Κανόνας νούμερο 40378: Κανένας δεν έμεινε σε μια σχέση από οίκτο. Μην προσπαθείς να κάνεις τον άλλο να σε λυπηθεί για να τον κρατήσεις κοντά σου, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε διώξει μια ώρα αρχύτερα. Αν δε δείξεις ότι είσαι κάτι σπουδαίο, μην περιμένεις ανταπόκριση.
Αν η σχέση σου έχει γίνει μια βαρετή ρουτίνα, αυτό είναι το πρώτο κακό σημάδι. Αν η κάθε μέρα δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από την προηγούμενη, τότε μάλλον έχετε πέσει σε μια λούπα η οποία λειτουργεί ως σαράκι και σας φθείρει καθημερινά, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο λυπηρό απ’ το να μένεις σε μια σχέση μόνο και μόνο από οίκτο ή ενοχές. Διαφέρει το να νιώθεις τον πόνο του δικού σου ανθρώπου, απ’ το να μένεις μαζί του επειδή πιστεύεις ότι το μόνο που τον κρατάει ζωντανό είσαι εσύ κι ότι δίχως εσένα θα καταρρεύσει.
Να μην αναφερθώ και στο θέμα του σεβασμού που αποτελεί βασικό συστατικό για μια υγιή σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων. Πόσο σεβασμό έχεις σε έναν άνθρωπο που λυπάσαι; Πόσο σεβασμό δείχνεις σε κάποιον που μένεις δίπλα του, όχι επειδή το θέλεις και βγαίνει αβίαστα, αλλά επειδή νιώθεις οίκτο;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι εξαρτημένοι από ορισμένους ανθρώπους και δεν κάνουν βήμα χωρίς αυτούς. Μέγα λάθος. Η εξαρτητική σχέση με τον οποιονδήποτε, ακόμα και με τους γονείς μας ενίοτε και σε μεγαλύτερη και ώριμη ηλικία, είναι λάθος. Πρέπει να μπορείς να τα βγάλεις πέρα χωρίς βοήθεια τρίτων, όποιοι και να ‘ναι αυτοί.
Άλλοι πάλι, περισσότερο συμπονετικοί, δε θέλουν να πληγώσουν το σύντροφό τους. Δεν καταλαβαίνουν όμως πως ήδη το κάνουν άθελά τους. Τι θα πει δεν μπορείς να χωρίσεις; Μπορεί να μη θέλεις, αλλά πρέπει να το κάνεις για το καλό και των δυο σας.
Δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί παρά δειλία να μένεις σε μία σχέση μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι μήπως πληγώσεις τα συναισθήματα του συντρόφου σου. Δηλαδή θέλεις να είσαι σε μια σχέση που δεν έχει να σου δώσει τίποτα άλλο, μόνο και μόνο για να μη στενοχωρήσεις τον άλλον; Πώς θα σου φαινόταν να ήσουν εσύ στη θέση του;
Όσο για εσένα, που προκάλεσες τη λύπηση του άλλου, καλύτερα ν’ ακολουθήσεις άλλη τακτική. Κάνε τον να νιώθει ότι είσαι κάτι σπουδαίο που δεν πρέπει να χάσει. Προσπάθησε να δείχνεις ότι όντως είσαι κάτι το πολύτιμο. Το πιο σπουδαίο σε μια σχέση, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι η ελευθερία. Ίσως είναι και το κλειδί για να μη σε λυπηθεί ποτέ ο σύντροφός σου. Μη γαντζώνεσαι ούτε σε ανθρώπους, ούτε σε καταστάσεις.
Σταμάτα να γίνεσαι το θύμα στις σχέσεις σου. Πολλές φορές, όταν είσαι σε μία σχέση, χάνεις τις ισορροπίες σου, ζηλεύεις, διεκδικείς. Σημαντικό ρόλο παίζουν και ο φόβος να μη μείνεις μόνος, αλλά και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν εσύ δε δείχνεις εκτίμηση και σεβασμό στον εαυτό σου, ποιος περιμένει να το κάνει για σένα;
Μην επαναπαύεσαι. Καλή και η οικειότητα και η άνεση, αλλά με μέτρο.
Ο συμβιβασμός και η λύπηση δεν είναι σοφή επιλογή, αλλά συναισθηματική παγίδα. Ας αντικαταστήσουμε λοιπόν, τη λύπηση με πραγματική ευγνωμοσύνη κι εκτίμηση. Περισσότερη εντιμότητα, λιγότερη ελεημοσύνη.
Επιμέλεια Κειμένου Άννας Μαρίας Μαρίνου: Σοφία Καλπαζίδου