Μετά από μια κουραστική και γεμάτη μέρα, δε βλέπουμε την ώρα να χουζουρέψουμε. Είναι δεδομένο πως όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, φορτίζουμε τις μπαταρίες μας. Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε πιο χαλαροί, μόνοι και χωρίς τα επικριτικά βλέμματα των ανθρώπων γύρω μας. Το ίδιο ισχύει και σε περιόδους κούρασης -σωματικής μα κυρίως ψυχικής. Με την πεποίθηση πως πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κοινούς -συνήθως άγραφους- κανόνες, καταπιέζουμε τις επιθυμίες μας. Όταν είμαστε μόνοι όμως, σε στιγμές που όλοι νομίζουν ότι τεμπελιάζουμε, προσφέρουμε πολλά στον εαυτό μας. Τα οφέλη της τεμπελιάς μπορούν να χαρακτηριστούν ως δώρα που κάνουμε στον εαυτό μας. 10 από αυτά τα δώρα είναι τα εξής:
1. Χαλάρωση
Βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι το ξεκούραστο μυαλό! Και όταν τα πράγματα στραβώσουν, όταν η πίεση μας αυξηθεί, το μόνο που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο είναι να βάλουμε για λίγο τις υποχρεώσεις και τον κόσμο γύρω μας σε σίγαση. Βάλε το ποτό που προτιμάς, ξάπλωσε αναπαυτικά και με τη συνοδεία των αγαπημένων σου τραγουδιών άσε τις σκέψεις σου να χαθούν στη μελωδία.
2. Αυτογνωσία
Απαραίτητη προϋπόθεση για αρμονική συμβίωση με τους γύρω, είναι να τα πηγαίνουμε καλά με τον εαυτό μας. Γιατί αν εμείς δεν τα έχουμε βρει με εμάς, πώς περιμένουμε να τα βρούμε με τους άλλους; Όπως χρειαζόμαστε χρόνο για να γνωρίσουμε ένα νέο άτομο, έτσι χρειαζόμαστε χρόνο και για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.
3. Συνειδητοποίηση σφαλμάτων
Πολλές φορές υπό πίεση του χρόνου δε σκεφτόμαστε τις πράξεις μας και έτσι καταλήγουμε να κάνουμε λάθη. Άλλοτε μπορεί να αφήνουμε να μας διακατέχουν έντονα συναισθήματα και άλλοτε να παρασυρόμαστε από τον παρορμητισμό μας. Είναι απόλυτα λογικό να σφάλουμε, οφείλουμε ωστόσο να συνειδητοποιούμε τα λάθη μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους κάναμε καθεμιά από τις πράξεις μας.
4. Περισυλλογή
«Και αφού βάλω σε μια τάξη τα ασυμμάζευτα, θα σου πω αν είσαι εντάξει τώρα ‘μάζευτα!». Σκέψεις, άγχη, υποχρεώσεις, πρόγραμμα, δουλειά, σαν μπερδεμένα ρούχα ανακατωμένα στη ντουλάπα. Μόνο εσύ θα κρίνεις πώς θέλεις να τα τακτοποιήσεις. Αν θες να διαχωρίσεις τα μαύρα από τα άσπρα, τα χειμωνιάτικα από τα καλοκαιρινά. Πάρε το χρόνο σου να πλύνεις τα ρούχα και να τα τακτοποιήσεις. Προσοχή όμως, μη βιαστείς, γιατί στο τέλος μπορεί να καταλήνουμε «ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ»!
5. Νέοι στόχοι
Μέσω της περισυλλογής και της αυτογνωσίας έρχεσαι πιο κοντά στον εαυτό σου και αρχίζεις να βλέπεις καθαρά κάποια πράγματα και να μπορείς να σχεδιάσεις προσεκτικά τα επόμενά σου βήματα. Γράφεις τους στόχους σου, σκέφτεσαι με ποιον τρόπο θα μπορούσες να φάσεις πιο κοντά στην υλοποίησή τους και προσπαθείς σταδιακά έναν προς έναν να τους πετύχεις.
6. Κάνεις όνειρα
Νέα όνειρα εμφανίζονται στο σου δρόμο, όταν δίνεις το χρόνο στον εαυτό σου να οραματιστεί το μέλλον. Όλη αυτή η πίεση που σε κρατούσε πίσω και δε σου έδινε το χρόνο να σκεφτείς, σου επιτρέπει στις στιγμές τεμπελιάς σου να δεις τις δικές σου ικανότητες και να κάνεις το σημαντικότερο -και μεγαλύτερο- βήμα προς την επιτυχία!
7. Ψυχική ηρεμία
Το κοινωνικό άγχος μας κάνει να νιώθουμε πιεσμένοι. Τα νεύρα οφείλονται κυρίως στην έλλειψη χρόνου χαλάρωσης και ηρεμίας. Γι’ αυτό στις δύσκολες φάσεις μας αναζητούμε την ησυχία μας. Γνωστή η φράση «θέλω να μείνω μόνη/ος». Γιατί, όμως, να περιμένουμε τη δύσκολη στιγμή αν μπορούμε να το κάνουμε από πριν;
8. Αναδρομή στα παλιά
Ένα πολύ σημαντικό όφελος του να μένεις μόνος είναι πως έχεις το χρόνο να παρατηρήσεις και να αξιολογήσεις κάποια πεπερασμένα συμβάντα της ζωής σου και να τα δεις από την οπτική και με τα μάτια ενός τρίτου. Διάφορα πρόσωπα από το παρελθόν κάνουν την εμφάνισή τους στις σκέψεις μας και άραγε μας πιάνει μελαγχολία στη σκέψη πως δεν είναι πια εδώ ή επαινούμε τον εαυτό μας που τους κρατήσαμε μακριά απ’ τη ζωή μας;
9. Κατανοείς και εκτιμάς την ενδοομάδα σου
Τις ώρες που μένεις μόνος καταλαβαίνεις τι έχουν προσφέρει σε σένα τα πρόσωπα που βρίσκονται στη ζωή σου. Εκτιμάς κατ’ αυτόν τον τρόπο την ύπαρξή τους, ενώ μπορεί να περνάτε και παρέα της στιγμές χαλάρωσης, ακόμα κι αν δεν ανταλλάζετε κουβέντα. Η σιωπή με τα άτομα που αποτελούν την ενδοομάδα μας, δηλαδή αυτούς που εμπιστευόμαστε και έχουμε πιο κοντά μας, δεν είναι άβολη, αλλά αντίθετα χτίζει την μεταξύ μας οικειότητα.
10. Πηγή έμπνευσης
Η τεμπελιά μπορεί να αποτελέσει σπουδαία πηγή έμπνευσης. Όταν ξεκουράζεις το μυαλό, χαζεύεις και παρατηρείς πράγματα που μπορεί να μην είχες προσέξει παλαιότερα. Ξαφνικά καθετί σου φαίνεται ιδιαίτερο και σπουδαίο. Αλήθεια, πρόσεξες ποτέ έξω από το παράθυρο σου; Τις όμορφες αποχρώσεις των φυτών που φωτίζονται από τις λεπτές ηλιαχτίδες; Πώς οι πεταλούδες παίζουν κρυφτό γύρω και ανάμεσα στις φυλλωσιές των δέντρων; Αν όχι, μήπως η ρουτίνα και ο φόρτος εργασίας βάζει μια κουρτίνα στο παράθυρο της δημιουργικότητας;
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ανοίξουμε αυτή τη κουρτίνα. Έστω για λίγο κάθε μέρα να ανασαίνουμε, και μετά ας γυρνάμε στην καθημερινότητα μας. Η τεμπελιά δεν είναι αδράνεια όταν γίνεται με μέτρο, είναι αναστοχασμός! Δεν τεμπελιάζω, αλλά αναπτύσσομαι, ωριμάζω, δημιουργώ, ξεκουράζομαι.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.