Σ3ξ: Ένα κεφάλαιο από μόνο του, κι άπιαστο από παντού. Ένα ζήτημα το οποίο περιτριγυρίζεται από αμέτρητους μύθους και αναλήθειες, που ενίοτε μπορεί να μπερδεύουν, να δημιουργούν λάθος προσδοκίες ή και να στιγματίζουν καταστάσεις κι ανθρώπους. Γνωρίζοντας αυτούς του μύθους και ουσιαστικά μαθαίνοντας τα σωστά δεδομένα γύρω τους έχουμε την ευκαιρία να προστατευτούμε και να γνωρίσουμε τι ακριβώς πρέπει να περιμένουμε από τη σ3ξουαλική μας ζωή. Έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο δε χάνεται ούτε η «μαγεία» του σ3ξ, ούτε η όρεξή μας γι’ αυτό! Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια θέματα γύρω από το σ3ξ, που απασχολούν το μυαλό μας καθημερινά, ενώ τελικά αποτελούν ξεκάθαρους μύθους.
1. Τα άλλα ζευγάρια κάνουν φανταστικό σ3ξ, σχεδόν καθημερινά
Σου έχουν δώσει τη λανθασμένη εντύπωση πως ενώ εσύ δεν έχεις διάθεση ούτε να κουνηθείς από τον καναπέ, την ίδια ώρα όλα τα υπόλοιπα ζευγάρια του πλανήτη μονίμως κάνουν σ3ξ. Συμφωνώ ότι η συχνότητα μπορεί να διαφέρει από ένα ζευγάρι σ’ ένα άλλο, όμως, κανένας -και πιστέψέ με δώ- δεν έρχεται σ’ επαφή με το ταίρι του 365 μέρες τον χρόνο.
2. Μεγάλο να ‘ναι κι ό,τι να ‘ναι
Ίσως, ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από το σ3ξ, για τον οποίο έχουν γραφτεί αλλά και ακουστεί πολλά. Ένας άντρας μπορεί να πάθει μέχρι και κατάθλιψη αν αντιληφθεί πως τα «μέτρα» του ίσως να μην είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν το ταίρι του. Κι όλα αυτά επειδή επικρατεί η ψευδαίσθηση, πως το μέγεθος είναι που μετράει, ενώ πολλά περισσότερα παίζουν ρόλο (όπως η στάση, η τεχνική, η εμπειρία και το «πλάτος»). Οι διακυμάνσεις στο μήκος του πέους καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, και κυρίως φυλετικούς. Γνωρίζουμε ότι, το μήκος του πέους σε στύση κυμαίνεται από 11 έως 15 εκ. ενώ η επιστήμη έχει καθορίσει ως παθολογικό μήκος πέους, αυτό κάτω από 7 εκ. (επειδή τόσο είναι και το μήκος του κόλπου μιας γυναίκας).
3. Αν το σ3ξ δεν είναι καλό τότε μια σχέση δεν πάει καλά
Πόσοι έχουμε χωρίσει γιατί η σ3ξουαλική μας ζωή δεν ήταν στα καλύτερα της; Και πόσες φορές αυτό αποδείχτηκε τελικά μια κακή επιλογή; Κακή σ3ξουαλική ζωή μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στη σχέση αλλά μπορεί να σημαίνει και πως ένα από τα δύο μέλη της περνάει μια δύσκολη περίοδο γενικότερα. Σίγουρα υπάρχουν και περισσότερες εξηγήσεις και αναζητώντας ποια είναι αυτή στη δική σας περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε από παθολογικά αίτια. Για παράδειγμα ο άντρας μπορεί να χάσει τη στύση του -είτε προσωρινά, είτε μόνιμα- λόγω μη καλής αιμάτωσης. Από την άλλη μια γυναίκα στην κλιμακτηρική φάση, δεν μπορεί να απολαύσει την επαφή πολλές φορές, καθώς πονάει λόγω της ξηρότητας του κόλπου.
4. Μα γιατί τελειώνει πριν καλά-καλά αρχίσει;
Όχι λοιπόν πως είναι για χόρταση αλλά το πόσο διαρκεί η ερωτική πράξη, απασχολεί πολύ και τα δύο φύλα. Ενώ την ίδια ώρα προκαλεί και άγχος καθώς στο ανθρώπινο μυαλό έχουν δημιουργηθεί από την κοινωνία λάθος προσδοκίες, για το τι πρέπει να περιμένει και πότε να το περιμένει. Σύμφωνα όμως, με έρευνες που έχουν καταγράψει τον χρόνο εκσπ3ρμάτωσης, φαίνεται πως αυτός κυμαίνεται από 1,8 λεπτά έως 25, με το 1,8 να οφείλεται σε άντρες με πρόωρη εκσπ3ρμάτωση. Όπως όλα δείχνουν όμως, ο μέσος χρόνος της σ3ξουαλικής επαφής είναι τα 6-10 λεπτά, από τη διείσδυση μέχρι και την εκσπ3ρμάτωση. Για αυτό ας μην αγχωνόμαστε -το άγχος ίσως να δημιουργεί κι άλλα θεματάκια.
5. Το σ3ξ είναι μορφή γυμναστικής
Όχι πουλάκια μου, μην κάνετε όρεξη! Μας το είχανε πει; Ναι. Θέλαμε να πιστέψουμε πως είναι αλήθεια; Δεν ξέρω πραγματικά, αλλά η γυμναστική δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα με το σ3ξ, αφού οι θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκεια της πράξης, δε θα μπορούσαν ποτέ να συγκριθούν με αυτές που θα καίγαμε κάνοντας κανονική γυμναστική. Μάλιστα, φαίνεται πως 30 λεπτά σ3ξ καίει από 85-105 θερμίδες, και αυτά τα νούμερα είναι στην καλύτερη περίπτωση. Γι’ αυτό, ας μη χρησιμοποιούμε το σ3ξ, ως μέθοδος αδυνατίσματος, δεν πιάνει!
6. Ο παρθενικός υμένας καθορίζει την «παρθενιά»
Μπορεί και συμβαίνει σε πολλές γυναίκες, ο παρθενικός υμένας να σπάσει με την πρώτη σ3ξουαλική επαφή. Υπάρχουν όμως, και οι άλλες περιπτώσεις γυναικών, που ο παρθενικός τους υμένας έσπασε σ’ άλλη σωματική δραστηριότητα, όπως π.χ. μπαλέτο ή ιππασία. Ενώ σημαντικό επίσης είναι να σημειωθεί ότι πολλές γυναίκες γεννιούνται και χωρίς παρθενικό υμένα. Η παρθενία από την άλλη είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που έχει ως σκοπό τον έλεγχο και την αστυνόμευση του γυναικείου σώματος κι αφορά αυστηρά στην πρώτη επαφή μιας κοπέλας.
7. Ένας άντρας πάντα θέλει σ3ξ
Υπάρχει καρφωμένη η σκέψη στο μυαλό μας πως σε περίπτωση που ένας άντρας αρνηθεί την επαφή τότε κάτι πάει λάθος, έχει ξενερώσει ή δεν επιθυμεί πια το ταίρι του. Αυτό φυσικά είναι λάθος, αφού δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες, κι αυτό καλό είναι να το θυμόμαστε. Κανένα άτομο, οποιουδήποτε φύλου δε θέλει να κάνει πάντα σ3ξ κι η όρεξη που έχει ένα άτομο για επαφή καθορίζεται από τις ορμόνες του, τη διάθεσή του, την ημέρα του, την υγεία του κι όχι από το φύλο του αυτό καθ’ αυτό.
8. Το σ3ξ είναι κάτι που γνωρίζουμε ενστικτωδώς
Αυτό μπορεί μέχρι κάποιο βαθμό να ισχύει, γιατί όντως έχουμε σ3ξουαλικό ένστικτο. Αλλά αυτό το γεγονός δεν εγγυάται την ποιότητα της πράξης. Με λίγα λόγια, μπορεί να γεννιόμαστε και από τη φύση μας να αποζητούμε την ερωτική επαφή ώστε να ικανοποιηθούμε, ν’ ανακαλύψουμε τα σώματά μας και να δημιουργήσουμε απογόνους, όμως αυτό δε σημαίνει πως γνωρίζουμε με ποιον τρόπο μπορεί αυτή η πράξη να τελειοποιηθεί ή έστω και να βελτιωθεί. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μεράκι, ψάξιμο, εμπειρία και κυρίως επικοινωνία.
9. Κόβεται το σ3ξ;
Η σ3ξουαλικότητα της τρίτης ηλικίας απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα. Και το θέμα αυτό απασχολεί, διότι στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 ετών που κάνουν σ3ξ αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα 30 χρόνια. Επίσης, η ενεργή σ3ξουαλική ζωή έχει συσχετιστεί με καλύτερη κατάσταση της γενικής υγείας, λιγότερη χρήση υπηρεσιών υγείας, καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής. Το σ3ξ θα μας σώσει παιδιά!
Όπως καταλάβατε, όσα κι αν διαβάσουμε, κι όσα κι αν ακούσουμε για το σ3ξ ποτέ δε θα είναι αρκετά. Καλό όμως είναι, να ενημερωνόμαστε αλλά και να ψάχνουμε τις απορίες μας περί του θέματος και να μην αρκούμαστε σε λόγια τρίτων. Γιατί πολύ πιθανόν, πράγματα που ήδη πιστεύουμε για αλήθειες, τελικά να μην ισχύουν.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου