Συχνά, θεωρούμε πως για φτάσει ένα ζευγάρι στο διαζύγιο πρέπει να γίνει κάτι πολύ μεγάλο, κάτι ξαφνικό ή γενικότερα, κάτι. Βεβαίως και φτάνει κανείς στο διαζύγιο έπειτα από κάτι μεγάλο, κάτι έντονο όπως μπορεί να είναι μια απιστία αλλά άραγε, είναι αυτός ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να χωρίσει ένα ζευγάρι; Πιο πολύ θα λέγαμε πως πολλά μικρά δημιουργούν κάτι μεγάλο οπότε εύκολα κάποιες μικρές, καθημερινές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στο σημείο αυτό. Τέσσερις συνήθειες ζευγαριών λοιπόν που οδηγούν στο διαζύγιο, που είναι μεν μικρές αλλά και πολύ μεγάλες.
1. Τσακωμοί για τις δουλειές του σπιτιού
Ύστερα από μια κουραστική μέρα όλο υποχρεώσεις και ποιος δε θα ήθελε να γυρνάει πίσω σε ένα σπίτι πεντακάθαρο, με τα πιάτα πλυμένα και το πλυντήριο απλωμένο. Μάλλον θα ήταν προτιμότερο το «Θέλεις να με παντρευτείς;» να συνέχιζε με «Και να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού μαζί μου;» Μια έρευνα του Harvard Business School το 2018 έδειξε πως το 25% των ζευγαριών, σημείωσε τους τσακωμούς για τις δουλειές του σπιτιού, ως τον λόγο για τον όποιο κατέληξε να πάρει διαζύγιο. Καλώς η κακώς λοιπόν, είναι ένα πρόβλημα που θα συνεχίζει να εμφανίζεται καθώς οι δουλειές του σπιτιού δεν έχουν ποτέ τελειωμό με αποτέλεσμα να ξεσπούν καθημερινά καυγάδες για το ίδιο θέμα κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό.
2. Αποφυγή αντιπαραθέσεων
Και πάλι, μια έρευνα του American Psychological Association το 2018 έδειξε πως το να κλείνετε κανείς στον εαυτό του ή να φεύγει από μια συζήτηση ενώ το ταίρι του προσπαθεί να βγάλει άκρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση. Προφανώς και ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά τους τσακωμούς αλλά, το να κλείνετε ο ένας στον εαυτό του σίγουρα δε θα λύσει το πρόβλημα αντίθετα θα κάνει τον άλλον να νιώσει πως οι ανάγκες του αγνοούνται. Άλλωστε, πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε εμείς και το ταίρι μας εναντίον του προβλήματος και όχι εμείς εναντίον του ταιριού μας.
3. Έλλειψη ευγνωμοσύνης
Σίγουρα είναι όμορφο ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας να ξέρει πόσο τον εκτιμάμε και πόσο ευγνώμων νιώθουμε που είναι στη ζωή μας. Με τα χρόνια να περνάνε όμως, ίσως το θεωρήσουμε δεδομένο πως το ταίρι μας γνωρίζει πόσο σημαντική θέση έχει στη ζωή μας. Άλλη μια έρευνα, του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια το 2017 έδειξε πως η ευγνωμοσύνη συμβάλλει στη συζυγική ευτυχία και αυτό είναι τόσο εύκολο να το δείξουμε, ακόμη και με ένα «Ευχαριστώ.»
4. Εισβολή ρουτίνας στην καθημερινότητα
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε πως η μείωση ενδιαφέροντος στα ζευγάρια οφείλετε στη βαρεμάρα – στη ρουτίνα. Είναι φανερό πως ένα ζευγάρι τα πρώτα χρόνια του γάμου θα είναι όλο εκπλήξεις, ταξίδια, δώρα, αυθόρμητες αποφάσεις κ.λ.π. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει ακριβώς εδώ: Όλα αυτά γίνονται τον πρώτο καιρό και μετά ξεχνιούνται. Είναι σημαντικό όμως, ένα ζευγάρι να περνάει ποιοτικό χρόνο, να βρίσκει την ώρα να κάνει όσα έκανε στις αρχές, ή πολύ απλά να βρίσκει χρόνο για μικροεκπλήξεις που στο τέλος της ημέρας είναι και οι πιο μεγάλες – όπως είπαμε τα μικρά κάνουν και τα μεγάλα.
Χωρίς καμία αμφιβολία μόνο το ίδιο το ζευγάρι γνωρίζει ποιο είναι το καλό του, και αν αυτό είναι το διαζύγιο τότε αυτό και θα γίνει. Είναι κρίμα όμως αυτό να οφείλετε σε μικρά κάποιες φορές, πράγματα της καθημερινότητας που πραγματικά μπορούμε να τα αλλάξουμε ή έστω να προσπαθήσουμε. Πολλές φορές κιόλας φαίνεται να φτάνει κανείς στο αδιέξοδο χωρίς να ξέρει πως έφτασε μέχρι εκεί. Η καθημερινότητα μας λένε, δημιουργεί και τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας τη δημιουργούμε εμείς, ας είναι λοιπόν μια καθημερινότητα γεμάτη αγάπη, κατανόηση, ευγνωμοσύνη και μικρές στιγμές ευτυχίας τις οποίες δημιουργούμε μόνο εμείς.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη