Εκεί που κάθεσαι ήρεμα και χαλαρά στον καναπέ σου, λες να ρίξεις μια ματιά στα social να δεις τι παίζει. Ξαφνικά η αρχική σου γεμίζει με στιχάκια για ερωτευμένους, με μοναδικές ευκαιρίες ενοικίασης σπιτιών για ζευγάρια, με διαφημίσεις για το ιδανικό δώρο για το ταίρι και με προτάσεις για τους καλύτερους προορισμούς για δύο. Ωραία όλα αυτά αλλά κάπως αδιάφορα, τουλάχιστον για αυτό το διάστημα. Γρήγορα λοιπόν βαριέσαι να βλέπεις παντού καρδούλες, κλείνεις τα social και λες «ας πάρω κανένα τηλέφωνο τα φιλαράκια μου, να πούμε και τίποτα άλλο». Μα σωτηρία δε θα βρεις, καθώς το «Είσαι καλά;» τους πλέον συνοδεύεται σταθερά από το «Έχουμε κανένα νέο; Κανένα καινούριο αίσθημα;». Λες και έβαλε το σύμπαν στόχο ζωής να ζευγαρώσει εσένα. Και προσοχή, η άποψή σου δε μετράει καθόλου! Τι, μήπως σε αφορά κιόλας το τι συμβαίνει στην προσωπική σου ζωή; Άκου να δεις πράγματα…
Και να πεις ότι είναι μόνο από μεριάς των φίλων σου, ας πάει στην ευχή! Δίνεις κι ένα ελαφρυντικό ότι έχουν κουραστεί με τα αυτοσαρκαστικά σου αστεία περί “forever alone” ή ότι θέλουν επιτέλους να μπορείτε να βγαίνετε ζευγάρια. Αλλά έρχεται και η οικογένεια να σου χαλάσει την ηρεμία. Δε θέλουν απλά να σου βρουν σύντροφο, αλλά το πηγαίνουν κι ένα βήμα παρακάτω κάνοντας σχόλια για παπάδες και κουμπάρους! «Είσαι σε ηλικία γάμου». Γάμος; Τι είναι αυτό, καμιά νέα τηλεοπτική σειρά; Και εκεί που λες πως έχουν τελειώσει οι πιέσεις από το περιβάλλον σου, το σύμπαν γελάει σαρκαστικά. Πού να φανταζόσουν ότι θα έφτανε το πρώην ταίρι σου ή εκείνο το άτομο που θα ήθελες να για νυν αλλά σε έχει στο friendzone, να σου κάνει επίσης προξενιά. Μα, τι συμβαίνει; Γιατί όλοι θέλουν να σε δουν ζευγαρωμένο; Βρε μπας και είναι προφήτες και ξέρουν ότι απ’ το αν τα καταφέρουν εξαρτάται το μέλλον του κόσμου τούτου; Τι είναι όλη αυτή η βιασύνη;
Η αλήθεια είναι πως, πέρα από την πλάκα, για κάθε άτομο που προσπαθεί να βρει σύντροφο σε κάποιον, υποβόσκει κάτι πιο βαθύ, συχνά μάλιστα πρόκειται για προσωπικό συμφέρον. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να μάθουμε να διαβάζουμε πίσω απ’ τις γραμμές. Για παράδειγμα, οι γονείς σου μπορεί να είναι βιαστικοί και να επιμένουν να «νοικοκυρευτείς» επειδή νιώθουν πως ο χρόνος τους πιέζει και πως αν περιμένουν να το αποφασίσεις εσύ, ίσως χάσουν την ευκαιρία να ζήσουν μαζί σου τη δημιουργία μιας δικής σου οικογένειας.
Ένα άλλο εύλογο παράδειγμα ιδιοτελών κινήτρων είναι η περίπτωση του ατόμου που σε έχει στο friendzone. Αν όχι όλοι, τουλάχιστον ένας σεβαστός αριθμός ανθρώπων δηλώνει πως αισθάνεται ενοχή όταν απορρίπτει κάποιον. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι βάζει τον εαυτό του στη θέση του ατόμου που απορρίπτει ή στο ότι συνειρμικά θυμάται περιπτώσεις όπου ο ίδιος είχε απορριφθεί. Η ενοχή λοιπόν δημιουργεί στο άτομο την ανάγκη να βρει μια λύση, να προσφέρει μια εναλλακτική, να εξισώσει το «κακό» που έκανε με ένα καλό. Να φύγει στην ουσία με καθαρή συνείδηση. Στην περίπτωση τώρα ενός πρώην, είναι πολύ πιο πιθανό να κρύβονται αισθήματα καθαρότερα, μα δε θα μπορούσε να απουσιάζει ούτε από εδώ η περίπτωση να νιώθει την ανάγκη να ξεφορτωθεί το βάρος που προκάλεσε με το χωρισμό.
Προς τους ελεύθερους εκεί έξω, μη μασάτε! Δείξτε στον κόσμο πως δεν έχετε ανάγκη από μια σχέση για να είστε χαρούμενοι αν αυτό είναι που νιώθετε. Στοιχηθείτε κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα και αποδείξτε πως η ευτυχία βρίσκεται μέσα στον καθένα μας. Και μην ανησυχείτε, άμα κάτι είναι να έρθει, θα βρει το δρόμο και μόνο του. Δε χρειάζονται ούτε βιασύνες, ούτε φυσικά η βοήθεια του κοινού.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη