Μόλις πήρες στα χέρια σου ένα δώρο απ’ το σύντροφό σου· σίγουρα, μία απ’ τις ωραιότερες στιγμές κάθε σχέσης, ανεξαρτήτως κόστους, αν στο έκανε ξαφνικά ή λόγω κάποιας περίστασης, αν είναι μικρό ή μεγάλο. Η προσμονή που νιώθεις απ’ το δευτερόλεπτο που το πιάνεις και με γρήγορες κινήσεις τ’ ανοίγεις έως ότου το δεις, είναι απ’ τα ομορφότερα συναισθήματα που υπάρχουν. Καθετί καινούργιο κι άγνωστο που προορίζεται για σένα σε συναρπάζει, πόσο δε μάλλον όταν αυτό αποτελεί δώρο του πιο δικού σου ανθρώπου, ο οποίος προσπαθεί να σου εκφράσει τι αισθάνεται για σένα μέσα απ’ αυτή τη χειρονομία.
Μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς· τι γίνεται, όμως, αν το περιεχόμενο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ενθουσιασμό που σου γέννησε η κίνηση; Για να μην παρεξηγούμαστε, καμία απολύτως σημασία δεν έχει η οικονομική αξία του αντικειμένου αλλά τ’ αντικείμενο αυτό καθ’ αυτό. Μπορεί να ‘ναι ένα τριαντάφυλλο στο χρώμα που μισείς ή ένα πανάκριβο κόσμημα που να ‘χει πάνω μία γάτα ενώ εσύ δε θες ούτε να βλέπεις τα συμπαθέστατα, κατά τ’ άλλα, τετράποδα.
Πώς αντιδράς σ’ αυτό το ενδεχόμενο; Αν είναι μεμονωμένο, λες δεν πειράζει και κάνεις τα στραβά μάτια. Αν, ωστόσο, επαναλαμβάνεται; Δεδομένα, πρόκειται για μία άβολη κατάσταση που σε φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Είναι αδιανόητο να πεις στο ταίρι σου «πώς φαντάστηκες ότι θα φορέσω αυτό το πράγμα;» ή «από πού κι ως πού περίμενες πως θα μ’ άρεσε αυτό το έκτρωμα;». Έκανε μία τόσο γλυκιά κίνηση, προκειμένου να σε δει χαρούμενο, οπότε σε καμία των περιπτώσεων δε θες να πληγώσεις τα αισθήματά του.
Και κάπου εκεί, συνειδητοποιείς πως τα δώρα αποτελούν μία ευκαιρία πρώτης τάξεως προκειμένου να διαπιστώσεις κατά πόσο ταιριάζει το γούστο σας. Μπορεί στο κρεβάτι να ‘χετε απίστευτη χημεία, να διασκεδάζετε με τον ίδιο τρόπο κι οι απόψεις σας να ταυτίζονται σε πληθώρα πραγμάτων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως έχετε το ίδιο γούστο ή πως ο σύντροφός σου έχει κατανοήσει τι σου αρέσει και τι όχι.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις αν το γούστο σας είναι παρόμοιο, είναι μέσα απ’ τα δώρα. Αν, για παράδειγμα, ποτέ δε σ’ έχει δει να φοράς μπαλαρίνες κι έρθει μες στην τρελή χαρά μ’ ένα ζευγάρι για σένα, μάλλον κάτι δεν έχει προσέξει ή αντιληφθεί καλά, σχετικά με τις στιλιστικές σου προτιμήσεις. Ή, απλούστατα, το γούστο του στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι εκ διαμέτρου αντίθετο απ’ το δικό σου.
Βέβαια, μην πάει κατευθείαν το μυαλό σου στο κακό. Αυτό δε σημαίνει πως δε σε νοιάζεται ή δε σε προσέχει. Ενδέχεται να μη δίνει τόση σημασία σε τέτοια πράγματα ή να θέλει να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, που θεωρεί πως θα σου πηγαίνει. Μπορεί να ‘χει φανταστεί μια έκδοση του εαυτού σου που εσύ δεν έχεις σκεφτεί και να πιστεύει πως θα σου ταιριάζει. Οπότε, πριν σκεφτείς αρνητικά, δώσε μία ευκαιρία.
Παρ’ όλα αυτά, πριν μπούμε στη διαδικασία ν’ αγοράσουμε κάποιο δώρο, καλό θα ήταν να ‘χουμε παρατηρήσει και λίγο το ταίρι μας. Να δούμε τι του αρέσει να φοράει, τι χρώματα προτιμάει και τι στιλιστικές επιλογές κάνει γενικότερα. Κατά αυτό το τρόπο, θα ‘χουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες το δώρο που θα κάνουμε ν’ αρέσει πραγματικά στον άλλον και να πιάσει τόπο, αφού θα το χαρεί με την ψυχή του.
Άσε που θα ενθουσιαστεί και με την ιδέα πως πραγματικά έχουμε δώσει βάση σ’ αυτά που του αρέσουν και τις επιλογές που κάνει.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη