«Δουλειά να ΄ναι κι ό,τι να ΄ναι» λες, έτσι απλά για να βγαίνει το μεροκάματο. Υπάρχουν όμως επαγγέλματα που πραγματικά μπορούν να σε εξουθενώσουν, και να σε κάνουν να γυρίζεις σπίτι με μηδενική ενέργεια. Έτσι η προσοχή έχει στραφεί κατά πολύ στο πώς θα διατηρηθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων, που όλο και σε μεγαλύτερο ποσοστό φαίνεται να εξαντλούνται και να μπαίνουν σε ζόμπι mode λόγω της εργασιακής πίεσης. Πάνω σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, απάντηση ήρθε να δώσει η υβριδική εργασία. Νέα έρευνα λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε από την International Workplace group, κατέδειξε ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν υιοθετήσει το «μια γραφείο μια σπίτι» σύστημα εργασίας, έχουν λιγότερα συμπτώματα εργασιακής εξουθένωσης, το «burnout» που λέμε.
Κι αυτό έχει λογική. Αρχικά μειώνεται το άγχος, μέχρι να φτάσεις στην εργασία σου, δουλεύεις από το σπίτι ή τον καναπέ σου, δε νιώθεις την πίεση του προϊσταμένου πάνω από το κεφάλι σου, και μάλιστα αυτό μπορεί να σε κάνει απίστευτα δημιουργικό. Ταυτόχρονα, μπορείς να το σπας πηγαίνοντας στο γραφείο κάποιες μέρες, αυτές που εσύ θα επιλέξεις, κρατώντας έτσι και την κατά πρόσωπο σχέση με συναδέλφους.
Η εν λόγω έρευνα έγινε από την IWG μεταξύ 1.000 εργαζόμενων που επέλεξαν την υβριδική εργασία. Έδειξε λοιπόν ότι περίπου το 75% ανέφεραν δραματική μείωση των συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης, αφού επέλεξαν το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας κι έπειτα κι ενώ 7 στους 10 εργαζομένους είχαν βιώσει το burnout, αφού αποφάσισαν να δοκιμάσουν την υβριδική εργασία αυτό άλλαξε κατά πολύ!
Μέσω της υβριδικής εργασίας, απέκτησαν περισσότερη ευελιξία, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, και καλύτερη ψυχική υγεία. Κατάφεραν επιτέλους να ισορροπήσουν εργασία και προσωπική ζωή, κάτι που είναι τρομερά δύσκολο, εκμεταλλευόμενοι ακόμα και τους χρόνους μετακινήσεων. Επίσης, το 56% δήλωσε ότι κατάφερε να ασκηθεί, όπως και το 58% να αλλάξει τη διατροφή του προς το καλύτερο, αφού υπήρχε περισσότερος χρόνος για τη σωστή προετοιμασία ενός γεύματος. Σοκαριστικό επίσης το 68%, το οποίο είπε ότι μετά την υβριδική εργασία κατάφερε να κοιμηθεί καλύτερα. Όλα αυτά δείχνουν την καλύτερη ποιότητα ζωής αυτών που εν τέλει εργάζονται -και- από ένα δικό τους περιβάλλον αφού οργανώνουν οι ίδιοι τον χρόνο τους.
Πέρα από τα πρακτικά, τα οφέλη της υβριδικής εργασίας, φάνηκαν κυρίως στην ψυχολογία των ανθρώπων, αφού μειώθηκαν εντελώς τα συμπτώματα εργασιακής εξουθένωσης. Μάλιστα το 79% δήλωσε ότι ένιωθε λιγότερο εξαντλημένο, ενώ 78 στους 100 είπαν ότι το άγχος του φυσικά μειώθηκε. Εντυπωσιακό εννοείται ήταν το 86% των εργαζομένων το οποίο ανέφερε ότι μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να βγάλει εις πέρας τις υποχρεώσεις της μέρας.
Να σημειωθεί πως σε ερώτηση για το αν θα γυρνούσαν άνετα στο προηγούμενο μοντέλο, τα τρία τέταρτα των εργαζομένων απάντησαν ότι μια τυχόν επιστροφή σε αυτό θα τους τρόμαζε αφού θα επηρέαζε αρνητικά την ισορροπία της καθημερινότητάς τους. Ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας, μπορεί να κάνει τους υπαλλήλους πιο παραγωγικούς, και με αυξημένα κίνητρα, και αυτό δήλωσε περίπου τα τρία τέταρτα των εργαζομένων. Ενώ το 85% ανέφερε ότι η υβριδική εργασία τους κάνει πιο ευτυχισμένους, και ικανοποιημένους σε ό,τι αφορά την εργασία τους.
Με τις παραπάνω δηλώσεις από τους εργαζομένους, έρχονται να συμφωνήσουν και άτομα από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, με τους 4 στους 5 να αναφέρονται στο πώς μπορεί να αλλάξει θετικά την προσωπική ζωή αλλά και την ψυχική υγεία των εργαζομένων η υβριδική εργασία. Μάλιστα, μια έρευνα από την Τράπεζα της Αγγλίας, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ υπό την επίβλεψη του διάσημου οικονομολόγου και ακαδημαϊκού Nick Bloom, κατέδειξε ότι για κάθε εργαζόμενο σε μια εταιρεία ο οποίος δουλεύει μέσω υβριδικής εργασίας, η παραγωγικότητα της εταιρείας αυξάνεται κατά περίπου 19000 δολάρια.
Τα παραπάνω δεδομένα δε μας εκπλήσσουν και πολύ. Είναι πλήρως κατανοητό όταν η μετακίνηση από και προς την εργασία μειωθεί, όταν ένας υπάλληλος δουλεύει επιλέγοντας ο ίδιος τι τον εξυπηρετεί, η παραγωγικότητα και η όρεξη να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Είναι πιο δημιουργικός, χωρίς άγχος, χωρίς την πίεση απόδοσης. Κι αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι εταιρείες, αλλά και τα κατάλληλα και υπεύθυνα στελέχη κάθε εταιρείας, για να έχουν πιο χαρούμενους, ευτυχισμένους, υγιείς, και φυσικά πιο παραγωγικούς υπαλλήλους. Στο κάτω-κάτω είναι και προς όφελός τους!