Όταν το κρύο πιάνει μου αρέσει να παίρνω τους δρόμους και να περπατώ μέχρι να κουραστώ.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα στο λαχάνιασμα και τον καθαρό αέρα, αναπολώ τα όνειρα που έκανα μικρή. Και πιάνω τις συγκρίσεις μετά. Ένα μυαλό γεμάτο όνειρα. Για το τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, πώς θα είμαστε σαν άνθρωποι και αλλά πολλά.

Ύστερα μεγαλώνοντας, καθώς μπαίναμε στη ζώνη του λυκόφωτος, είδαμε πως τα όνειρα είναι φαντασία και αποφασίσαμε να τα μετονομάσουμε σε στόχους για να χωράει την έννοια το ρεαλιστικό μυαλό μας. Όμως, ο στόχος είναι μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ανθρώπου. Και αυτό είναι η φιλοδοξία.

Οι φιλόδοξοι άνθρωποι έχουν συνήθως μια αγαπητή αρχή από τους τρίτους και μια πολεμική συνέχεια. Κυρίως, δεν υπάρχουν ανώτατα όρια στην ανάπτυξη της φιλοδοξίας για αυτό και πολλές φορές εύκολα φεύγει από το μέτρο που ο κάθε ένας μας αποφασίζει να την τοποθετήσει.

Ας υποθέσουμε, ότι έχουμε το ζευγάρι Χ το οποίο, τα πήγαινε περίφημα, αλλά ο ένας από τους δυο, συγκεντρώνει στο πλάι περισσότερα αστεράκια φιλοδοξίας από τον έτερον ήμισυ. Είναι μια σχέση Γολγοθάς. Και όλο αυτό γιατί; Γιατί ο άνθρωπος είναι εγωιστικό πλάσμα. Σπάνια θα επιβραβεύσει τον  συνάνθρωπο που καταφέρνει περισσότερα πράγματα από αυτόν.

Και όλα αυτά, είναι κατά κύριο λόγο, κατάλοιπα από παλιότερες γενιές. Οι οποίες, μεγάλωσαν με την θρησκευτική διαπαιδαγώγηση όπου, τους δίδασκε ότι ο άνθρωπος είναι κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση του Θεού. Και έτσι πιπιλίζοντας αυτή την καραμέλα ήθελαν να τους κάνουν να μοιάσουν με τον Ύψιστο. Για σκέψου το λίγο. Ανατριχιαστικό. Πόσο πιο μεγάλο «Εγώ» να δώσεις σε έναν άνθρωπο ότι μπορεί να αγγίξει το «μέγιστο». Τι φιλοδοξία; Μάλλον, τι ματαιοδοξία;

Έτσι, φαντάσου όλο αυτό το μοτίβο σε μια σχέση ερωτική. Τοποθέτησε για λίγο τον εαυτό σου στην μεριά του φιλόδοξου.

Δε θα σε ενοχλούσε να έχεις ένα άνθρωπο από πίσω που δε θα μπορεί να σε ακολουθήσει; Θα τον ένιωθες σαν βραχνά. Και τώρα κάνε το αντίστροφο. Γίνε ο βραχνάς. Για πόσο θα μπορούσες να ανέχεσαι τα καπρίτσια και το να μην σε υπολογίζει το άτομο που μέχρι πρότινος θεωρούσες άνθρωπο σου;

Φυσικά, η φιλοδοξία σε μια σχέση μπορεί να εμφανιστεί με δυο τρόπους.

Πρώτο μοτίβο: Φιλόδοξη Γυναίκα

Όταν ο άντρας στην σχέση είναι άνεργος: Η γυναίκα τότε θα γνωρίσει την αντιπαλότητα από τον σύντροφό της, καθώς κάνουν την εμφάνιση τους η απαξίωση, η απομόνωση, η μιζέρια, η εχθρότητα, η ζήλια, ο ανταγωνισμός, και η αποξένωση. Η σχέση οδηγείται στην διάλυση.

Όταν ο άνδρας εργάζεται: Αρχίζει η χειρότερη σύγκριση ανάμεσα στο ζευγάρι όπως «Ποιος θα βγάλει τα περισσότερα χρήματα;»Υπάρχει ένας συνεχόμενος ανταγωνισμός, μια αντιπαλότητα, εχθρική συμπεριφορά και μια συνεχόμενη γκρίνια. Η σχέση πάλι οδηγείται στην διάλυση.

Δεύτερο μοτίβο: Φιλόδοξος Άντρας

Όταν η σύντροφος εργάζεται όλα βαίνουν κάλος.

Όταν η σύντροφος δεν εργάζεται όλα βαίνουν ακόμα καλύτερα. Γιατί όπως προείπα όλα αυτά είναι κατάλοιπα παλαιότερων ετών. Και ακόμα υπάρχουν «μικρές κύριες» εκεί έξω, που βολεύονται στο να κάθονται σε ένα σπίτι περιμένοντας από τον άντρα να φέρει τα χρήματα και αυτές να παριστάνουν τους λογιστές, για το τι επιτρέπεται να ξοδέψει η οικογένεια και τι όχι.

Για αυτές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να είναι φιλόδοξος ο σύντροφος τους, ίσα ίσα που τις συμφέρει κιόλας. Το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι μια μικρή κρεβατομουρμούρα ζήλιας.

Άρα, αν είναι να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα από τα παραπάνω, θα βγει, ότι οι άντρες έχουν περισσότερο πρόβλημα με τις φιλόδοξες γυναίκες. Και φυσικά είναι έτσι.

Γιατί ακόμα ο Έλλην άντρας νομίζει ότι πρέπει να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και η γυναίκα να κάθεται σούζα. Να είναι υπάκουη σαν ένα York Shire Terrier. Αλλά βρε χαλβά, η πραγματική τραγωδία της ζωής είναι να μην έχουμε στόχους να πετύχουμε και όνειρα να πραγματοποιήσουμε. Αν σου στερούσε η κοπέλα σου την ικανότητα να ονειρεύεσαι και να στοχεύεις, θα την είχες σουτάρει από καιρό. Όποτε, μην περιμένεις να μην κάνει το ίδιο σε εσένα που της τα πρίζες ολημερίς και αποβραδίς, καθήμενος με τα μούτρα μέχρι το πάτωμα  γιατί αυτή λέει «έχει φιλοδοξίες». Κάνε κάτι!

Πάντως, για να μην είμαστε υπερβολικοί. Το αν θα κρατήσει μια σχέση γιατί ο ένας από τους δυο είναι πιο μακρά φιλόδοξος, ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και από την προσωπικότητα του άλλου συντρόφου. Τα παραπάνω μοτίβα είναι άπλα τρία παραδείγματα. Και φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο και η φιλοδοξία του συντρόφου, πόσο μακριά φτάνει και ποια είναι η συμπεριφορά που την συνοδεύει. Δεν πρέπει να μπερδέψουμε για κανένα λόγο τον φιλόδοξο με τον ματαιόδοξο άνθρωπο. Με το δεύτερο χίλια μύρια έπονται.

Όπως και να έχει όμως, σαν το μέτρο δεν είναι τίποτα. Και αν δεν σου φτάνει που το έλεγαν οι πρόγονοι μας πάρε και μια λαϊκή ρήση για να μην λες ότι δεν στα λεγα:

«Ψηλά τη κτίζεις τη φωλιά και θα σου γείρει ο κλώνος και θα σου φύγει το πουλί και θα σου μείνει ο πόνος».

-Μμμμ σιγά το πουλί…

 

Συντάκτης: Αλίκη Κρυωνά