Εκεί έξω υπάρχει ένας άγραφος κανόνας μεταξύ ενηλίκων που ορίζει πως όλοι ξέρουν τα πάντα, ακόμα κι αν δεν έχουν την παραμικρή ιδέα γι’αυτά. Ένας ορθοδοντικός για παράδειγμα έχει άποψη και θεωρεί πως ξέρει πώς πρέπει να γίνει ένα μάθημα χορού και το αντίστροφο. Ανόητοι είμαστε οι ενήλικες και κουτοί, πιο πολύ κι από μικρά παιδιά -τα οποία είναι και πολύ πιο σοφά να τα λέμε κι αυτά-. Θεωρούμε πως επειδή έχουμε πετύχει ένα-δυο πράγματα ο καθένας στον τομέα του είμαστε φωτεινοί παντογνώστες σε όλα. Το ίδιο συμβαίνει όμως, ίσως κι εντονότερα, ακόμα κι όταν δεν έχουμε πετύχει απολύτως τίποτα.

Σίγουρα για παράδειγμα όλοι γνωρίζουμε κάποιον που ψοφάει να το παίζει ειδήμονας των σχέσεων. Γκουρού του φλερτ και του έρωτα που έχει φάει τις σχέσεις με το κουτάλι κι έχει τρέξει μαραθώνιο σ’ αυτές. Μήπως αυτός ο κάποιος πολλές φορές είσαι εσύ ο ίδιος; Εναποθέτοντας στους γύρω σου και κυρίως στις μικρότερες ηλικίες συμβουλές γεμάτες αποστάγματα σοφίας και γνώσης ενώ παράλληλα στη δική σου προσωπική ζωή επικρατεί το απόλυτο χάος, κάνοντας  την μία λανθασμένη επιλογή πίσω από την άλλη;

Μήπως τελικά όσοι ανήκουμε στην παραπάνω κατηγορία δεν έχουμε δικαίωμα να εκφέρουμε άποψη ή μήπως είμαστε αυτοί που πραγματικά έχουμε μάθει πολλά από τα λάθη μας, άρα πάθαμε και μάθαμε; Αρχικά να πούμε πως ο καθένας μας στη ζωή πρέπει να κάνει τα δικά του ατοπήματα. Μέσα από σφάλματα των άλλων δεν έμαθε ποτέ κανείς. Οπότε το ξέρω και το ξέρεις πως όσο και να συμβουλεύουμε ή να μας συμβουλεύει κάποιος, κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουμε του κεφαλιού μας. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτούς που προσπαθούμε να συμβουλεύσουμε.

Παρ’ ολ’ αυτά όλοι αυτοί που έχουν αποτύχει μέχρι και σήμερα στις προσωπικές τους σχέσεις δεν πάει να πει πως δεν ξέρουν να συμβουλεύουν. Ίσα-ίσα έχουν εμπειρίες να μεταφέρουν, έχουν συναναστραφεί ενδεχομένως με διάφορους τύπους ανθρώπων και είναι σε θέση να ξεχωρίσουν από χιλιόμετρα μακριά μια τοξική κατάσταση. Από την άλλη, άλλο το συμβουλεύω κάποιον κι άλλο το παίζω μέντορας και γκουρού των σχέσεων. Πώς να σε εμπιστευτεί κάποιος αν εσύ ο ίδιος τα έχεις κάνει μπάχαλο. Είναι σαν να εμπιστεύεσαι μια κομμώτρια με καμένο από τις ντεκαπάζ μαλλί να βάψει το δικό σου.

Βλακωδώς λοιπόν πιστεύουμε πως μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα ερωτικά των άλλων και πόσο μάλλον στις μικρότερες ηλικίες. Αφενός γιατί χαλάμε τζάμπα σάλιο αφού κανένας δε θα ακολουθήσει τις συμβουλές μας, μιας και η νεανική τρέλα τείνει να πηγαίνει στον λάθος δρόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαραίτητα κακό, αφετέρου γιατί καλύτερο θα ήταν να καταναλώσουμε την ενέργειά μας φτιάχνοντας τη δική μας ζωή, εφαρμόζοντας όλα όσα λέμε στις δικές μας σχέσεις. Ο καθένας μας ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για τον ίδιο, δεδομένων των συνθηκών. Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για εμάς πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό αφού όλοι έχουμε μια μικρή φωνή μέσα μας να μας καθοδηγεί, να μας υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε. Εμείς είμαστε αυτοί που δεν την ακούμε κι ύστερα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο.

Δε χρειαζόμαστε συμβουλές, γνωμικά και Relationship Coaching από κανέναν.  Κρίση κι ένστικτο έχουμε από μόνοι μας κι αφήστε τους σοφούς να τα εφαρμόζουν στη δική τους ζωή. Ο Ιάπωνας μοναχός Σούνμιο Μαζούνο λέει πως «ο καθένας πρέπει να σκέφτεται με το δικό του μυαλό. Οι γνώσεις και η σοφία, ίσως σας φαίνονται ότι μοιάζουν, αλλά δεν ταυτίζονται. Τα πράγματα που μαθαίνετε στο σχολείο ή μόνος σας είναι γνώσεις.  Σοφία, όμως, είναι αυτό που γνωρίζετε όταν πραγματικά εφαρμόζετε τις γνώσεις. Να βλέπετε όσο περισσότερο μπορείτε. Να νιώθετε όσο περισσότερο μπορείτε. Και να προσπαθείτε να σκέφτεστε με το δικό σας μυαλό.».

 

Συντάκτης: Κική Παπά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου