Σίγουρα σας έχει τύχει να αισθανθείτε κάπως όταν ερωτηθήκατε με πόσους ερωτικούς συντρόφους έχετε πάει. Ένα θέμα ταμπού εδώ και χρόνια που κακώς μας κάνει να νιώθουμε άβολα.
Αυτά που επηρεάζουν τις πεποιθήσεις του καθενός για τον «κατάλληλο» αριθμό ερωτικών συντρόφων είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, το πολιτισμικό υπόβαθρο και τα κοινωνικά στερεότυπα.
Στη Δυτική Ευρώπη την περίοδο του Μεσαίωνα η σεξουαλική ορμή (λίμπιντο) και η ερωτική επιθυμία θεωρούνταν θανάσιμη αμαρτία. Η Εκκλησία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τις εξαφανίσει, χρησιμοποιώντας αφορισμούς, βασανισμούς, αλλά και κάψιμο στην πυρά. Ακόμα και ο αυνανισμός θεωρούνταν αμαρτία. Το σπέρμα ήταν πολύτιμο και δεν έπρεπε να σπαταλάται σε αυνανισμό και προσωπική εκτόνωση της λίμπιντο, παρά μόνο για τεκνοποίηση.
Όσον αφορά το πολιτισμικό υπόβαθρo και τα κοινωνικά στερεότυπα, πριν από εκατό χρόνια, η γυναίκα ήταν αποδεκτό να έχει έναν ερωτικό σύντροφο κι αυτόν παντρευόταν. Ενώ οι άντρες θεωρούνταν όντα πολυγαμικά κι επιτρέπονταν οι ατασθαλίες.
Και γιατί να διαφέρει από άντρα σε γυναίκα; Γιατί ο άντρας έχει το ελεύθερο να πηγαίνει με όσες γυναίκες θέλει, ενώ η γυναίκα όχι; Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Πραγματοποιείται ακόμα και ανταλλαγή συντρόφων μεταξύ των ζευγαριών, το λεγόμενο swinging. Είναι αρκετά συνηθισμένο και στην Ελλάδα απ’ ότι μαθαίνουμε. Δεν είναι παράνομο εφόσον οι συμμετέχοντες είναι ενήλικοι κι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.
Βέβαια, πολλές φορές το ακραίο από το φυσιολογικό δεν απέχουν πολύ. Όλοι λίγο-πολύ επηρεαζόμαστε από τα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά πρέπει σιγά-σιγά να καταλάβουμε ότι δε ζούμε για τους άλλους, αλλά για εμάς. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι θα πει ο δίπλα κι ο απέναντι, μ’ ενδιαφέρει τι αρέσει σε μένα και τι με ευχαριστεί.
Από έρευνα του 2010 για την Υγεία στην Αγγλία προέκυψε ότι ο μέσος αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ήταν 9,3 για τους άνδρες και 4,7 για τις γυναίκες.
Ωστόσο, στην Εθνική Έρευνα του 2013 για τον Σεξουαλικό τρόπο σκέψης και ζωής (Natsal) ο μέσος όρος ήταν 11,7 για τους άνδρες και 7,7 για τις γυναίκες.
Ακόμη, ο αριθμός των συντρόφων σε άτομα ηλικίας από 35 έως 44 κορυφώθηκε, με πάνω από το ένα πέμπτο αυτής της ηλικιακής ομάδας, να κάνει λόγο για 20 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους.
Αντιθέτως, μόνο το 9% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών δήλωσαν ότι είχαν 20 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ένα 8% δεν είχε ποτέ σεξουαλικό σύντροφο και ένα 17% δήλωσε ότι είχε μόνο έναν.
Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι όσο λιγότεροι ερωτικοί σύντροφοι, τόσο καλύτερος γίνεται ένας γάμος. Διαφωνώ απόλυτα. Δε νομίζω ότι έχει σημασία ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων πριν το γάμο.
Κανείς δε μπορεί να ορίσει κάτι ως φυσιολογικό ή μη. Ας αφήσουμε πίσω μας τα κοινωνικά στερεότυπα. Ο έρωτας ξεκινάει από σωματική φυσιολογική ορμή με σκοπό τη σωματική ηδονή κι ευχαρίστηση.
Το «φυσιολογικό» διαμορφώνεται από τις διαφορετικές εμπειρίες και αξίες του κάθε ατόμου αυστηρά και δεν υπάρχει σωστός και λάθος αριθμός.