Στις μέρες μας το να πας για ένα ποτό και να σε φλερτάρει κάποιος είναι κάτι που είσαι αρκετά βέβαιος πως θα συμβεί μιας κι έχουμε πλέον ισοπεδώσει τις ανθρώπινες σχέσεις και τα βλέπουμε όλα απρόσωπα και μηχανικά. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα σε φλερτάρει κάποιος αλλά ο τρόπος που θα το κάνει, ο τρόπος που πιστεύουμε πως θα εξελιχθεί και η αληθινή του κατάληξη. Τι συμβαίνει συνήθως;
Βγαίνεις με την παρέα σου με ανεβασμένη διάθεση για φλερτ κι όλως τυχαίως στην άλλη μεριά του bar κάθεται κάποιος που μαγνητίζει το βλέμμα σου και βάζει το μυαλό σου να κάνει διάφορα σενάρια. Το επόμενο βήμα όμως είναι απρόβλεπτο. Ας πάρουμε τον παραδοσιακό τρόπο, όπου ο ένας εκ των δύο, ο πιο τολμηρός, θα κάνει την πρώτη κίνηση.
«Ένα σφηνάκι στο τραπέζι εκείνο», λέει στον μπάρμαν κοιτώντας σε.
Χαμογελάς. Αρχικά από καθαρή ευγένεια κι αμηχανία, σηκώνεις το ποτήρι και γνέφεις διακριτικά. Σου χαμογελάει πίσω και μετά από λίγα λεπτά σε πλησιάζει. Εκείνη τη στιγμή παρατηρείς τα μάτια του που σε έχουν καρφώσει και από μέσα σου σκέφτεσαι πόσες φορές σε έχει φανταστεί χωρίς ρούχα μέσα σε εκείνα τα λίγα λεπτά και πόσο εύκολα πιστεύει πως μπορεί να σε κάνει να φύγετε μαζί. Κοιτάζει την παρέα του διακριτικά με ένα βλέμμα που τους πείθει πως σε έχει κατακτήσει. Μηχανικά πλέον εσύ απαντάς στις ερωτήσεις που σου κάνει και περιμένεις να δεις πού θα οδηγήσει όλο αυτό.
«Για πες λοιπόν, είσαι χωρίς παρέα εδώ;»
«Σου πάει πολύ αυτό που φοράς.»
«Έχεις απίστευτο χαμόγελο.»
«Σε έχω ξαναδεί εδώ αλλά δεν τολμούσα να κάνω κίνηση!»
«Ποιο είναι το ποτό σου να σε κεράσω ακόμη ένα;»
Και η συζήτηση πάει λέγοντας κι εσύ γελάς μέσα σου αφού όλα πλέον είναι τόσο προβλέψιμα και ξενέρωτα. Αν είσαι σε φάση που δε σε πειράζει να γνωρίσεις κάποιον και να πας μαζί του για μία, δύο νύχτες συνεχίζεις τη συζήτηση και περιμένεις το σύνθημα για να φύγετε. Αν όμως ψάχνεις κάτι πιο σταθερό που θα σου χαρίσει στιγμές ηδονής στο μυαλό κι όχι απλά στο σώμα, κάτι που θα σου προσφέρει απόλαυση που δε θα είναι της στιγμής, πίνεις το ποτό σου μαζί του και σιγά-σιγά ανοίγεις συζήτηση με την παρέα σου για να καταλάβει πως η δική σας έχει τελειώσει. Τι θα έλεγες όμως αν εκείνη τη νύχτα, αντί να σε πλησίαζε αυτός ο προβλέψιμος άγνωστος, να καθόσουν πλάτη και να άκουγες μία φωνή να σου λέει «καλησπέρα σας!»
Ξέρω, αρχικά θα γελάσεις γιατί ακούγεται αστείο να σου μιλήσει κάποιος στον πληθυντικό. Ίσως και να κοιτάξεις γύρω σου μήπως και μιλάει σε σένα και στην παρέα σου ταυτόχρονα. Μετά όμως θα δεις τα βλέμματά σας να διασταυρώνονται και θα παραξενευτείς στο άκουσμα του πληθυντικού αριθμού. Το κάνει από αμηχανία; Είναι τρόπος προσέγγισης; Είναι απλά τόσο ευγενικός άνθρωπος; Κανείς δεν ξέρει. Εσένα όμως σου έχει ήδη κινήσει την περιέργεια και θες να μάθεις τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σπάνια χρήση του πληθυντικού αριθμού. Συνεχίζει να σου μιλάει με ευγένεια κι όσο παράξενο κι αστείο και να σου ακούγεται, την ίδια στιγμή δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυστηρίου που σε ιντριγκάρει.
Όπως και να το κάνουμε είναι κάτι καινούριο που μπορεί να είναι και προσποιητό αλλά εσένα σου έχει τραβήξει την προσοχή. Θες να τον ακούς να μιλά και η μυστήρια ευγένεια που στολίζει τις λέξεις του σου γαργαλάει το μυαλό και σε κάνει να είσαι εσύ το άτομο που κάνει τις πονηρές σκέψεις αυτή τη φορά. Όσο και να σου αρέσουν τα «κακά παιδιά», ο άγνωστος ευγενικός ξένος που σε πλησίασε απόψε μιλώντας στον πληθυντικό σε έβγαλε από τη ρουτίνα και τη μονοτονία. Σου κίνησε τη περιέργεια να θέλεις να γνωριστείτε. Μία νέα πρόκληση και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τον ανάβουν οι νέες προκλήσεις.
Challenge accepted λοιπόν για απόψε. Φύγαμε ευγενικέ μου ξένε! Πάμε να μιλήσουμε ευγενικά για ό,τι πρόστυχο κρύβεται πίσω από τα βλέμματά μας γιατί αυτό το παιχνίδι ευγένειας θα είναι ό,τι πιο ερεθιστικό μας έχει συμβεί και θα μας έχει γδύσει εγκεφαλικά άπειρες φορές μέχρι να περάσουμε στην πράξη.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου