Αν πάμε μερικά χρόνια πίσω και συγκρίνουμε τον τρόπο που ζούσαν και μεγάλωναν οι γονείς και οι παππούδες μας με τον τρόπο που ζούμε και μεγαλώνουμε σήμερα εμείς και τα παιδιά μας θα διακρίνουμε τρομερές διαφορές στον τρόπο αντίληψης και σκέψης. Για καλή ή κακή μας τύχη οι καιροί έχουν αλλάξει και μαζί με όλα τα άλλα στον κόσμο που έχουν εξελιχθεί, έχει εξελιχθεί και εκμοντερνιστεί ο τρόπος που λειτουργούμε και σκεφτόμαστε.Ένα ακόμη κεφάλαιο που έχει πάρει άλλες διαστάσεις όμως με τα χρόνια είναι το «σεξ».
Πόσο απλό έχει γίνει στις μέρες μας σε σχέση με τότε; Τι σήμαινε τότε για έναν άντρα και μία γυναίκα να κάνουν σεξ και τι σημαίνει σήμερα; Υπήρχε κάποιος άραγε να εξηγήσει στους γονείς και τους παππούδες μας πώς ερχότανε στον κόσμο ένα μωρό ή μήπως πίστευαν όντως ότι το φέρνει ο πελαργός;
Θα σταθώ λιγάκι στην «καλή μας τύχη» μιας και σήμερα τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για οτιδήποτε σχετίζεται με το σεξ και έτσι μπορούν να αποφευχθούν πολλά θέματα τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και συναισθηματικά. Ο καλύτερος άνθρωπος για να συμβουλέψει ένα παιδί και να το ενημερώσει για το κεφάλαιο του σεξ είναι ο γονιός του. Για να συμβεί αυτό, το πιο σημαντικό και απαραίτητο συστατικό είναι η εμπιστοσύνη και πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές.
Ένας γονιός καλό θα ήταν να συζητήσει με το παιδί του για το σεξ χωρίς ενδοιασμούς και ταμπού. Να μιλάνε οι γονείς με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσαν στο παιδί τους για την βία, τον εκφοβισμό, τους φίλους και τα μαθήματά τους. Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από το σώμα μας, τα γεννητικά όργανα, το πώς γεννιέται ένα παιδί χρησιμοποιώντας ακόμη και εικόνες ως παράδειγμα.
Στη συνέχεια, όταν το παιδί μπορεί να εκφράσει αυτό που νιώθει, ο γονιός πρέπει να το αφήσει να ρωτήσει τις απορίες του, να εξηγήσει πώς νιώθει και να μοιραστεί τις ανησυχίες του. Για να γίνει αυτό, όμως, το παιδί πρέπει να νιώθει άνετα με τον ένα ή και τους δύο γονείς ούτως ώστε να μη φοβάται να πει αυτό που θέλει ή ακόμη και να μοιραστεί μαζί τους μία προσωπική του εμπειρία.
Αν πάλι υπάρχει θέμα στη μεταξύ τους επικοινωνία, οι γονείς θα μπορούσαν να αγοράσουν κάποιο βιβλίο που μιλάει για το σεξ στο παιδί τους για να μπορεί έστω και διαβάζοντάς το να πάρει τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται. Μία άλλη λύση θα ήτανε να παραπέμψουν το παιδί τους σε κάποιο ειδικό ή ψυχολόγο για να το βοηθήσουν να εκφραστεί και να μοιραστεί με κάποιον τις σκέψεις και τις απορίες του για σχετικά με αυτό το θέμα.
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για τη σεξουαλική πράξη για να αποφευχθούν συναισθηματικές απογοητεύσεις ή ακόμη χειρότερα θέματα υγείας. Είναι σημαντικό για ένα αγόρι να μάθει ότι πρέπει να παίρνει προφυλάξεις και για μία κοπέλα να ξέρει να ζητάει από το αγόρι να πάρουν προφυλάξεις. Υπάρχουνε αρκετές νόσοι που μεταδίδονται σεξουαλικά και το κόστος ενός προφυλακτικού αξίζει σε σύγκριση με την ψυχολογική και σωματική ταλαιπωρία που δύναται να επιφέρει η μη προφύλαξη.
Μην ξεχνάμε και το ενδεχόμενο μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μιας και στις μέρες μας βλέπουμε ανήλικες να μένουνε έγκυες εξαιτίας μίας επιπολαιότητας της στιγμής που επάνω στον ενθουσιασμό τους δεν πήραν προφυλάξεις. Και μία εγκυμοσύνη θα βασάνιζε όχι μόνο αυτές, αλλά και το μωρό που θα φέρουνε στον κόσμο αφού δεν είναι έτοιμες να πάρουν την ευθύνη.
Η συζήτηση περί σεξ, λοιπόν, μπορεί να φέρει ένα παιδί σε αμηχανία όταν το συζητάει με τους γονείς του, επειδή δεν έχουν αποκτήσει την κατάλληλη σχέση εμπιστοσύνης. Ο ρόλος του γονιού συνάδει με αυτό του καλύτερου μας φίλου, άρα ένα παιδί πρέπει να βλέπει τους γονείς του ως φίλους του και ευτυχώς στις μέρες μας αυτό είναι πολύ πιο πιθανόν να συμβεί σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Στην περίπτωση που κάποιοι γονείς δεν είναι τόσο μοντέρνοι ή ανοικτόμυαλοι, δεν προστατεύουν τον παιδί τους, αλλά τους ίδιους εξαιτίας της φοβίας που έχουν απέναντι σε κάτι πιο μοντέρνο και προχωρημένο σε σύγκριση με τη δική τους εποχή.
Βλέποντας τη σχέση παιδιού–γονέα σαν ένα παιχνίδι, αν θέλετε να έρθετε ισοπαλία και να έχετε μία ίση σχέση, σεβαστείτε το παιδί σας και παράλληλα αυτό θα σεβαστεί εσάς. Βοηθήστε το να νιώσει άνετα μαζί σας και να μοιραστεί τις ανησυχίες του, γιατί μόνο έτσι θα το προστατέψετε. Δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτο έλεγχο στις ζωές των παιδιών μας και όντας υπερπροστατευτικοί, η παραμικρή γρατζουνιά θα πληγώσει το παιδί μας.
Ο ρόλος του γονέα είναι να δώσει τις κατάλληλες βάσεις στο παιδί του ούτως ώστε να βγει στην κοινωνία σωστός άνθρωπος και να έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις φουρτούνες που του επιφυλάσσει η ζωή. Συζητάτε, λοιπόν, συμβουλέψετε και καθοδηγείστε τα παιδιά σας. Στην τελική ότι και να γίνει σε εμάς θα επιστρέψουν για ανεφοδιασμό δύναμης και αγάπης.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.