Είμαστε άνθρωποι και συνεπώς έχουμε μειονεκτήματα – και μακάρι να ήταν λίγα. Πληγωμένοι εγωισμοί, περηφάνιες, ανάγκη για ανάδειξη και για να υπερισχύσεις. Μην προσπαθήσετε να το αρνηθείτε. Όλοι έχουμε βιώσει αυτά τα αισθήματα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Ευτυχώς είναι και οι φίλοι. Η παρουσία τους παρηγορητική. Ένας ώμος να στηριχθούμε, δύο αφτιά να μας ακούνε όταν θα ανοιχτούμε, μια ζώνη ασφαλείας -μια προστασία. Φιλία από φιλία όμως διαφέρει, όπως και ο ένας φίλος από τον άλλο. Με κάποιους είμαστε πιο ανεκτικοί και εσωστρεφείς, για άλλους είμαστε ανοικτό βιβλίο και συνεπώς έχουμε τις ανάλογες «απαιτήσεις» και από τους ίδιους. Και μιας και μιλάμε για απαιτήσεις, δε θα μπορούσαμε να βγάλουμε εκτός τους άγραφους κανόνες που σχετίζονται με τη φιλία και το φλερτ. Κατά πόσο όμως οι κανόνες αυτοί έχουν βάση και πρέπει να τηρούνται; Μήπως υπάρχει λόγος που είναι «άγραφοι»; Ίσως τελικά να αποτελούν προϊόν των εγωιστικών μας τάσεων; Ας δούμε πιο αναλυτικά κάποιους από αυτούς.
- Όποιος δει πρώτος γκομενάκι, παίρνει γκομενάκι
Ας υποθέσουμε πως βγαίνετε έξω και πως ένα άτομο από την παρέα προσπαθεί να προσεγγίσει ένα πρόσωπο. Το εν λόγω πρόσωπο στη συνέχεια κάνει κίνηση προς εσένα, σου την πέφτει. Δεν μπορείς να κρύψεις τη κολακεία που αισθάνεσαι και φαίνεται όντως ευπαρουσίαστο και ευχάριστο άτομο. Πώς πρέπει να κινηθείς; Ο νόμος της φιλίας φωνάζει «ΜΗ», μα η φωνή της λογικής σιγοψιθυρίζει παραπονιάρικα «Γιατί..;». Ο σωστός φίλος κανονικά θα έπρεπε να δεχθεί πώς έχουν τα γεγονότα και να σου δώσει το ελεύθερο. Είναι λογικό να νιώσει περίεργα, αλλά εφόσον δεν ήταν αμοιβαία η έλξη γιατί να μη σε αφήσει να δοκιμάσεις τη τύχη σου; Στο κάτω- κάτω δεν αναπτύχθηκαν αισθήματα ανάμεσά τους.
- Δεν κάνουμε ποτέ κάτι με πρώην φίλου
Όμως τι γίνεται εάν υπήρχαν συναισθήματα και μια προηγούμενη σχέση; Τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο εδώ. Διαισθητικά όλοι μας βρίσκουμε αυτή την ιδέα αποτρεπτική. Πόσο άβολο θα ήταν να βλέπεις το άτομο που μοιράστηκες μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σου να βρίσκεται στην αγκαλιά ενός δικού σου ανθρώπου, του φίλου σου, που σου σκούπιζε τα δάκρυα μετά το χωρισμό σας; Ωστόσο, είναι αυτά τα άτιμα τα συναισθήματα που πηγαινοέρχονται, μα λόγο από εμάς δε ζητούν.Εξάλλου, ένα ζευγάρι για να χωρίζει σημαίνει πως για κάποιο λόγο δεν κατάφεραν τα δύο άτομα να συνυπάρξουν. Αν υπάρχουν προοπτικές να λειτουργήσει με το φίλο/τη φίλη του/της πρώην συντρόφου σου, γιατί να καταδικάζουμε τις πιθανότητες μιας ευτυχισμένης ζωής στη μνήμη μιας τελειωμένης σχέσης; Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πως είναι αν δε βρεθεί σε ανάλογη θέση.
- Αν είστε φίλοι δεν πρόκειται να γίνετε τίποτα παραπάνω
Φόβος. Αυτό είναι το συναίσθημα που αποτρέπει δύο φίλους να δουν αλλιώς τη σχέση τους. Λέτε πως είστε μόνο φίλοι, ενώ η καρδιά σας χτυπάει λίγο πιο δυνατά. Και αν δεν πετύχει; Και αν χαλάσει η ήδη υπάρχουσα σχέση σας εξαιτίας μιας αποτυχημένης απόπειρας για κάτι παραπάνω; Όμως, αν όχι; Τι πιο όμορφο από το να κάνεις σχέση με ένα τόσο οικείο πρόσωπο, όσο ένας/μία φίλος/φίλη; Ένα άτομο με το οποίο σας δένουν τόσες πολλές κοινές αναμνήσεις, που γνωρίζει κάθε πτυχή του χαρακτήρα σας και όμως συνεχίζει να σας θέλει για αυτό που είστε. Ευλογία, θα έλεγα εγώ!
- Αν σε κερατώσει με φιλικό σου πρόσωπο φταίει το φιλικό πρόσωπο που ρίχτηκε
Πολλές φορές η ανάγκη μας να πιστέψουμε πως κάποια πράγματα είναι έτσι όπως μας βολεύουν μας οδηγεί στο να επιρρίπτουμαι ευθύνες άλογα. Αν το ταίρι σου σε κερατώσει με κάποιο φιλικό σου πρόσωπο, δε φταίει μόνο/πάντα το φιλικό πρόσωπο όπως θα βιαστείς να υποστηρίξεις! Αν μη τι άλλο, μάλλον αυτό ευθύνεται λιγότερο. Η σχέση σου περιλαμβάνει εσένα και το/τη σύντροφο σου. Αυτός/αυτή θα έπρεπε να μην υποκύψει (αν δε ρίχτηκε πρώτος/η), γιατί αυτό το άτομο είναι που βρίσκεται σε σχέση. Οπότε εάν ήθελε να διατηρήσει τη σχέση και σεβόταν το ταίρι του, θα έκανε πίσω.
- Αν δε συμπαθούν το πρόσωπο οι φίλοι σου πρέπει να χωρίσεις
Μπαίνεις σε μια καινούρια σχέση και έρχεται η στιγμή να γνωρίσεις το πρόσωπο στους φίλους σου. Αυτοί δεν τον συμπαθούν και η άποψή τους επηρεάζει αρνητικά τη δική σας στάση προς το άτομο αυτό. Μέγα λάθος. Οι φίλοι σας ίσως από ενδιαφέρον προς εσάς να βλέπουν κάποια στοιχεία και να θεωρούν πως το πρόσωπο δε σας αξίζει. Ίσως πάλι από ζήλια ή φόβο μη σας χάσουν ή για ένα σωρό άλλους λόγους να σχημάτισαν λάθος εικόνα για το ταίρι σας. Αν όμως εσείς τα βρίσκετε μεταξύ σας και το άτομο αυτό ομορφαίνει τη ζωή σας και σας κάνει ευτυχισμένους, τότε δε βρίσκω λόγο να σας επηρεάζει η άποψη του καθενός. Στην τελική μαζί σας έχει σχέση, όχι με τους άλλους!
Η αληθινή φιλία προϋποθέτει τη χαρά του ενός για την ευτυχία του άλλου. Στις περιπτώσεις που η χαρά του φίλου σου ξύνει τις δικές σου πληγές, εκεί θα κριθεί κατά πόσο η φιλία αυτή είναι αληθινή. Ο πραγματικός φίλος θα καταλάβει και θα αποδεχτεί -όσο και αν αυτό ίσως τον ενοχλούσε αρχικά.
Το γεγονός ότι αδυνατούμε να αντιληφθούμε εμείς, σαν τρίτοι πως αυτοί οι άγραφοι κανόνες αποτελούν ουσιαστικά μύθους, οφείλεται στο ότι δεν μπορούμε ούτε καν να διανοηθούμε να συμβούν σε εμάς. Ίσως αν αντιστρέφαμε λίγο το σενάριο, ίσως αν ήμασταν στη θέση του διχασμένου φίλου που από τη μία δε θέλει να φθείρει τη σχέση του με το φιλαράκι του, αλλά από την άλλη έχει δυνατά αισθήματα που τον βασανίζουν, ίσως τότε να βλέπαμε πιο καθαρά.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.