Απογευματάκι σε παραλιακό καφέ χάζευα ένα όμορφο παρεάκι που έβγαζε φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες και άπειρες selfie. Ένας-ένας, όλοι μαζί, μόνο αγόρια, μόνο κορίτσια, με γυαλιά, χωρίς γυαλιά, με ή χωρίς κουκούλα, με ή χωρίς υφάκι, με ή χωρίς χαμόγελο.

Μετά από αρκετή ώρα σκέψης και συζήτησης, καθένας επέλεξε τη φωτογραφία που θα ανέβαζε στο ίνσταγκραμ. Ωστόσο καθένας από την παρέα είχε και διαφορετικό σκεπτικό για το τι θα ανέβαζε και τι μήνυμα θα έστελνε στους ακόλουθούς του με τη φωτογραφία. Αφού έγινε σε πρώτη φάση προσεκτική επιλογή, σε δεύτερη φάση αλλά εξίσου προσεκτικά έπρεπε να γίνει και η επιλογή της λεζάντας κάτω απ’ τη φωτογραφία (το λεγόμενο caption) που θα τη συνόδευε. Όπως η σωστή επιλογή κορνίζας πλαισιώνει τον πίνακα ζωγραφικής έτσι και το κατάλληλο caption αναδεικνύει τη φωτογραφία που συνοδεύει. Το caption δεν μπορεί παρά να είναι κάτι που εκφράζει τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου που το ποστάρει, συνεπώς μόνο τυχαία και βιαστική δεν μπορεί να είναι η επιλογή του. Είναι πράγματι εντυπωσιακό πώς μια λακωνική πρόταση περικλύει τέτοιο συναισθηματικό πλούτο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια φωτογραφία στο ίνσταγκραμ που απεικονίζει ένα ηλιοβασίλεμα. Ίσως να μην υπάρχει κάποιος που δεν έχει ποστάρει κάτι τέτοιο. Μπορεί ωστόσο να συνοδεύεται από ένα caption που εκφράζει μοναξιά και απόγνωση για το άδοξο τέλος μιας σχέσης ή από ένα άλλο που δείχνει ρομαντισμό και ευγνωμοσύνη για το μεγαλείο της φύσης και την ίδια τη ζωή. Ακόμα και μια πιο ουδέτερη φωτογραφία όπως ένα κτήριο, ένας δρόμος, ένα τοιχάκι, μια πόρτα «φορτίζεται» πολύ εύκολα και «χρωματίζεται» αναλόγως το σχόλιο που τη συνοδεύει. Καθένας στέλνει το δικό του μήνυμα μέσα από τη λεζάντα.

 

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να ελκύει ακολούθους, να τους εγείρει υποψίες, να τους κινήσει την περιέργεια, να τους αφυπνίσει υποδηλώνοντας τη δική του «στάση ζωής» και την άποψή του σε ένα θέμα στηρίζοντας μια πολιτική ή κοινωνική θέση. Επίσης μπορεί να στείλει συγχαρητήρια, να τονώσει ή να ρίξει το ηθικό των ακολούθων του αναλόγως αν κοινοποιεί κάτι λυπητερό ή χαρμόσυνο. Σχόλιο ερωτιάρικο και παιχνιδιάρικο για τους ερωτοχτυπημένους, ψαγμένο για τους λάτρεις της ποίησης, της τέχνης, της ενδοσκόπησης, αστείο για το παρεάκι, συμβουλευτικό για τα παιδιά μας, στοργικό και καθησυχαστικό για τους γονείς μας, καυστικό ενδεχομένως γι’ αυτούς που μας τη σπάνε. Caption έχουμε αφιερώσει ακόμα και σε ανθρώπους μας που έφυγαν από τη ζωή ή αντίθετα έχουμε καλωσορίσει μ’ αυτό μια νέα ζωούλα στον κόσμο. Πολλές φορές μας έχει τύχει να ταυτιστούμε με κάποιο caption που διαβάσαμε γιατί συμβάδιζε με τη δική μας τρέχουσα ψυχοσύνθεση και μας ξυπνούσε οικεία συναισθήματα από παρόμοια βιώματα. Δανειζόμαστε όμορφες λέξεις από τη λογοτεχνία, παροιμίες ή ρητά και τα εμπλουτίζουμε με τη δική μας ψυχική κατάσταση ξεγυμνώνοντας έτσι τον ψυχισμό μας στους ακολούθους μας.

Ένα ψυχογράφημα είναι λοιπόν το caption που μπορεί να μας αποκαλύψει πτυχές για τον χαρακτήρα κάποιου που ούτε ποτέ φανταζόμασταν ότι υπάρχουν. Άνθρωποι λιγομίλητοι και εσωστρεφείς στις διαπροσωπικές τους σχέσεις που είναι πραγματικά δύσκολο να ανοιχτούν και να κάνουν socializing, εκφράζουν έμμεσα αλλά συνειδητά τα συναισθήματά τους και τις απόψεις τους αφήνοντάς σε να αναρωτιέσαι πώς δεν είχες αντιληφθεί αυτή την πλευρά τους.

Κι αν τελικά μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις ένα caption τις βάζει στη σωστή σειρά και διάσταση «χρωματίζοντας» την ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει ο δημιουργός της φωτογραφίας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Δρεπανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.