Είναι γεγονός, τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους παντού κι εμείς σαν μαγεμένοι τους χαρίζουμε άπειρες απ’ τις ώρες μας. Δεν είναι μόνο αυτές που όντως τα χρησιμοποιούμε, είναι κι όλες εκείνες που σκεφτόμαστε τι θα ανεβάσουμε, πότε και πώς. Μας έχει γίνει έμμονη ιδέα, χωρίς καν να το καταλάβουμε.
Κι όταν μείνουν τα κινητά στην άκρη –πιθανόν γιατί τελείωσε η μπαταρία– παίρνουν τη θέση τους εκείνες οι τάχα μου σοβαρές, φιλοσοφικές συζητήσεις. Σε κάθε καφετέρια, μπαρ, σε κάποιο φιλικό σπίτι ή οικογενειακή μάζωξη θα ακούσεις να συζητάνε για το γνωστό δίλημμα «το social media μας ενώνουν ή μας απομακρύνουν τελικά;».
Οι απόψεις πολλές, ανάλογα με τη χρήση. Οι φανερά εθισμένοι θα πουν γενικευμένες ατάκες, χωρίς στην ουσία να παίρνουν θέση. Οι άλλοι, θα δείξουν πως έχουν επίγνωση του «κακού» και το ελέγχουν -λες κι ελέγχεται το ναρκωτικό. Όλοι, όμως, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η σωστή χρήση τελικά μας ενώνει.
Εκείνη τη στιγμή θα θυμηθείς όλες τις διαλυμένες φιλίες και τις κατεστραμμένες σχέσεις, που χάθηκαν εξαιτίας των ιντερνετικών παρεξηγήσεων. Τι πήγε στραβά σε αυτές τις καλοχτισμένες και καλογυαλισμένες σχέσεις και διαλύθηκαν τόσο εύκολα; Δε θα κατηγορήσουμε πάλι την υπερβολική χρήση των εφαρμογών, ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό ακριβώς είναι που μας έσωσε. Αυτός ο μικρόκοσμος που βρίσκεται στις οθόνες μας μάς άνοιξε τα μάτια και μας γλύτωσε από ψεύτικους ανθρώπους και καταστάσεις.
Όλοι έχουν εκείνον τον «φίλο», που σε γεμίζει υποσχέσεις. «Να κανονίσουμε για καφέ» λένε, όμως τα stories τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουν χρόνο για όλους τους άλλους εκτός από εσένα. Η καψούρα δικαιολογεί άλλο ένα «Διαβάστηκε», γιατί πήζει στη δουλειά και γενικά δεν ασχολείται και πολύ με το κινητό. Για δες όμως, βρήκε χρόνο να απαντήσει στο comment κάποιου τυχαίου τρίτου (ή μήπως όχι και τόσο τυχαίου τελικά;).
Σε μια άλλη εποχή πίστευες ό,τι σου έλεγαν κι ίσως περνούσε καιρός για να καταλάβεις πότε κάποιος σε κοροϊδεύει. Τώρα, όμως, έχεις τα stories, τα post και τα check in να κάνουν όλη τη βρόμικη δουλειά για εσένα. Κάποιες φορές μπορεί να εθελοτυφλείς και να δικαιολογείς τους ανθρώπους, δίνεις άφεση μόνο και μόνο για να τους κρατήσεις στη ζωή σου, ελπίζοντας πως απλά έτυχε. Έρχεται όμως η στιγμή που λες ένα «ευχαριστώ» για όλα τα «Διαβάστηκε» και τα «Ενεργός πριν μισή ώρα» σε αναπάντητο μήνυμα.
Ναι, έχεις μια πίκρα μέσα σου καθώς πέφτουν οι μάσκες, όμως είναι ώρα για ξεσκαρτάρισμα. Βλέπεις, δίπλα σε όλα τα ψεύτικα, έλαμψαν τα αληθινά. Μέσα σε όλο αυτό το χάος, ξεχωρίζεις εκείνον που γουστάρει και φτιάχνει χρόνο για εσένα κι ας είναι μια απλή «Καλημέρα» από εκείνον που απλά σε έχει καβάτζα για τις ώρες που βαριέται.
Σιγά-σιγά όλοι παίρνουν αυτό που τους αξίζει, άλλοι μια θέση στη ζωή σου κι άλλοι απλά στολίζουν τη λίστα των «φίλων» σου. Κι αν τα πράγματα δυσκολέψουν, η τεχνολογία θα είναι εκεί με τον τρόπο της. Ξέρεις, εκείνη τη φορά που κάποιος γεμάτος θράσος κι εξυπνάδα θα σου πετάξει μια χαζή δικαιολογία για να σε ακυρώσει χωρίς καν να είναι διακριτικός στο τι ανεβάζει. Ειλικρινά, δεν μπορείς να αφήσεις να υποτιμούν έτσι τη νοημοσύνη σου, αλλά θα φερθείς πολιτισμένα, όπως αρμόζει στην εποχή μας.
Γι’ αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι το block είναι ένας σύγχρονος τρόπος να πεις «δεν είμαι πια μαλάκας» κι ο νοών νοείτω. Γιατί να δίνεις συνέχεια πάτημα σε κάποιους να σε κοροϊδεύουν με αυτόν τον τρόπο; Όσο και να λες πως δε σε νοιάζει και δε σε αγγίζει, νιώθεις ένα τσίμπημα μέσα σου. Το ερώτημα είναι στα πόσα «Διαβάστηκε» κάνεις δώρο ένα Block;
Η μόνη απάντηση, κάν’ το όταν σου σκάσει, όταν αποφασίσεις ότι δε θες άλλο να χαλιέσαι με τέτοιες καταστάσεις. Η τεχνολογία σε ενώνει με όσους αξίζουν και σε απομακρύνει απ’ όσους δε σε αξίζουν, γι’ αυτό εκμεταλλεύσου την έξυπνα.
Στείλε ένα μήνυμα και κανόνισε να πας για μια μπίρα με την παρέα. Εκεί άσε το κινητό κι όλον του τον κόσμο να περιμένει στην άκρη και δημιούργησε αληθινές στιγμές offline.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη