παρέα μου». Δύσκολο να το πεις, αλλά δεν υπάρχει πιο όμορφος τρόπος να αρνηθείς -χωρίς να σπρώξεις ή να αγριοκοιτάξεις τον άλλο.
5. Ο αριθμός που καλέσατε δεν υπάρχει
Τι γίνεται όταν κάποιος σου ζητήσει το τηλέφωνό σου με το καλησπέρα σας; Μπορείς πολύ όμορφα να του πεις πως δε συνηθίζεις να το δίνεις και θα προτιμούσες να μην επιμένει, γιατί θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Σε περίπτωση που επιμένει του δίνεις λάθος αριθμό λέγοντας πως το κινητό σου έχει κλείσει από μπαταρία ούτως ώστε να μη σου κάνει αναπάντητη επιτόπου.
6. «Μη με κοιτάς, δεν πρόκειται να μου αλλάξεις γνώμη»
Όταν είσαι έξω με την παρέα σου και κάποιος σε κοιτάει επίμονα στέλνοντάς σου το μήνυμα ότι ετοιμάζεται να κάνει κίνηση, τότε απλώς δεν απαντάς στο βλέμμα με βλέμμα και αποφεύγεις την επαφή στρέφοντας την προσοχή σου στους φίλους σου.
7. Πάσα στο πρόσωπο της παρέας που ξέρει από χαβαλέ
Στην περίπτωση που κάποιος είναι επίμονος και προσπαθεί να σε φλερτάρει, ενώ εσύ δε θες, μπορείς να φέρεις κοντά το άτομο της παρέα, το οποίο ξέρει να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και να απομακρυνθείς με τρόπο αφήνοντάς τους να διασκεδάσουν.
8. «Ωραία μάτια! Ευχαριστώ αρέσουν και στο ταίρι μου!»
Ένας άλλος τρόπος να αρνηθείς το φλερτ είναι να βάλεις στην κουβέντα σας το/τη σύντροφο σου χωρίς να είσαι ειρωνικός ή επιθετικός. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις ότι είσαι σε σχέση και δεν ενδιαφέρεσαι για νέες γνωριμίες. Θα ενοχληθεί λίγο, αλλά θα στείλεις το σωστό μήνυμα.
9. «Ωραία τα λες, αλλά πρέπει να φύγω!»
Όταν σε πλησιάσει κάποιος και αρχίσει να μιλάει ακατάπαυστα μπορείς να προσποιηθείς πως σε φωνάζει κάποιος από την απέναντι πλευρά του μπαρ και να φύγεις ζητώντας συγνώμη για τη διακοπή.
10. Άγριο βλέμμα, ευγενικές χειρονομίες
Το βλέμμα μας πολλές φορές στέλνει λάθος μηνύματα γι’ αυτό καλό θα ήταν όταν δεν είμαστε διαθέσιμοι για φλερτ, να μην κοιτάμε τον άλλο στα μάτια ή επίμονα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα πιστέψει ότι δίνουμε το πράσινο φως. Χαμογελάμε ευγενικά και γυρνάμε βλέμμα και πλάτη αλλού.
Σίγουρα όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σ’ αυτή τη θέση και σίγουρα όσο ευγενικοί και αν προσπαθούσαμε να είμαστε, υπήρξαν στιγμές που χάσαμε την υπομονή μας και συμπεριφερθήκαμε απότομα και με αγένεια. Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε ευγενικοί και να θυμόμαστε ότι πολλές φορές όσο κοινωνικοί και αν είμαστε, η υπερβολική διαχυτικότητα μπορεί να παρερμηνευτεί και να προσβάλει είτε εμάς είτε το σύντροφο μας -αν είμαστε σε σχέση. Λέμε «όχι» με τρόπο και με το ίδιο τακτ προχωράμε στέλνοντας το μήνυμα που θέλουμε ξεκάθαρα χωρίς να αφήσουμε περιθώρια επαναπροσέγγισης.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.