Είμαστε ό,τι τρώμε, έτσι δε λένε; Γι’ αυτό και προσπαθούμε να ακολουθούμε καλή διατροφή για να βελτιώνουμε την υγεία μας. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή, έχεις να μας προσφέρει πολλά, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και επηρεάζουν τη μακροζωία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Γιαπωνέζα διατροφολόγο, Asako Miyashita, υπάρχουν κάποιες τροφές που φαίνεται να σχετίζονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, η ίδια εξηγεί πως αυτές τις τροφές καταναλώνουν με την οικογένειά της καθημερινά, ώστε να μένουν υγιείς. Πάμε να δούμε ποιες είναι;
1. Γλυκοπατάτες
Μπορούμε να τις φάμε ως σνακ ή ως συνοδευτικό με άλλα φαγητά, όπως ψάρι και κοτόπουλο. Είναι μια πολύ καλή λύση όταν έχεις βαρεθεί να τρως συνέχεια french fries. Οι γλυκοπατάτες ανήκουν στην κατηγορία των κόκκινων-μωβ λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φαίνεται να έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.
2. Σούπα μίσο
Στην ιαπωνική κουζίνα καταναλώνουν αρκετές τροφές που είναι προϊόν ζύμωσης. Η σούπα μίσο είναι μία απ’ αυτές και φτιάχνεται από φασόλια σόγιας και κάποιο δημητριακό (ρύζι, κριθάρι, σίκαλη) -που έχουν υποστεί ζύμωση. Έρευνα έδειξε όσοι καταναλώνουν φαγητά που περιέχουν ζυμωμένη σόγια (όπως το μίσο) έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε μικρή ηλικία.
3. Άσπρα ραπανάκια
Τα συγκεκριμένα ραπανάκια είναι πολύ δημοφιλή για τις ιδιότητες που έχουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι γνωστό ότι η κατανάλωσή τους βοηθά στην αποφυγή κρυολογημάτων, ενώ ένα μόνο ραπανάκι περιέχει το 124% της καθημερινής ποσότητας βιταμίνης C που πρέπει να καταναλώνουμε -τύφλα να ‘χουν τα πορτοκάλια. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε άσπρα ραπανάκια στην αγορά, μπορείτε να ψάξετε για άλλα ριζώδη λαχανικά, όπως τα καρότα και τα παντζάρια.
4. Φύκια
Ναι, φύκια! Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι, βέβαια, να εντάξουμε τα φύκια στην ελληνική -και γενικά στη μεσογειακή- κουζίνα, την ίδια ώρα που στην ιαπωνική αποτελούν καθημερινή επιλογή. Και όχι άδικα, αφού τα φύκια είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, που ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά. Επίσης, με την καθημερινή τους κατανάλωση, εντάσσουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ακόμα, τα φύκια περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
5. Ψάρι
Τέλος, ας μιλήσουμε και για τα ψάρια που σίγουρα πρέπει να βρίσκονται στο διατροφικό μας μενού. Τα ψάρια ανήκουν στην πυραμίδα και της μεσογειακής διατροφής, ενώ συστήνεται να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα. Ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ακόμα καλύτερη επιλογή, καθώς τα Ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ρίχνουν τις τιμές των τριγλυκεριδίων.
Είναι γεγονός πως αυτές οι πέντε τροφές δρουν ευεργετικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και με την κατανάλωσή τους προλαμβάνουμε αρκετές ασθένειες. Φυσικά και παίζει ρόλο το τι τρώμε, ακόμα κι όταν μιλάμε για το πόσο θα ζήσουμε, αφού τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδιά -και άλλες σοβαρές ασθένειες- έχουν συσχετιστεί με κακές διατροφικές συνήθειες.
Στην Ιαπωνία πάντως, φαίνεται να βρήκαν το μυστικό της μακροζωίας, αφού περισσότεροι από 90 χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη κλείσει το εκατοστό (100) έτος ζωής τους. Μήπως να τρώγαμε κι εμείς όπως οι Ιάπωνες; Αστειεύομαι, δεν πιστεύω να υπάρχει Έλληνας που θα μπορούσε να απαρνηθεί τη μεσογειακή κουζίνα.
Καλό θα ήταν όμως να προσέχουμε τη διατροφή μας, όχι μόνο για να ζήσουμε περισσότερο, αλλά γιατί όταν οι διατροφικές μας επιλογές είναι υγιεινές, νιώθουμε καλύτερα και έχουμε περισσότερη όρεξη για ζωή. Τώρα ξέρετε πως την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να μαγειρέψετε σολομό, οι γλυκοπατάτες θα ήταν ο ιδανικός συνδυασμός. Προσοχή όμως! Μπορεί αυτές οι πέντε τροφές να έχουν ευεργετικές ιδιότητες, μην το παρακάνετε, όμως. «Μέτρον άριστον» -που έλεγαν και οι παλιοί!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.