Πολλά είναι τα ζευγάρια που επιμένουν να κάνουν ένα μεγάλο λάθος στη σχέση τους, που μάλιστα δύσκολα μπορούν να αντιληφθούν· εξαρτώνται ολοκληρωτικά απ’ το σύντροφό τους και χάνουν ηθελημένα την προσωπικότητά τους.
Όσο δεμένοι και να είσαστε δε σταματάτε να αποτελείτε ξεχωριστά άτομα, ο καθένας με τις δικές σας προτιμήσεις, όνειρα και προσδοκίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσεις να κάνεις διάφορες δραστηριότητες χωρίς το σύντροφό σου, έτσι ώστε να μην είστε συνεχώς κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο.
Λίγη απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι μόνο καλό μπορεί να κάνει στη σχέση. Το λίγο «χώρια» δημιουργεί πιο δυνατά «μαζί». Όχι επειδή ο ένας διεκδικεί τον άλλο περισσότερο ούτε επειδή γεμίζει ανασφάλειες το «εγώ» του καθενός κι έτσι προσπαθεί να κερδίσει ξανά την προσοχή του ανθρώπου του. Όχι μόνο γι’ αυτό δηλαδή.
Ο λόγος που η απόσταση πολλές φορές βοηθά να εξελιχθεί και να αντέξει μια σχέση είναι επειδή κι οι δυο τους αποτελούν ξεχωριστά άτομα με διαφορετικές συνήθειες τις οποίες δεν καταπίνουν, απλά τις συνδυάζουν αρμονικά για να συμβιώνουν. Σε καμία περίπτωση δεν παραμελούν τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντά τους και τις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή, κρατούν μια απόσταση ασφαλείας απ’ το σύντροφό τους, μέσα στην καθημερινότητα, έτσι ώστε να παραμείνουν δραστήριοι και να μη χάσουν την ατομικότητά τους.
Αρκετά ζευγάρια πάνω στον ενθουσιασμό και την καψούρα τους, πολλές φορές βάζουν τον εαυτό τους στην άκρη έτσι ώστε να βρίσκονται διαρκώς μαζί με το ταίρι τους. Φυσικά όταν είσαι ερωτευμένος δύσκολα μπορείς να το καταλάβεις, αλλά στην πραγματικότητα μόνο κακό κάνεις, αφού κανείς απ’ τους δυο σας δεν έχει χώρο να αναπνεύσει.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν δυο άτομα μπαίνουν σε μία σχέση να διατηρούν την προσωπικότητά τους και τον τρόπο ζωής τους όπως ακριβώς ήταν και προηγουμένως. Με πιο απλά λόγια, θα συνεχίσεις να πηγαίνεις στο γυμναστήριο όπως συνήθιζες, θα πας να δεις το ποδόσφαιρο στην καφετέρια ή στο γήπεδο με την παρέα σου, θα πας στο εβδομαδιαίο σου ραντεβού στην κομμώτρια, θα βγεις μια βόλτα με την παρέα στα μαγαζιά και θα σιγουρευτείς πως όλες οι υποχρεώσεις σου για τη δουλειά σου είναι τακτοποιημένες, χωρίς να αναβάλεις τίποτα απ’ αυτά για επιπλέον χρόνο με το αμόρε σου.
Κανείς δεν πρέπει να αλλάζει χαρακτήρα και πρόγραμμα επειδή μπήκε ένα νέο άτομο στη ζωή του. Θέλουμε ανθρώπους που προσαρμόζονται στην καθημερινότητά μας, όπως κι εμείς στη δική τους, χωρίς κανείς να παραμελεί τις προσωπικές του υποχρεώσεις κι ανάγκες.
Όσο περνάει ο καιρός κι η καθημερινότητά σας πλέον γίνεται κοινή, αν έστω και με κάποιον τρόπο δεν είσαι ανεξάρτητος, μόνος σου μικραίνεις τη διάρκεια που θα μπορούσε να ‘χει αυτή η σχέση. Ένας απ’ τους συχνούς λόγους που τα ζευγάρια χωρίζουν είναι γιατί έχουν εξοικειωθεί υπερβολικά πολύ, έχουν χάσει το μυστήριο και τον ερωτισμό τους κι έχουν εξαφανίσει τις προσωπικότητές τους.
Όταν ο σύντροφός σου εξαρτάται από σένα, πέρα απ’ τα προσωπικά σου προβλήματα κι ανησυχίες, νιώθεις πως έχεις φορτωθεί και κάθε δικό του θέμα κι αυτή η ευθύνη σε πνίγει. Με ένα σύντροφο γαντζωμένο πάνω σου αισθάνεσαι πως δεν έχεις αέρα.
Αν είσαι κολλημένος πάνω στο ταίρι σου κι ανησυχείς διαρκώς για το πού θα πάτε, αν θα πάτε, αν θα φάτε μαζί, αν θα σε πάρει μαζί του στο θέατρο που θα βγει με φίλους ή στην επίσκεψη στους γονείς του, τότε είναι αναμενόμενο κι απόλυτα φυσικό ο σύντροφός σου να αισθάνεται εγκλωβισμένος.
Προφανώς για να μένει, σ’ αγαπάει, διαφορετικά δε θα ήταν εδώ. Αλλά πόσο μπορεί να αντέξει αυτή την πίεση; Κανείς μας δεν πρόκειται να μείνει για πολύ σε μια σχέση όπου ο σύντροφός του δεν κάνει τίποτα απολύτως μόνος του και περιμένει πάντα τον άλλον, δείχνοντας έτσι πόσο άβουλος κι εξαρτημένος είναι.
Ίσως το ταίρι σου έχει προσωπικές ανασφάλειες ή απλά δίνεται τόσο πολύ στον έρωτα που ξεχνά και παραμελεί τα δικά του «θέλω» κι ανάγκες, αλλά σίγουρα ο έρωτας δε θα έπρεπε να στερεί την ελευθερία κανενός.
Σε μια σχέση, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει ισορροπία, ο καθένας πρέπει να παραμένει δραστήριος κι ανεξάρτητος με το δικό του τρόπο αλλά ταυτόχρονα να μοιράζονται στιγμές κι εμπειρίες μαζί.
Αρκεί να μη χάνει κανένας την προσωπικότητά του.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη