Δυόμιση ώρες περίπου μπροστά από την ντουλάπα να κοιτάς τι θα βάλεις. Το συμπέρασμα σχεδόν πάντα ίδιο: «Δεν έχω τίποτα να βάλω» ασχέτως αν τα μπλουζάκια να φωνάζουν από την ασφυξία χωμένα μέσα στα ράφια. Μια ώρα στο μπάνιο, κάμποσες μέρες προετοιμασία κι εκείνος ο πόνος στο στομάχι που άλλοτε θυμίζει ανέμελες πεταλουδίτσες κι άλλοτε έχει την αίσθηση ενός σφιχτού κόμπου. Όλα αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα πριν από το πρώτο ραντεβού. Για μερικούς, πριν από κάθε ραντεβού.
Με λίγα λόγια άγχος. Είναι εκείνο το συναίσθημα που έχουμε αφήσει να εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας επιτρέποντάς του να καθορίζει κάθε μας κίνηση. Άγχος για τη δουλειά, για το σχολείο, για κάθε καθημερινή υποχρέωση που μπορεί να μας βασανίζει αλλά και για τη στενή προσωπική επαφή με τους ανθρώπους. Δεν αφορά μονάχα εσωστρεφείς ανθρώπους, καθώς ακόμη και πολύ κοινωνικά άτομα δυσκολεύονται με τις στενές σχέσεις. Είναι διαφορετικό βλέπεις, να βγαίνεις για καφέ με την παρέα σου ή να γνωρίζεις εύκολα νέο κόσμο και διαφορετικό να δημιουργείς διαπροσωπικούς δεσμούς με αυτούς.
Επιγραμματικά στα παραπάνω φαινόμενα μπορούν να προστεθούν η άρνηση, η αμηχανία την ώρα την συνάντησης ακόμη και οι κρίσεις πανικού που προκαλούνται από το άγχος. «Μην αγχώνεσαι», είναι η συνηθισμένη απάντηση από φίλους και γνωστούς αλλά εγώ θα σου πω αγχώσου! Σάμπως κατάφερες να το αποβάλεις με τα λόγια; Αφού λοιπόν το πιθανότερο είναι να μην καταφέρεις να το αποφύγεις, φρόντισε να το βιώσεις στο έπακρο. Αποτελεί κι έναν τρόπο να ξεκινήσεις να το αποβάλεις αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό, κάνε το άγχος σύμμαχο κι όχι εχθρό. Το μεγαλύτερο ζήτημα με το παρόν θέμα, είναι πως τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Τρέμουλο στα χέρια, κομμένη όρεξη, απότομη απώλεια ή προσθήκη βάρους, νευρική συμπεριφορά.
Πρώτο βήμα είναι να εντοπιστεί η αντίδραση που προκαλείται από το άγχος στον οργανισμό ώστε να αναγνωριστεί ο υποφαινόμενος εχθρός. Ανατρέχοντας σε παλαιότερα περιστατικά, θα αντιληφθείς το εκάστοτε σύμπτωμα με σκοπό να το απομυθοποιήσεις. Χάνεις τα λόγια σου, τρέμεις, σε πιάνει πονοκέφαλος, οτιδήποτε επιδρά σωματικά θα είσαι σε θέση να το ελέγχεις. Μόλις κατανοήσεις το αποτέλεσμα καθώς γνωρίζεις τα αίτια, καταφέρνεις να το ελέγξεις την ώρα της εμφάνισής του. Πρόκειται για μια ανορθόδοξη μέθοδο η οποία προσωπικά με έχει βοηθήσει αρκετά αφού ακόμη κι ως κοινωνικό άτομο δυσκολεύομαι στις προσωπικές επαφές.
Στα πλαίσια της ετοιμασίας, φρόντισε να μην επιβαρύνεις τον εαυτό σου με τα υπόλοιπα άγχη του μήνα ή της περιόδου που διανύεις. Άλλωστε αν πάει καλά το πρώτο ραντεβού θα έχεις όλο τον χρόνο στα επόμενα να αναλύσεις κάθε προβληματισμό σου με το πιθανό σου ταίρι. Αν πάλι δε στεφθεί με επιτυχία η πρώτη συνάντηση, εξακολουθείς να έχεις όλο τον υπόλοιπο καιρό να αγχωθείς με τα όσα σε απασχολούν. Στη διαδικασία αυτή ο μεγαλύτερος βοηθός είναι η μουσική. Βάλε στο τέρμα τα αγαπημένα σου τραγούδια όσο ετοιμάζεσαι και χόρευε στον καθρέφτη. Βρες κομμάτια που να σε ανεβάζουν φτιάχνοντάς σου τη διάθεση.
Γυρνώντας πιο πίσω τον χρόνο, μερικές ημέρες ή ώρες πριν τη συνάντηση, πέρασε χρόνο με τους φίλους σου. Βγείτε, πιείτε, γελάστε και κάντε τα μποτέ σας ώστε η αυτοπεποίθηση να ανέβει στα ύψη. Η έλλειψη αυτής άλλωστε μάς ωθεί στο άγχος˙ φρόντισε έστω κι εικονικά να την αποκτήσεις και μάλιστα σε μεγάλο επίπεδο. Έχοντας τη σιγουριά που αυτή παρέχει θα δεις τα συμπτώματα του άγχους να μειώνονται αισθητά. Βοηθητικό όπλο εδώ αποτελεί το χιούμορ. Χρησιμοποίησέ το έξυπνα ώστε να καλύψεις τυχόν αμήχανες στιγμές. Μη φοβηθείς να αυτοσαρκαστείς. Ας μην ξεχνάμε πως βάσει ερευνών το χιούμορ υποδηλώνει μεταξύ άλλων κι υψηλό δείκτη ευφυίας. Συνεπώς κουκουλώνοντας την αδυναμία σου, προσφέρεις στον απέναντι ένα ακόμη προσόν σου.
Κοιτάξου στον καθρέφτη και μίλα με τον εαυτό σου. Στα όρια της τρέλας ίσως, αλλά πίστεψέ με είναι το πρώτο βήμα. Όταν τα βρείτε και αποδεχθείς κάθε ατέλεια ή τελειότητα που διαθέτεις θα ανακαλύψεις τον τρόπο που μπορείς να τις παρουσιάζεις ή να τις προσπερνάς κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Συμφιλιώσου με ό,τι είσαι γιατί αυτό τελικά είναι το μυστικό για να ξεπεράσουμε όποια δυσκολία βάζουμε στον εαυτό μας. Αφού λοιπόν, βρεις τα δυνατά σου σημεία και καμαρώσεις γι’ αυτά, θα είσαι έτοιμος να αποβάλεις το άγχος ή να το κάνεις φίλο σου. Να μην επιδρά αρνητικά αλλά θετικά, βοηθώντας σε να λάμψεις.
Το βράδυ πριν τη μεγάλη μέρα, άνοιξε την ντουλάπα και διάλεξε τα αγαπημένα σου ρούχα. Φόρα τα, πρόβαρέ τα, περπάτα σαν μοντέλο σε πασαρέλα αποπνέοντας αέρα σιγουριάς. Αν έχεις ένα γούρι, όπως έχω εγώ το αγαπημένο μου λαστιχάκι, μην ξεχάσεις να το φορέσεις ή να το πάρεις μαζί. Δεν ξέρω αν λειτουργεί ακριβώς σαν αντικείμενο τύχης ή αν είναι ένα ξεκάθαρα ψυχολογικό παιχνίδι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Ό,τι κι αν είναι όμως, θα συμβάλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης που πρέπει να κατέχεις. Επίσης, μερικές ασκήσεις γυμναστικής ή λίγες ώρες διαλογισμού ίσως σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις αποβάλλοντας κάθε αρνητική σκέψη.
Δεν είσαι ο μόνος που αγχώνεται, αν αυτό αποτελεί παρηγοριά. Μοιράσου τον προβληματισμό σου με τον άνθρωπο που σκοπεύεις να συναντήσεις. Θα νιώσεις πιο ανάλαφρος καθώς θα σου φύγει το βάρος από μέσα σου. Είναι δύσκολες οι σχέσεις με τους ανθρώπους από όποια οπτική κι αν το δεις. Η ειλικρίνεια όμως θα είναι πάντοτε ο καλύτερος σύμμαχος. Φρόντισε να μην κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Χρειάζεται χρόνος για να χτίσεις μια σχέση ώστε να νιώσεις ασφάλεια μέσα σε αυτή. Δώσε στον εαυτό σου και στους άλλους τον χρόνο αυτό, για να φτιάξετε ένα όμορφο περιβάλλον στο οποίο δε σας αγχώνει τίποτα στη μεταξύ σας σχέση.
Αποψούλα για απόψε, αγχώσου! Είναι υγιές συναίσθημα που αποτελεί απόρροια ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο που θα συναντήσεις. Συμβιβάσου με όσα είσαι γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την προσωπική αποδοχή. Βήμα βήμα θα καταπολεμήσεις και το άγχος αλλά ακόμη κι αν δε γίνει αυτό, θα το έχεις πάντοτε για σύμμαχο. Να αγχώνεσαι αλλά χωρίς υπερβολές. Από μένα και τα τρεμάμενα συνήθως χέρια μου, βάλε τη μουσική που σε κάνει χαρούμενο, πιες ένα ποτήρι κρασί κι αγαπήσου.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου