Αντρική φιλία· μία έννοια που εντός της εσωκλείονται αμέτρητες άλλες, αναμνήσεις που μας συντροφεύουν απ’ την παιδική μας ηλικία έως και σήμερα. Σημαντικές στιγμές που βιώσαμε θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μας κι οι φίλοι μας ήταν οι πρώτοι που τις μοιραστήκαμε. Είναι αυτοί που χαίρονται με την ευτυχία μας και στεναχωριούνται με τον νταλκά μας. Παρομοίως κι εμείς γι’ αυτούς.

Απ’ τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Απ’ την ήττα της ομάδας μας έως τον πιο επώδυνο χωρισμό. Απ’ την επαγγελματική επιτυχία έως το καινούργιο αξεσουάρ που αγοράσαμε για τ’ αυτοκίνητο. Στους φίλους μας θ’ απευθυνθούμε, προκειμένου να βγούμε, να τα πιούμε και να ξεχαστούμε ή να γιορτάσουμε. Για να κράξουμε τον χασογκόλη που σε κενή εστία κατάφερε να στείλει την μπάλα άουτ ή την τύπισσα που μας παράτησε. Για να πανηγυρίσουμε τα επιτεύγματά μας ή να κομπάσουμε για το πόσο ωραίο είναι τ’ αμάξι με τα νέα καλύμματα που του πήραμε.

Οι λέξεις ωχριούν κι αδυνατούν να περιγράψουν με σαφήνεια κι επάρκεια τι σημαίνουν για έναν άντρα οι φίλοι του. Οι έννοιες βαραίνουν όταν πλέον μιλάμε για τους κολλητούς. Είναι τ’ αδέρφια που συνειδητά επέλεξε να ‘χει στη ζωή του. Εκείνοι που θα στέκουν στο πλάι του όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν αλλάξει η ρουτίνα του. Αυτοί που μοιράστηκε τις φοιτητικές κραιπάλες, τους ανεκπλήρωτους έρωτες και τις μακροχρόνιες σχέσεις, την επαγγελματική σταδιοδρομία, οι πρώτοι άνθρωποι που έμαθαν για την απόφασή του να κάνει οικογένεια.

Κάθε φιλία, όμως, ειδικότερα μεταξύ κολλητών, έχει και κάποιους κανόνες. Κανόνες ειδικούς, που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες που ‘χει ο κάθε άνθρωπος. Αν ξέρεις, παραδείγματος χάριν, πως ο κολλητός σου ξυπνάει μετά τις δώδεκα τα Σ/Κ, δεν υπάρχει περίπτωση να τον πάρεις τηλέφωνο στις εννιά το πρωί να πάτε για καφέ κι άλλα αντίστοιχα μικροπράγματα, που με τον καιρό μαθαίνετε ο ένας για τον άλλον κι αλληλεπιδράτε μεταξύ σας.

Οι σημαντικότεροι κανόνες, ωστόσο, που χαρακτηρίζουν τη φιλία με τους κολλητούς μας είναι γενικότεροι. Αυτοί που διέπουν κάθε φιλική σχέση μεταξύ αντρών. Ένας απ’ αυτούς είναι πως η ομάδα είναι απ’ τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή του. Ένας άλλος πως δεν πρέπει να προσβάλεις το αυτοκίνητό του, καλύτερα να του προσβάλεις το σόι.

Ο μεγαλύτερος κι απαράβατος, όμως, άγραφος νόμος που υπάρχει μεταξύ κολλητών είναι ένας, είναι ιερός και δε χρειάζεται καν να συζητήσεις γι’ αυτόν. Γνωρίζεις απ’ την πρώτη στιγμή τη δύναμή του και θα επέλεγες να σε βασανίσουν γι’ ατέλειωτες ώρες παρά να τον παραβείς.

Ποτέ, μα ποτέ, δεν κοιτάς κοπέλα που σημαίνει κάτι για τον κολλητό σου. Δεν έχει σημασία αν είναι πρώην ή αν απλά του άρεσε. Απ’ τη στιγμή που ο κολλητός σου έχει κοιτάξει ερωτικά κάποια γυναίκα, αυτή παύει αυτομάτως να φέρει την ιδιότητα της γυναίκας για σένα. Μπορεί να ‘χει τους πιο όμορφους γλουτούς που ‘χεις αντικρίσει ποτέ σου, ωστόσο καμία διαφορά δεν έχει αν κοιτάς τους δικούς της ή του κολλητού σου. Εννοείται πως για νυν δεν υφίσταται καν υπόνοια ενδιαφέροντος. Αν στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα έπρεπε να προστεθεί μόνο ένα επιπλέον, όποιον άντρα και να ρωτήσεις θα σου απαντήσει πως αυτό θα ‘πρεπε να ‘ταν.

Ου κοιτάξεις κοπέλα κολλητού σου, λοιπόν. Και για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, δε χρειάζεται να προστεθεί ως αμάρτημα για να το τηρήσεις. Είναι τσιπαρισμένο στο dna σου. Αποτελεί κομμάτι του εαυτού σου. Όταν κάποια αποτελεί παρελθόν ή παρόν, ή απλά αρέσει στον κολλητό σου, δεν υπάρχει για σένα. Σου είναι αδιανόητο και δεν μπορείς να την κοιτάξεις ερωτικά, είτε ξάπλωνες σ’ ένα κρεβάτι με τον κολλητό σου είτε μ’ εκείνη είναι το ίδιο πράγμα.

 

Συντάκτης: Αλέξανδρος Πασσίσης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη