Ψάξε, ψάξε μα πού να το βρεις; Κι όχι δε μιλάμε για το δακτυλίδι, αλλά για το ιδανικό για σένα, ταίρι! Γιατί τα φέρνει έτσι η ζωή στις σχέσεις, κι ενώ πιστεύεις πώς τα κάνεις όλα σωστά, δε βλέπεις φως στο τούνελ, τελικά. Οπότε, κάπου εκεί είναι που κουράζεσαι να ασχολείσαι, «παραδίδεις τα όπλα», και παίρνεις την απόφαση πως δεν είναι για σένα το άθλημα. Πέραν του αστείου, η απογοήτευση που δημιουργείται από την υπερπροσπάθεια να βρεις μια σχέση που να σε καλύπτει, μπορεί να οδηγήσει από εσωτερική παραίτηση ως και μελαγχολία, γιατί πόσες δυνάμεις να έχει κανείς, για συνεχή «κακά» ραντεβού, γεμάτα απογοητεύσεις;

Η ψυχολόγος Elinor Greenberg, λοιπόν, αποφάσισε να μας κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη και χαρούμενη, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα κάποιες φορές είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο πιστεύουμε. Πώς; Αναπτύσσοντας τη «θεωρία του καναπέ», η οποία καλό είναι να την εφαρμόζουμε κυρίως στα ραντεβού. Μας ενθαρρύνει. λοιπόν, να βγούμε ξανά έξω, αυτή τη φορά όμως, με διαφορετικό τρόπο σκέψης και με εναλλακτικές πρακτικές.

Η συγκεκριμένη θεωρία μάς υπόσχεται να βρούμε ταίρι που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, και μάλιστα σύντομα, φτάνει να ακολουθήσουμε το πολύ απλό της βήμα˙ να το ψάχνουμε, με τον ίδιο τρόπο που θα ψάχναμε και για έναν καναπέ. «Το υπόβαθρο της θεωρίας του καναπέ ήταν να βοηθήσει με την ντροπή και τις συγκρίσεις και να τους βοηθήσει (όσους ψάχνουν) να αναιρέσουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που χρησιμοποιούν, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αντιπαραγωγικοί», μας εξηγεί η Elinor Greenberg.

Πώς μεταφράζεται όμως αυτό σε πράξη; Πάμε να δούμε ένα-ένα τα βήματα. Πρώτο και βασικότερο, ξέρουμε τι θέλουμε. Όπως όταν πάμε σε ένα μαγαζί για να αγοράσουμε καναπέ, έχουμε κάνει την έρευνά μας, και ξέρουμε από χρώμα, διαστάσεις του χώρου μας, αν θέλουμε κάτι αναπαυτικό, αν γίνεται κρεβάτι, μέχρι και το πού μπαίνουν οι τελευταίες βίδες. Το να κατασταλάξεις, λοιπόν, στο τι ψάχνεις, σχηματίζοντας ένα «προφίλ» για το σύντροφο που ιδανικά σου ταιριάζει, μπορείς πιο εύκολα να αναγνωρίσεις αν «χωράει» ή όχι στη ζωή σου, και να είσαι πιο άνετα σε ένα τυχόν ραντεβού. Κι εν τέλει, όπως και να το κάνουμε, το να ξέρεις τι θέλεις, και να το υποστηρίζεις, από μόνο του προσδίδει δυναμισμό κι αξιοπρέπεια, και είναι από μόνο του ελκυστικό!

Αλλά –γιατί πάντα και παντού χωράει ένα αλλά– πρέπει να ξέρουμε να αναγνωρίζουμε πότε οι προσδοκίες μας αγγίζουν ουρανό. Δεν μπορείς να βρεις έναν καναπέ τόσο συγκεκριμένο, που θα είναι λες και βγήκε από παραμύθι. Με ένα πολύ συγκεκριμένο χρώμα, και ύφασμα. Τόσο άνετο, που δε θα θες να σηκωθείς. Το τέλειο δεν υπάρχει, κι αυτό ισχύει και με τους ανθρώπους. Δεν είπαμε να χαμηλώσουμε τα δικά μας standards, αλλά να μην απογοητευόμαστε όταν δε βρίσκουμε το τέλειο, ακόμα κι αν ψάχνουμε με ζήλο. Δεν υπάρχει, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Γιατί κανένας μας δεν είναι απόλυτα τέλειος, και το μυστικό είναι να βρούμε αυτόν τον άνθρωπο που στα δικά μας μάτια θα είναι! Εκεί κρύβεται όλη η μαγεία.

Τέλος, η «θεωρία του καναπέ», μας διδάσκει να στοχεύουμε σε ανθρώπους που, αρχικά φαίνεται να ταιριάζουμε, έχουμε δηλαδή τουλάχιστον κάποια κοινά. Με βάση τη λογική, τέτοιου είδους άνθρωποι θα σε ελκύσουν, θα έχεις θέματα να συζητήσεις, να εκφράσεις κοινούς προβληματισμούς. Γιατί με τον ίδιο τρόπο, θα επιλέξεις κι έναν καναπέ «κοντά» στα δικά σου γούστα, γιατί ξέρεις ότι αυτός θα ταιριάξει στον χώρο σου, αλλά και στην καθημερινότητά σου. Με την ίδια λογική, ιδανικό είναι να προτιμήσουμε για ταίρι μας, κάποιον που θα μιλάμε την ίδια γλώσσα, δε θα μιλά ο ένας για μέρα κι ο άλλος για νύχτα. Θα υπάρχει επικοινωνία, κοινές ανησυχίες, παρόμοια φιλοσοφία. Κι όσο κι αν τα αντίθετα έλκονται, -που φυσικά και συμφωνούμε με αυτό, ειδικότερα στον έρωτα- δεν μπορούν πραγματικά να ενωθούν, αφού η αντίσταση δεν τους το επιτρέπει.

Θα αγόραζες λοιπόν ποτέ σου έναν καναπέ, που είναι στη μόδα, φαντάζει η τέλεια προσθήκη στο σαλόνι σου, κι από τη βιτρίνα σου «φωνάζει» αγόρασέ με, αλλά είναι ο πιο άβολος καναπές που έχεις καθίσει ποτέ, και πρέπει να ξοδέψεις δύο μηνιάτικα για να τον αποκτήσεις; Ενώ παραδίπλα υπάρχει ο ιδανικός καναπές για τον χώρο, την καθημερινότητά σου και το budget σου; Τροφή για σκέψη.

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου