Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση «αυτός σεληνιάστηκε» να έχει αποδέκτη κάποιον που συμπεριφέρεται αλλόκοτα, κάπως τρελά, επειδή βρίσκεται υπό την επήρεια της σελήνης. Ε, «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα», λέει η παροιμία. Έτσι και το φεγγάρι την έχει πατήσει από προλήψεις και δεισιδαιμονίες που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων, οι οποίες οφείλονταν στην αμάθεια και την άγνοια των ανθρώπων. Ε, πες-πες, όλο και κάτι έμεινε, ποτέ δεν κατάφερε να καθαρίσει εντελώς το όνομά του.
Το τι έχει ακούσει η Πανσέληνος, πόσο την έχουν παρεξηγήσει, δε λέγεται. Για όλα τα στραβά εκείνη φταίει, την καθίζουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως συνήθης ύποπτο και δύσκολα απαλλάσσεται από την ενοχή της λόγω αμφιβολιών. Παλιότερα ήταν υπεύθυνη και άρρηκτα συνδεδεμένη με μάγια, ξόρκια και τα συναφή που είχαν διαβολικές προεκτάσεις τα οποία μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με την εμφάνιση της.
Ακόμα και σήμερα όμως, αν σου τύχει κάποιο ατυχές συμβάν ενώ κατά σύμπτωση λάμπει στον ουρανό Πανσέληνος, είναι ο εύκολος στόχος. Εκείνη θα κατηγορήσεις που εσύ τσακώθηκες, τράκαρες, μπήκες νοσοκομείο. Αυτή φταίει που δεν πέτυχε ο γάμος σου που πραγματοποιήθηκε ένα βράδυ με ολόγιομο φεγγάρι ή που βγήκε ο στρίγκλος από μέσα σου, ενώ είσαι ξεκάθαρα αρνάκι όταν το φεγγάρι βρίσκεται στη φάση της νέας σελήνης.
Ευτυχώς που είμαστε περισσότερο μορφωμένοι και σπουδαγμένοι από παλιότερα και τουλάχιστον δεν πιστεύουμε σε λυκανθρώπους, γιατί τους προηγούμενους αιώνες πίστευαν ότι κάποιοι την Πανσέληνο βγάζουν τρίχες, νύχια και κοφτερά δόντια και βγαίνουν για κυνήγι.
Όχι, ευτυχώς ζούμε στον 21ο αιώνα και δεν πιστεύουμε σε μυθικά πλάσματα. Το πολύ-πολύ να πιστέψουμε στο παρέακι των Αστρολόγων, όταν μας λένε να προσέξουμε γιατί η σελήνη στρογγυλοκάθεται πάνω στο ζώδιο μας, πάντα με άγριες διαθέσεις και γι’ αυτό καλύτερα εμείς με τη σειρά μας να κάτσουμε στα αυγά μας και να μην πάρουμε κάποια σοβαρή απόφαση. Όπως το να παντρευτούμε, καλή ώρα.
Σοβαρά, υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν την ημερομηνία του γάμου τους ανάλογα με την θέση των αστεριών και το σχήμα του φεγγαριού. Σου λέει στατιστικά τόσοι γάμοι πάνε κατά διαόλου. Κι αν αληθεύουν όλα όσα λέγονται για την Πανσέληνο; Ας μην πάμε γυρεύοντας. Αντί να το θεωρούν ρομαντικό, το βλέπουνε ως ρίσκο να γίνει η τελετή και το γλέντι όταν το φεγγάρι θα ξεπροβάλλει ολοστρόγγυλο, στην ωραιότερη φάση του.
Στην ίδια λογική, κάποιοι άλλοι δεν προχωράνε σε επαγγελματική συμφωνία, δεν αποδέχονται επαγγελματική πρόταση, αν το φεγγάρι δεν είναι στη σωστή του φάση. Τουλάχιστον στην Ελλάδα προ κρίσεως, γιατί τώρα δυσκολίες υπάρχουν στα επαγγελματικά σε ό,τι φάση κι αν βρίσκεται η σελήνη, οπότε αν προκύψει ευκαιρία, δεν πα να ‘χει πανσέληνο, δεν πα να ‘χει έκλειψη, δεν την προσπερνάς για κανένα λόγο.
Γενικά, οι περισσότεροι το κατηγορούν για τις ψυχικές τους μεταπτώσεις με έμφαση στην τσαντίλα ή τη μελαγχολία. Μα το φεγγάρι φταίει αν εσύ νευρίασες και τσακώθηκες εν τέλει με τον σύντροφό σου ή αν θλίβεσαι σκεπτόμενος τον έρωτα που δεν είχε αίσιο τέλος και την αγάπη που έχασες; Μόνο την Πανσέληνο τσακώνεστε εσείς ή η μελαγχολία σου εξαφανίζεται στις υπόλοιπες φάσες της σελήνης κι εμφανίζεται μόνο στη θέα της Πανσελήνου;
Σαν μάρτυρες κατηγορίας βρίσκουμε κάποια τραγούδια που εμπλέκουν με τους στίχους τους το φεγγάρι στα γήινα θέματα μας. Και κάποιες ταινίες όμως το ενοχοποιούν. Οι περισσότερες ταινίες θρίλερ που σέβονται τον εαυτό τους, έχουν πρωταγωνιστές λύκους με κοφτερά δόντια να αλυχτούν ή δολοφόνους που κόβουν κομματάκια ανύποπτο κόσμο υπό το φως της Πανσελήνου.
Δε σου φταίει μωρέ το κακόμοιρο το φεγγάρι για τα δεινά που τυχόν σε βρίσκουν. Μην το κατηγορείς για ό,τι σου συμβαίνει. Άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στο να σου συμβεί κάτι δυσάρεστο, όπως η λάθος εκτίμηση καταστάσεων, τα γονίδια, το μορφωτικό σου επίπεδο, η κακή στιγμή ή το «θα το κάνω κι ας ξέρω ότι θα μου βγει σε κακό» απόφαση σου σε κάποιο θέμα.
Έρευνες επί ερευνών έρχονται ως μάρτυρες υπεράσπισης να αποφανθούν ότι είναι αθώο και ότι το περισσότερο που μπορεί να επηρεάσει είναι λίγο ο ύπνος σου και σ’ αυτό ακόμη δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες. Άσε που μια όμορφη νύχτα με Πανσέληνο, ειδικά αν είναι Αυγουστιάτικη, ποιος θέλει να κοιμηθεί. Όλοι θέλουν να την χαζέψουν, να κάτσουν αγκαλιά με το ταίρι τους, να την φωτογραφήσουν. Υπάρχουν Πανσέληνοι σε ξάστερο ουρανό που κόβουν την ανάσα και εμπνέουν ποιητές και τραγουδοποιούς.
Η τελική ετυμηγορία λοιπόν, κύριοι ένορκοι, είναι ότι το φεγγάρι είναι αθώο. Κι όχι μόνο. Είναι επίσης ρομαντικό, όμορφο, ταξιδιάρικο κι ερωτιάρικο. «Ψηλά η νύχτα μοιάζει έρωτας», γράφει ο Νίκος Καρούζος. Θα είχε Πανσέληνο φαίνεται.
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή