Δεν ξέρω τι ακριβώς χαρακτηρίζει μια σχέση επιτυχημένη. Σίγουρα όμως στη ζωή μας έχουμε όλοι συνάψει σχέσεις, κυρίως ερωτικές, που τις χαρακτηρίζουμε αποτυχημένες. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε δεν είναι ότι τις χαρακτηρίζουμε έτσι, αλλά το γεγονός ότι τις αποκαλούμε χάσιμο χρόνου. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ίσα ίσα συμβαίνει το αντίθετο.
Μια σχέση που τελείωσε άδοξα και δεν είχε το τέλος που ονειρευόσουν, έχει πολλά καλά τα οποία άλλοι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν μόνοι τους, χωρίς την τριβή μιας σχέσης. Αν το καλοσκεφτείς λοιπόν, όσο και ν’ αποτύχει κάποια σχέση, ποτέ δεν είναι χάσιμο χρόνου.
Μια αποτυχημένη σχέση σου δείχνει ποιος πραγματικά είσαι, τι πραγματικά θέλεις απ’ αυτόν που ‘χεις απέναντί σου και τι είσαι διατεθειμένος να δώσεις και ν’ αντέξεις. Βέβαια, θα πρέπει πρώτα να κάνεις πέρα το θυμό και τα νεύρα του αποχωρισμού και μετά να κάτσεις να σκεφτείς όλα τα παραπάνω. Αλλά ακόμα κι αν εσύ δεν μπεις στην όλη διαδικασία, το μυαλό σου θα σε βάλει μόνο του σ’ αυτήν.
Μια σχέση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απόλυτα αποτυχημένη, γιατί μια τέτοια επαφή είναι σχολείο που σου μαθαίνει πολλά. Πρέπει να μάθεις εξαρχής να ‘σαι ειλικρινής με το τι πραγματικά έχεις ανάγκη. Κανείς δε θα σε παρεξηγήσει, ίσα ίσα θα σε εκτιμήσει. Αν πάλι σε παρεξηγήσει, σου κάνει καλό γιατί σου δείχνει απ’ την αρχή ότι τζάμπα πρόκειται ν’ ασχοληθείς. Ζητάς πολλά; Καλά κάνεις, αν τ’ αξίζεις κι αν είσαι διατεθειμένος να δώσεις τα ίδια και παραπάνω.
Μια σχέση τέτοια σου διδάσκει ότι η υπερβολική άνεση, το βόλεμα κι η τόση οικειότητα δε βγαίνουν πάντα σε καλό. Δεν πρέπει να επαναπαύεσαι σε καμία περίπτωση. Σου μαθαίνει ακόμα πως ορισμένες φορές πρέπει να κάνεις πίσω, ενώ κάποιες άλλες να διεκδικείς. Μαθαίνεις πότε πρέπει να δείχνεις το δυναμισμό σου και ποιες φορές πρέπει να το βουλώνεις.
Απ’ όλες μας τις σχέσεις κάτι μένει. Δεν πρέπει να κρατάμε μόνο τα καλά, αλλά και τ’ άσχημα, χωρίς να κρατάμε κακία γι’ αυτόν που κάποτε, έστω και για λίγο, υπήρξε ο άνθρωπός μας. Άλλωστε πώς θα βελτιωθείς, πώς θα καταλάβεις τι έκανες λάθος, όταν θυμάσαι μόνο τις καλές στιγμές;
Ισχύει πως όλα είναι θέμα επιλογών. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι πρέπει να μετανιώνεις για τις λάθος επιλογές σου, γιατί κι αυτές δικές σου επιλογές ήταν. Υπάρχουν φορές που σκέφτεσαι το παρελθόν κι εύχεσαι να μπορούσες ν’ αλλάξεις τα γεγονότα, τις επιλογές σου, τις καταστάσεις ολόκληρες. Να μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να χειριστείς αλλιώς τα λάθη σου, ώστε να τ’ αποφύγεις. Αν συνεχώς αναπολείς το παρελθόν και σκέφτεσαι τι θα μπορούσε να ‘χε συμβεί αν έκανες κάτι διαφορετικά ή αν δεν έκανες, θα νιώθεις νοσταλγία και μελαγχολία, μ’ αποτέλεσμα να χάσεις κι όση όρεξη έχεις για το παρόν σου, που σε μια τελική αυτό πρέπει να σ’ ενδιαφέρει μόνο.
Όσο και να μετανιώνεις για τα λάθη του παρελθόντος, εκείνο δεν αλλάζει και τα λάθη είναι μέρος της ζωής και της φύσης μας. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη, γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να μάθεις. Το ν’ ανακαλύπτεις τα λάθη σου και να τα διορθώνεις είναι η μεγαλύτερη πρόοδος και το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.
Επιμέλεια Κειμένου Άννας Μαρίας Μαρίνου: Ιωάννα Κακούρη