Σε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι άνθρωποι αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, κάπου, μέσα στις παρέες, στη δουλειά, στην οικογένεια, θα έχετε παρατηρήσει να υπάρχουν άτομα τα οποία να νιώθουν και να βγάζουν προς τα έξω έναν ιδιαίτερο δυναμισμό. Μια ενέργεια ακατανίκητη, που προκύπτει από την αυτοπεποίθηση που έχουν ότι μπορούν να καταφέρουν να σηκώσουν και βουνά ακόμη.
Η αυτοπεποίθηση σημαίνει να πιστεύεις στον εαυτό σου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει η δράση σου. «Έχω αυτοπεποίθηση» δηλώνει ότι βγάζω τον εαυτό μου από την αδράνεια, του δίνω κίνητρο και ώθηση ώστε να τολμήσει να κάνει καινούρια πράγματα ή να ξεπεράσει φοβίες και να αποκτήσει νέες εμπειρίες.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση είναι τα παρακάτω:
Δεν ασχολούνται με το τι κάνουν οι άλλοι
Επικεντρώνονται στην επίτευξη του δικού τους στόχο και δεν ανταγωνίζονται. Σκοπός τους είναι να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι για τον εαυτό τους κι όχι για να ξεπεράσουν κάποιο άλλον. Νιώθουν ικανοποίηση με τη δική τους επιτυχία κι όχι με την αποτυχία ενός άλλου ατόμου.
Δε θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα
Αντίθετα, αμφιβάλλουν και συνεχώς αναζητούν νέα γνώση. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δε χρειάζονται να κάνουν επίδειξη των γνώσεών τους. Είναι σε μια διαρκή αναζήτηση, τόσο του εαυτού τους, όσο και των εξωτερικών πληροφοριών. Συχνά θα τους παρατηρήσετε να ρωτάνε ξανά και ξανά για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Διακρίνουν το θάρρος από την τόλμη
Θάρρος σημαίνει να κάνω κάτι παρ’ όλο που ξέρω ότι φοβάμαι. Προσπαθώ να ξεπεράσω τους φόβους μου, κάνοντας αυτό που φοβάμαι. Θαρραλέοι δεν είναι όσοι δε φοβούνται, αλλά εκείνοι που ρισκάρουν. Τολμηρός χαρακτηρίζεται εκείνος δε διστάζει να κάνει επικίνδυνες ενέργειες χωρίς όμως να έχει πλήρη συνείδηση των πράξεών του. Συνήθως, οι τολμηροί λειτουργούν χωρίς κάποιο σχέδιο, παρορμητικά, σε αντίθεση με τους θαρραλέους.
Δε σπαταλούν χρόνο
Αναγνωρίζουν πως οι μικρές καθημερινές στιγμές έχουν σημαντική αξία στη ζωή μας. Είναι αυτές που δίνουν νόημα στην καθημερινότητά μας. Δεν περιμένουν να συμβεί κάτι μεγάλο και συναρπαστικό για να νιώσουν ζωντανοί. Είναι παρόντες στο τώρα.
Δεν επικεντρώνονται τόσο πολύ στην εξωτερική τους εμφάνιση
Παρ’ όλο που στους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση αρέσει να είναι περιποιημένοι, δε θα κάνουν πότε κάτι πολύ μακριά από τον χαρακτήρα τους. Τους αρέσουν οι αλλαγές, δε θα επέμβουν όμως στον εαυτό τους από φόβο μήπως δεν είναι αρεστοί, ούτε, όμως, αντίθετα θα φοβηθούν να κάνουν μια αλλαγή χάριν του τι θα πει ο κόσμος.
Δεν τους ενοχλεί η κριτική
Αν και γνωρίζουν την αξία τους, δέχονται οποιαδήποτε κριτική μπορεί να τους εξελίξει ως άτομα. Σημασία έχει να είναι εποικοδομητική και όχι κακεντρεχής. Μπορούν να ξεχωρίσουν πότε κάποιος τους ασκεί κριτική απλά και μόνο για τους ανταγωνιστεί και πότε γίνεται καλοπροαίρετα. Επιπλέον, δε συνδέουν την κριτική ως προσβολή της προσωπικότητάς τους. Κρατάνε τα στοιχεία εκείνα που είναι καρποφόρα κι απορρίπτουν αυτά που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα τους.
Μαθαίνουν μέσα από τα λάθη
Η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι για να είμαστε τέλειοι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουμε λάθη. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που συνειδητοποίησαν πώς μόνο μέσα από τα λάθη μας βρίσκεις πιο είναι το «σωστό». Το λάθος δε συνεπάγεται κάποιου είδους αποτυχία, αντίθετα, δείχνει τι δεν ταιριάζει σε μια συγκεκριμένη μου ενέργεια. Βρίσκεται εκεί για να σου μάθει έναν νέο τρόπο σκέψης.
Εκφράζουν με ευγένεια τη γνώμη τους
Οι άνθρωποι πολλές φορές τείνουν να μην εκφράζουν αυτό ακριβώς που σκέπτονται, καθώς θέλουν να έχουν την αποδοχή και να γίνονται αρεστοί από τους ανθρώπους που συναναστρέφονται. Με αυτόν τον τρόπο καταλήγουν να μην έχουν προσωπική άποψη και γίνονται φερέφωνα τρίτων προσώπων. Η αξία της προσωπικής μας άποψης είναι, όμως, τόσο σημαντική στο να εκφέρεται από εμάς τους ίδιους, καθώς δηλώνει τόσο την αυτοπεποίθηση που έχουμε αλλά και την ακεραιότητα του χαρακτήρα μας. Αυτό σαφώς δε σημαίνει πως θα ειπωθεί με αγένεια, η οποία πολλές φορές μπερδεύεται με την ειλικρίνεια.
Δεν πέφτουν θύματα των social media και των διαφημίσεων
Στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της εικόνας των μέσω ενημέρωσης είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποιος και να μην πέσει στην παγίδα αυτών. Οι διαφημίσεις ολοένα κι αυξάνονται και γίνονται πιο σύνθετες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και παραπάνω πλασματικές ανάγκες ενώ τα social media φτιάχνουν μια ψευδαίσθηση για το πώς πρέπει να είναι η ζωή. Εάν οι βάσεις σου είναι σταθερές και γνωρίζεις τι χρειάζεσαι στη ζωή σου για να αισθάνεσαι πλήρης, σίγουρα τα μέσα επικοινωνίας δε θα σε αγγίξουν σε βαθμό να σε ελέγξουν.
Κάποτε συμφιλιώθηκαν με τη μοναχικότητά τους
Δημιουργούν σχέσεις, όχι από ανάγκη, αλλά επειδή νιώθουν καλά με τα άτομα που τους περικλύζουν. Οι άνθρωποι που ξέρουν τι θέλουν, έχουν ανάγκη από έναν κύκλο σύμπνοιας, συμπόνιας και κατανόησης. Επιλέγουν να αποστασιοποιηθούν, κατά καιρούς από την κοινωνική τους ζωή αν χρειάζονται χρόνο και χώρο με τον εαυτό τους. Δε συνάπτουν επιπόλαιους κοινωνικούς δεσμούς αλλά προτιμούν τη μοναχικότητα από τις επιφανειακές σχέσεις.
Η αγάπη, η αυτοφροντίδα, η προστασία που οφείλουμε να έχουμε προς τον εαυτό μας, μεταφράζεται μέσω της αυτοπεποίθησης που έχουμε. Δείχνει την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, στην ικανότητά μας να διατηρούμε την ενέργειά μας. Εκφράζει τη θέληση που έχουμε για να κάνουμε κάτι, αλλά και τη διαχείρισή μας όταν αυτό δε συμβαίνει. Η αυτοπεποίθηση φανερώνει ότι σεβόμαστε την αξία του εαυτού μας και δεν τη διαπραγματευόμαστε.
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι το αναγνώρισαν άμεσα στη ζωή τους, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνο για να μάθουν να εκτιμούν και να σέβονται τον εαυτό τους. Αν διακρίνατε κάποια απο τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα οποία ταιριάζουν σε σας, τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για να φτιάξετε μια ζωή γεμάτη από αυτοπεποίθηση!