Χυλόπιτα και απιστία, δύο μορφές ερωτικής απογοήτευσης που τυγχάνουν και στις καλύτερες οικογένειες κι αφήνουν γεύση πικρή. Όχι ότι αυτά τα δύο έχουν την ίδια βαρύτητα. Έχουν, όμως, κοινό παρανομαστή. Την απόρριψη που βιώνει και θα πρέπει να διαχειριστεί ο αποδέκτης τους.

Στην πρώτη περίπτωση, αν νιώθεις ερωτευμένος και σου πήρε όλο το θάρρος της γης για να κάνεις κίνηση, το ν’ ακούσεις το κλασσικό και πολυχρησιμοποιημένο «σε βλέπω φιλικά» σε τσακίζει. Ειδικά, αν νόμιζες ότι διέκρινες πράσινο φως από το πρόσωπο που σέρβιρε της χυλόπιτας. Φίλους έχεις κι είναι εκείνοι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την απόρριψη. Θα φροντίσουν τον εγωισμό σου που θίχτηκε και την αυτοπεποίθησή σου που δέχθηκε πλήγμα. Θα απομακρύνουν σκέψεις τύπου «δεν αρέσω/πέφτω λίγος-η», θυμίζοντας σου ότι είσαι μια χαρά παιδί και γούστα είναι αυτά. One man’s waste, another man’s treasure.

Θα το ξεπεράσεις σχετικά εύκολα, δεδομένου κιόλας της λογικής «τί είχες, τι έχασες».
Το θέμα όμως της απιστίας, της γνωστής και ως κέρατο, είναι πιο βαρύ γιατί εκεί κι είχες κι έχασες. Χωνεύεται πιο δύσκολα, ειδικά, αν σου ‘σκασε κεραμίδα κι αν είχες επενδύσει στη σχέση με έρωτα και αγάπη. Ο χωρισμός που έρχεται με τέτοιο τρόπο ισούται με μικρό θάνατο. Αν κάποιοι το βρίσκουν αυτό μελοδραματικό, θα συμφωνήσουν τουλάχιστον στο αίσθημα προδοσίας, τον κλονισμό εμπιστοσύνης και τη ματαίωση που νιώθουν τα απατημένα άτομα. Όμως ο χρόνος όλα τα γιατρεύει.

Μέχρι να κάνει ο χρόνος τη δουλειά του όμως, πώς διαχειρίζεσαι κάτι τέτοιο; Αρχικά, θα κλάψεις, θα ξεσπάσεις, θα πέσεις στα πατώματα και θα χτυπιέσαι. Οι φίλοι σου θα είναι εκεί. Δίπλα σου. Να σου προσφέρουν χαρτομάντιλα, τον ώμο τους, το αυτί τους, ό,τι χρειαστείς. Θα πιούν μαζί σου στην υγεία του/της αχάριστου-ης και θα τραγουδήσουν μαζί σου όποιο καψουροτράγουδο ανήκει σ’ αυτό το ρεπερτόριο. Θα πενθήσετε μαζί και μετά θα σε βοηθήσουν να σηκωθείς.

Ίσως θελήσεις να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία αν σου ζητηθεί. Δική σου απόφαση αυτή, κανείς δεν μπορεί να σου πει αν πρέπει ή όχι να το κάνεις. Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Πολλά παίζουν ρόλο. Ο τρόπος που έμαθες για το κέρατο, αν ήταν ένα ή έπαιξε στο repeat, αν την αξίζει ο –μέχρι τώρα- άνθρωπός σου κι η σχέση σας αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, ακόμα και η σκέψη ότι ίσως έχεις μερίδιο ευθύνης.

Κάποιοι λένε «once a cheater, always a cheater». Ο Χριστός είπε «ο αναμάρτητος πρώτος τω λίθω βαλέτω». Αυτό που πάνω απ’ όλα πρέπει να σκεφτείς είναι το αν θα μπορέσεις όντως να το αφήσεις πίσω σου. Μπορείς να συγχωρέσεις, να ξεχάσεις και να πατήσεις το restart στη σχέση σας; Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε αμέτρητοι απατημένοι σ’ όλο τον κόσμο, συστήνουν τους παρακάτω δοκιμασμένους τρόπους, αντιμετώπισής του και τελικά γιατρειάς απ’ αυτόν.

Γι’ αρχή, ξέχνα τα οικογενειακά παγωτά του κιλού που βλέπεις ότι τρώνε στις ταινίες. Έχουν χρησιμότητα σαν product placement, είναι ένας καλός τρόπος διαφήμισης προϊόντων, αλλά σίγουρα δε λειτουργούν σαν παυσίπονα. Θα σου προσθέσουν επιπλέον κιλά κι εκτός από την προσπάθεια να ξεπεράσεις το κέρατο, θ’ αποκτήσεις και το επιπλέον βάσανο της δίαιτας.

Η πρώτη κίνηση που θα κάνεις είναι να σβήσεις όλα τα μηνύματα από κινητό και υπολογιστή σου. Δε σου χρειάζονται ως σουβενίρ μηνύματα αγάπης κι έρωτα που έλαβες μια φορά κι ένα καιρό, αφού το παραμύθι δεν είχε happy end. Αφενός, θα μπαίνεις στον πειρασμό να τα διαβάζεις και δε σε βοηθάς να το ξεπεράσεις, αφετέρου στο μέλλον θα ‘χεις βρει νέο έρωτα και δε θα σου χρειάζονται!

Συγκέντρωσε όλες τις φωτογραφίες που έχετε μαζί από ευτυχισμένες στιγμές της κοινής σας ζωής κάπου που δε θα είναι εύκολα προσβάσιμες. Κάποιοι σκληροπυρηνικοί θα σου πουν να τις σβήσεις, όπως παλιά τις έκαιγαν και τις έσκιζαν. Το παρελθόν μας, όμως, πρέπει να το αγαπάμε, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας κι επειδή δεν μπορούμε να ζούμε μέσα σ’ αυτό, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το απορρίψουμε και να ακυρώσουμε όσα ζήσαμε.

Επόμενο βήμα είναι ν’ αλλάξεις τις συνήθειές σου, τουλάχιστον για όσο καιρό πονάς. Μέχρι να βρεις τις ισορροπίες σου, αν επιλέγεις να πίνεις το ποτό σου εκεί που συχνάζατε μαζί, το λες και μαζοχισμό. Άσε που μπορεί να πέσετε face to face κι αυτό να σε πάει βήματα πίσω ενώ το θέμα είναι να προχωρήσεις μπροστά. Τώρα που αναφέρθηκε το Face, σβήσε τον από φίλο από τα social media και μη μπαίνεις στο προφίλ του να δεις τι κάνει, πώς περνάει, αν βρήκε νέο αμόρε. Τα νέα του δεν σε αφορούν.

Να είσαι ανοιχτός στο φλερτ ακόμα κι αν είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις τώρα. Θα δεις ότι θ’ ανέβεις ψυχολογικά, θα σου φτιάξει η διάθεση και τρώγοντας έρχεται κι η όρεξη. Ο έρωτας με έρωτα περνάει, λέει ένα άλλο καψουροτράγουδο, απ’ αυτά που θ’ ακούσεις με τους φίλους σου στα ξενυχτάδικα.

Απόσπαση προσοχής κάνει κι η σκληρή δουλειά, που κρατάει απασχολημένο το μυαλό και μπορεί να οδηγήσει και σε επαγγελματική εξέλιξη. Δώσε βάρος εκεί και μη χαλάς φαιά ουσία στο να επεξεργάζεσαι σενάρια εκδίκησης. Όσο ασχολείσαι, τόσο ενδιαφέρεσαι. Νόμος αυτό, οπότε ζήσε καλά κι αυτό είναι από μόνο του η καλύτερη εκδίκηση. Τέλος, αν δεις ότι περνάει πολύς καιρός, είσαι ακόμη στα πατώματα κι ο χρόνος δε σε γιάτρεψε, τότε ίσως να επισκεφτείς έναν ειδικό. Όταν πονάμε, σώμα ή ψυχή, πηγαίνουμε στον αντίστοιχο γιατρό. Νόμος κι αυτό.

Επιμέλεια κειμένου Έφης Φωτεινού: Ελευθερία Παπασάββα.

 

Συντάκτης: Έφη Φωτεινού