Είναι οι φορές που στη ζωή μας βρεθήκαμε -και θα βρεθούμε- σε δυσάρεστες ή στενάχωρες καταστάσεις. Ακόμη πιο πολλές όμως είναι οι φορές που καταπνίγουμε τα ίδια τα συναισθήματά μας ώστε να παραμείνουν ήρεμα τα πνεύματα. Σαν να έχουμε την τάση να καταπατάμε τον εαυτό μας με την προϋπόθεση να είναι όλα τα υπόλοιπα πράγματα –και οι άνθρωποι– καλά. Κάπως σαν να ξεστομίζουμε το «δεν πειράζει, όλα εντάξει» αυτόματα. Σαν να πειράζει αλλά να μην το λέμε, είτε γιατί δεν ξέρουμε πώς, είτε γιατί δεν έχουμε μάθει αλλιώς.

Υπάρχουν, λοιπόν, 4 φράσεις που μπορείς να πεις αντί για «δεν πειράζει» την επόμενη φορά που θα κάνουν κάτι που όντως σε πείραξε –είτε λίγο είτε πολύ.

 

1. «Αυτό που συνέβη με πείραξε»

Ξεκινώντας από το πιο απλό- ή και όχι: Την ανοιχτή, ειλικρινή επικοινωνία με το άλλο άτομο. Οι ανθρώπινες σχέσεις –οποιαδήποτε μορφή κι αν έχουν– πρέπει να χαρακτηρίζονται από πραγματική ειλικρίνεια. Είναι σημαντικό να μπορείς να μοιραστείς και να πεις στο άλλο άτομο αυτό που όντως σε έχει πειράξει χωρίς να χρειαστεί να ψάξεις μέσα σου για λόγους να μην το κάνεις. Άλλωστε, η επικοινωνία είναι το παν, λένε.

 

2. «Αυτή η κατάσταση με έκανε να νιώσω άβολα/να απογοητευτώ»

Οι άνθρωποι στη ζωή μας μπορούν να μας δείξουν με χίλιους δυο τρόπους την αγάπη τους και τον σεβασμό τους προς εμάς. Ένας από αυτούς –κι από τους πιο σημαντικούς– είναι υπολογίζοντας τα συναισθήματά μας και το πώς μας κάνουν οι ίδιοι να νιώθουμε. Λέγοντας λοιπόν στον άλλον μια φορά πόσο άβολα μας κάνει να αισθανόμαστε μια κατάσταση, ή πόσο μας εκνευρίζει, ή πόσο μας στεναχωρεί, είναι ή θα έπρεπε να είναι υπεραρκετά για να μη μας ξανά φέρει στο σημείο αυτό.

 

3. «Ακόμη κι αν δεν ήταν πρόθεσή σου να πληγωθώ, δεν αναιρείται το γεγονός πως πληγώθηκα»

Αρκετές φορές βάζουμε τον εαυτό μας –και τα συναισθήματά μας– σε δεύτερη μοίρα. Ίσως να μη θέλουμε να πληγώσουμε τους άλλους, ίσως να μη θέλουμε να δημιουργεί κάποια παρεξήγηση κι άλλα τόσα «ίσως», αλλά ξεχνάμε παράλληλα και την πιο σημαντική βεβαιότητα: πληγωνόμαστε εμείς οι ίδιοι. Με το να το πούμε λοιπόν αυτό στον άλλον, δείχνουμε κατανόηση της θέσης του, αλλά πάνω από όλα, συμπόνια προς τον εαυτό μας.

 

4. «Χρειάζομαι λίγο χρόνο αυτή τη στιγμή»

Παρά να προσποιούμαστε πως είμαστε εντάξει είναι προτιμότερο να ζητήσουμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας. Σίγουρα είναι καλύτερα να πούμε πως δεν πειράζει –πλέον– και πως όλα είναι οκ, όταν όντως θα νιώθουμε έτσι. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καταπιέζουμε και τα συναισθήματά μας. Κάτι είπαμε πιο πάνω για την ειλικρίνεια. Ας είμαστε έτσι, ειλικρινείς και με τον εαυτό μας. Ας τον αφήσουμε να νιώσει όλα αυτά που νιώθει κι ας μην πνιγούμε το καθετί πίσω από ένα «δεν πειράζει».

Όσο και να πιστεύουμε, λοιπόν, πως καλυτερεύουμε την κατάσταση επιλέγοντας να κρύψουμε όλα αυτά που στ’ αλήθεια μας πειράζουν –και μας πονούν– μόνο χειρότερη την κάνουμε. Άλλωστε, με τους πραγματικά δικούς μας ανθρώπους καμία συζήτηση για κάτι που μας πειράζει δε θα αλλοιώσει τη σχέση μας. Κι όπως είχα διαβάσει κάπου, κάποτε, «όταν αποφεύγεις συγκρούσεις για να διατηρήσεις την ειρήνη εξωτερικά, ξεκινάς έναν πόλεμο μέσα σου».

Συντάκτης: Όλγα Οσιπίδου