«Να μου μιλάς μεσημέρι, βράδυ και πρωί». Πολύ ωραίο να έχεις τη σταθερή συντροφιά κάποιου, έναν άνθρωπο στον οποίο μπορείς ν’ απευθυνθείς ανά πάσα στιγμή. Ένα άτομο να παραπονεθείς για αυτόν τον ύπουλο που σου έκλεψε το πάρκινγκ ή να μοιραστείς τον ενθουσιασμό σου γιατί έχεις για μεσημεριανό το αγαπημένο σου φαγητό. Υπάρχει όμως ένα μικρό «αλλά» -πάντα βρίσκει τρόπο να τρυπώνει το καταραμένο! Αλλά δεν είναι όλες οι ώρες το ίδιο. Να μιλάτε, όμως κάθε είδος συζήτησης αρμόζει καλύτερα σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες. Δε θα καθίσεις για παράδειγμα να αναλύσεις τη συναισθηματική σου κατάσταση με την τσίμπλα στο μάτι ή την οικονομική κατάσταση της χώρας στις 12 το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα, χωρίς καθαρό μυαλό, την ώρα που θες να χαλαρώσεις.
Σύμφωνα με τα στατιστικά μιας μεγάλης Βρετανικής μελέτης του πανεπιστημίου του Μπρίστολ ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων μεταβάλλεται ανάλογα με την ώρα. Συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες τα ινία έχει η λογική. Τότε το μυαλό είναι πιο ξεκούραστο και οι άνθρωποι πιο αισιόδοξοι αφού εκπέμπουν μια νότα αυτοπεποίθησης και θετικής διάθεσης. Όταν όμως ο ήλιος δίνει τη θέση του στο φεγγάρι, η λογική ως ένα βαθμό αντικαθίσταται από τα συναισθήματα. Τότε στρεφόμαστε στον εσωτερικό μας κόσμο και ταλαιπωρούμε το μυαλουδάκι μας με φιλοσοφικά ζητήματα, σχέσεις και ερωτικά. Δεν είναι καθόλου απίθανο οι ορμονικές αλλαγές και η μεταβολή του βιολογικού μας ρολογιού να συμβάλουν στο όλο παράδοξο γεγονός.
Εάν λοιπόν σκοπεύεις να κάνει μια επιχειρηματική κίνηση ή να κλείσεις κάποια συνεργασία, χρειάζεσαι για σύμμαχο τη λογική. Συνεπώς, η κατάλληλη ώρα για τέτοιου είδους εργασίες είναι πρωί, άντε μέχρι το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που το μυαλό μπορεί να γεννήσει έξυπνα επιχειρήματα, χωρίς να του βάζουν φρένο τα συναισθήματα.
Άμα πάλι σε ζορίζει κάτι σχετικό με τον/την σύντροφό σου το πρωί είναι ίσως η χειρότερη χρονική περίοδος που μπορείς να επιλέξεις για να ανοίξεις συζήτηση διότι τότε στο μυαλό κυριαρχούν κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά ζητήματα και δεν αφήνουν χώρο για βαθυστόχαστες σκέψεις. Επομένως, αν ανοίξεις την κουβέντα με το ταίρι αμέσως μόλις έχετε ξυπνήσει μπορεί να μην καταλήξετε κάπου. Το βράδυ τα συναισθήματα μοιάζει πιο εύκολο να εκφραστούν, μπορούμε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις. Έχουμε ήδη ξυπνήσει και είμαστε και ψυχικά προετοιμασμένοι για αναλύσεις και για να εκφράσουμε τι νιώθουμε. Επίσης το πρωί συνήθως έχουμε επιπρόσθετο άγχος επειδή μας περιμένουν οι υποχρεώσεις της μέρας, ενώ το βράδυ μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο, χωρίς πίεση και χωρίς να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα.
Στην τελική ποια ερωτική εξομολόγηση έγινε πρωί πρωί με την αυγούλα; Ας μην τα ρίχνουμε όλα στα και καλά μεθυσμένα μηνύματα. Στην πραγματικότητα η μαγεία της νύχτας είναι από μόνη της πιο μεθυστική από το ποτό. Σε νανουρίζει, καθηλώνει τις αισθήσεις, σε κάνει παρορμητικό/ή. Κάθε κουβέντα έχει την ώρα της, τη στιγμή της. Μπορεί να μην είναι καλό να κρατάς πράγματα μέσα σου και να πρέπει να μοιράζεσαι με τους άλλους τις σκέψεις σου, όμως πριν ανοίξεις μια συζήτηση, η οποία χρειάζεται την πρέπουσα προσοχή από τον συνομιλητή σου, να είσαι σίγουρος ότι έχεις επιλέξεις την κατάλληλη φάση, ότι μπορείτε κι οι δύο να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο ζήτημα και μόνο με αυτό.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.