«Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο», λέει ο σοφός λαός. Είναι που είναι δύσκολες οι σχέσεις, τουλάχιστον ας υπάρχουν de facto κάποια κοινά, όπως γλώσσα, βιώματα, έθιμα, κουλτούρα, να τις διευκολύνουν.
Όμως η καρδιά είναι ατίθαση και δεν παίζει σύμφωνα με τους κανόνες της λογικής. Αν χτυπήσει δεν την απασχολεί από πού κρατάει η σκούφια του άλλου. Της αρκεί ότι παίζει ταμπούρλο κάθε φορά που πλησιάζει το αντικείμενο του πόθου, απ’ όπου κι αν κατάγεται κι αν σπουδάζεις ή έχεις βρει εργασία στο εξωτερικό, η πιθανότητα να ερωτευτείς και να συνάψεις σχέση με κάποιον «ξένο» είναι μεγάλη.
Έχει μια ξεχωριστή γοητεία η σχέση με κάποιον διαφορετικής εθνικότητας. Πλανάται ένα μυστήριο, βρίσκεσαι σε αχαρτογράφητη περιοχή κι έχεις γεμάτο το ρεζερβουάρ με καύσιμα τον έρωτα και την καλή διάθεση να την ανακαλύψεις. Να γίνεις ο Χριστόφορος Κολόμβος της Αμερικής του άλλου.
Αυτό κι από μόνο του, εξάπτει το ενδιαφέρον και τη φαντασία, βασικά συστατικά για μία λειτουργική σχέση. Ακόμα κι η ξενική προφορά είναι διεγερτική, το λένε κι οι επιστήμονες, όπως και το να μαθαίνει ο ένας στον άλλο να λέει «σε θέλω», «σ’ αγαπώ» κι άλλες λέξεις στη μητρική του γλώσσα.
Όσο ο έρωτας είναι στα ντουζένια του, δε σ’ απασχολούν ζήτηματα διαφορετικής κοσμοθεωρίας και κουλτούρας. Αδιαφορείς για τις όποιες πολιτισμικές διαφορές, μη σου πω τις θεωρείς αλατοπίπερο που νοστιμεύουν τη σχέση.
Όλοι όμως ξέρουμε ότι ο παράφορος έρωτας έχει ημερομηνία λήξης και μετά πρέπει να ισχύουν κι άλλες παράμετροι για να λειτουργήσει αρμονικά η σχέση. Αυτό ισχύει σ’ όλες τις σχέσεις, πόσο μάλλον σ’ αυτές που έχουν πολιτισμικές διαφορές.
Και καλά να είστε απ’ την ίδια ήπειρο ή μεγαλωμένοι κι οι δύο σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Σ’ αντίθετη περίπτωση, παίζεις σε ακόμα πιο δύσκολη πίστα. Άλλος βαθμός δυσκολίας να ‘χεις σχέση με ένα Ευρωπαίο κι άλλος με ένα Σαουδάραβα. Με τον πρώτο θα ‘χετε διαφορές, με τον δεύτερο θα σας χωρίζουν χίλιες και μία άβυσσοι.
Σε κάθε περίπτωση σας ενώνει μια διασυνοριακή έλξη και η γλώσσα του σώματος πάει ροδάνι. Υπεραρκετό γι’ αρχή αλλά όχι για τη συνέχεια. Η σχέση πέρα από το ερωτικό κομμάτι έχει κι όλα τα υπόλοιπα και για όλα τα υπόλοιπα πρέπει να χρησιμοποιήσεις λέξεις.
Εδώ σχέση με συγχωριανό σου κάνεις κι αν δε μιλάς ξεκάθαρα γι’ αυτά που θέλεις και περιμένεις ο άλλος να μαντέψει, δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Φαντάσου τώρα τι συνεννόηση μπουζούκι θα κάνεις, αν δεν υπάρχει καν κοινό background με τον άνθρωπο.
Δεν πειράζει που δεν μιλάς στη μητρική σου, δε θα πάρεις κακό βαθμό για τυχόν συντακτικά λάθη κι όσο χαριτωμένο κι αν είναι στην αρχή να ξεσπάς χρησιμοποιώντας λέξεις της δικής σου γλώσσας, θα πρέπει να συνεννοηθείτε σ’ αυτήν που καταλαβαίνετε κι οι δύο.
Για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που θα προκύψουν από μία σχέση με άνθρωπο διαφορετικής νοοτροπίας που έχει μεγαλώσει σε χώρα με άλλη κουλτούρα και πολιτισμικό υπόβαθρο από τη δική σου, χρειάζεται πολλή δουλειά κι απ’ τις δύο πλευρές. Ο κάθε πολιτισμός διαφέρει στον τρόπο σκέψης και στον τρόπο έκφρασης συναισθημάτων κι όσο νωρίτερα κατανοηθεί και δουλευθεί αυτό, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες η σχέση να μακροημερεύσει.
Άσε λοιπόν τον Σοφοκλή να λέει «Έρως ανίκατε μάχαν». Ο Έρωτας από μόνος του δεν θα τα καταφέρει. Είναι προϋπόθεση όμως να υπάρχει, να είναι αμοιβαίος κι αν έχει παρέα την καλή διάθεση και το χιούμορ, που είναι το γιατρικό σε πολλές καταστάσεις, όλα αντιμετωπίζονται.
Τα δύσκολα μπορούν να γίνουν εύκολα με αμοιβαίες υποχωρήσεις και σεβασμό στις ανάγκες και τη διαφορετικότητα του άλλου, χωρίς όμως να καταπατάει κάποιος απ’ τους δύο τα δικά του βασικά «πιστεύω και «θέλω». Το μυαλό λένε, είναι σαν αλεξίπτωτο, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτό. Ανοιχτόμυαλα λοιπόν θα πρέπει να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται σε συνήθειες, τρόπο ζωής και κοσμοθεωρίας.
Οι διαφορές που αφορούν σε ζητήματα θρησκείας, αν υπάρχουν, είναι οι πιο κρίσιμες. Όσο άνετοι και να είστε τώρα με το θέμα θρησκεία, όσο και να μην ασχολείστε, αργότερα κι εφόσον προχωρήσει η σχέση, θα τις συναντήσετε μπροστά σας. Αναλόγως πού πιστεύει ο καθένας, επηρεάζονται ένα σωρό τομείς, όπως ποια η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ποιες οι αποδεκτές συμπεριφορές, ακόμη και η μελλοντική ανατροφή των παιδιών. Αν αυτά δεν έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί από νωρίς, η αρμονία της σχέσης θα πάρει αγκαζέ την αρχική άνεση και θα πάνε περίπατο.
Βασική επίσης προϋπόθεση για να πετύχει η σχέση μεταξύ συντρόφων από διαφορετικούς κόσμους, είναι να αφήσουν τους «έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια να λένε». Να μπούνε όρια. Αν αυτό ισχύει μία φορά στις σχέσεις με ομόεθνο σου, τότε με ‘ξένο’ σύντροφο, ισχύει πολλαπλάσιες. Έχετε ήδη αρκετές δυσκολίες και εμπόδια να υπερπηδήσετε, δεν χρειάζονται επιπλέον άγχη και παρεμβατικότητα από συγγενείς και φίλους.
Αν λοιπόν οι δυσκολίες αντιμετωπιστούν εγκαίρως, ακόμα και με «παπούτσι εισαγόμενο» η σχέση μπορεί να κάνει βήματα μπροστά και με extra bonus για το ζευγάρι. Ποιο; Ανοίγουν οι πνευματικοί του ορίζοντες, μαθαίνουν εις βάθος μια ξένη κουλτούρα και κάνουν κριτική των αξιών και του τρόπου που έχουν γαλουχηθεί μεγαλώνοντας. Αν μια σχέση υποτίθεται ότι πρέπει να σε κάνει καλύτερο, τότε εδώ το ‘χεις σίγουρο.
Προτεινόμενο τραγούδι: I was made for lovin you -KISS