Καθώς η τεχνολογία κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας είναι φανερό ότι η ψηφιακή οικειότητα καθίσταται ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία όλων των ειδών σχέσεων κι όχι αποκλειστικά για τα ζευγάρια εκείνα που έχουν σχέση από απόσταση. Κι όσο κι αν καμιά φορά μοιάζει άβολο να συνδυάσουμε τις λέξεις ψηφιακή και οικειότητα μαζί, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί αυτό να συμβεί, και κάποιοι από αυτούς, μπορούν κιόλας να ενδυναμώσουν τις σχέσεις.
Ας συμφωνήσουμε εξ αρχής τα παράθυρα επικοινωνίας
Είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία είτε μέσω μηνυμάτων, video call ή τηλεφώνου όπου θα μπορούμε να πούμε με τον άλλον ό,τι ακριβώς θα λέγαμε κι από κοντά. Ωστόσο, αυτό αγνοείται πολλές φορές στην ψηφιακή ζωή, αφού ένα μήνυμα μπορεί να μείνει αδιάβαστο ακόμα κι ώρες ή μέρες. Όπως δε θα αφήναμε το ταίρι μας να μιλάει γυρνώντας την πλάτη μας, έτσι θα χρειαστεί να κάνουμε και στον ψηφιακό κόσμο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να ορίσουμε κάποια παράθυρα επικοινωνίας στα οποία θα υπάρχει διαθεσιμότητα κι από τις δυο πλευρές. Είτε αυτό θα είναι να μοιραστούμε το πώς περάσαμε την μέρα μας ή πολύ απλά ένα «σ’ αγαπώ» που νιώσαμε πως θέλαμε να πούμε, όλα είναι σημαντικό να έχουν την απάντησή τους.
Κοινές δραστηριότητες μέσω βιντεοκλήσης
Είναι σίγουρα όμορφο να περνάμε ποιοτικά τον χρόνο μαζί με το ταίρι μας. Σε περίπτωση, όμως, που αυτό δεν μπορεί να γίνει για κάποιο λόγο από κοντά, υπάρχουν άπειροι τρόποι που μπορεί να γίνει μέσω βιντεοκλήσης. Μπορούμε να οργανώσουμε ψηφιακές βραδιές ταινιών όπου θα βλέπουμε την ίδια ταινία τρώγοντας ποπ-κορν, μπορούμε να μαγειρέψουμε το ίδιο φαγητό ανάβοντας ένα κεράκι -φτιάχνοντας έτσι τη δίκη μας ατμόσφαιρα για το πολύ δικό μας δείπνο– ή μπορούμε να παίξουμε διαφορά παιχνίδια ή ακόμη να διαβάσουμε μαζί βιβλία.
Κοινό ηλεκτρονικό ημερολόγιο
Όπως είπαμε, εκτός από την οικειότητα που έχει ένα ζευγάρι από κοντά, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει κι αυτή της ψηφιακής ζωής. Είναι σημαντικό να νιώθουμε πως η σύνδεση, η καθημερινότητα αλλά και η κοινή μας ζωή παραμένει το ίδιο ζωντανή κι αβίαστη και σε ψηφιακό επίπεδο. Γι’ αυτόν τον λόγο μπορούμε να έχουμε ένα κοινό ημερολόγιο όπου θα μοιραζόμαστε τις καθημερινές υποχρεώσεις μας και τα ραντεβού μας, το οποίο θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε και πόσο ελεύθερος χρόνος μένει για εμάς και το ζευγάρι μας.
Ανταλλαγή βίντεο και φωτογραφιών αντί για γραπτά μηνύματα
Πόσο όμορφο είναι να νιώθουμε τόσο οικεία, ώστε να μπορούμε χωρίς να το σκεφτούμε κι ανά πάσα στιγμή της ημέρας να στείλουμε μια φωτογραφία απλώς επειδή μας άρεσε κάτι και θέλαμε να το μοιραστούμε με το ταίρι μας; Μπορεί αυτό να είναι ένα πανέμορφο τοπίο που είδαμε, μέχρι και τα μακαρόνια που τρώγαμε εκείνη τη στιγμή, έτσι, επειδή ξέρουμε πως μπορούμε να στείλουμε τα πάντα. Ομοίως, ένα μικρό vlogaκι από τη μέρα μας στο οποίο θα εξηγούμε παραστατικά τα κατορθώματά μας, είναι δείγμα ξεκάθαρης οικειότητας κι αυξάνει και την αμεσότητα της επικοινωνίας.
Κάρτες και γράμματα
Σε όλους μας αρέσει να μας εκφράζει ο άλλος την αγάπη του εκεί που δεν το περιμένουμε κι εμείς αντίστοιχα να εκφράζουμε την αγάπη μας σε στιγμές που ο άλλος δεν το περιμένει και μάλλον το έχει και ανάγκη. Είτε το ταίρι μας βρίσκεται στη δουλειά, είτε μια χώρα μακριά, σίγουρα αυτή η πράξη θα κάνει καρδούλες να λιώσουν. Μπορούμε να στείλουμε ένα όμορφο e-mail σε μορφή επιστολής, μια ψηφιακή κάρτα ή και ένα απλό μήνυμα που να εκφράζει απόλυτα την αγάπη που νιώθουμε. Κι ας μην είναι στο χαρτί, το θέμα είναι να υπάρχει κατάθεση ψυχής.
Το σημαντικό λοιπόν, είναι να μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους να κρατάμε αυτήν την επαφή, αυτήν τη σύνδεση, ακόμη και στην ψηφιακή της μορφή. Άλλωστε, με τον άνθρωπό μας μπορούμε να νιώσουμε πιο κοντά από ποτέ ακόμη και με αυτόν τον τρόπο. Και μην ξεχνάμε, πως η ψηφιακή οικειότητα είναι ένας ακόμα τρόπος σύνδεσης με το ταίρι μας κι όχι ένας ακόμα τρόπος αποξένωσης.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου