Μαύρο ή άσπρο; Σκιά ή φως; Κρύο ή ζεστό; Γιν ή Γιανγκ; Το αιώνιο δίπολο κι ίσως το πιο γνωστό σύμβολο στον κόσμο μετά από εκείνο της ειρήνης. Μάλιστα πολλές ήταν οι φορές που προσπαθήσαμε να το ερμηνεύσουμε, μέσα από κουβέντες με φίλους και γνωστούς. Όμως τι πραγματικά σημαίνει; Και τι μπορούμε να μάθουμε για τη ζωή μας μέσα απ’ αυτή την αρχαία θεωρία;
Η φιλοσοφία του γιν και του Γιανγκ αναπτύχθηκε στην Αρχαία Κίνα κάπου μεταξύ 1.300 και 200 π.Χ. Αποτέλεσε τη βάση μιας ολόκληρης κοσμολογικής σχολής, ενώ ανά τους αιώνες έχει επηρεάσει πολλές πτυχές της κινεζικής σκέψης, αφήνοντας το στίγμα της, στην αστρολογία, στη μαντεία, ακόμα και στην ιατρική και την τέχνη. Το yin και yang, μας διδάσκει ότι σε όλες τις πτυχές του φυσικού κόσμου υπάρχει δυαδικότητα, η ιδέα δηλαδή ότι δύο αντίθετα χαρακτηριστικά μπορούν πραγματικά να συνυπάρξουν αρμονικά και να αλληλοσυμπληρωθούν. Όπως, όταν λέμε πως «δεν μπορεί να υπάρξει φως χωρίς σκοτάδι».
Το σύμβολό του είναι brand που το έχουμε δει παντού. Σε ρούχα, κοσμήματα, ακόμα και σε τατουάζ. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές, όμως η πιο συνηθισμένη είναι ο κύκλος, ο οποίος αποτελείται από δύο τμήματα, το μαύρο και το άσπρο. Ωστόσο, το κάθε τμήμα, έχει έναν μικρό κύκλο του άλλου χρώματος μέσα του και μ’ αυτό φαίνεται η σύνδεση μεταξύ των δύο τμημάτων. Οι μικροί κύκλοι δείχνουν επίσης ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σε όλα τα γιν, υπάρχει λίγο Γιανγκ και το αντίστροφο. Και πίσω απ’ αυτό κρύβεται κι όλο το νόημα που χρειάζεται να κατανοήσουμε κι εμείς για τη ζωή μας, αφού καθημερινά ζούμε στιγμές και γεγονότα που αντικατοπτρίζουν καλοσύνη και κακία συνδυαστικά.
Το καθένα από τα τμήματά του αντιπροσωπεύει διαφορετικές ιδιότητες. Μαζί, χαρακτηρίζουν ένα ζεύγος αντίθετων εννοιών-δυνάμεων, όπως είναι το μαύρο με το άσπρο, το φως με το σκοτάδι, το φεγγάρι με τον ήλιο. Το Γιν αντιπροσωπεύει τις σκιές, τη γυναικεία ενέργεια και γενικά τη μυστηριώδη πλευρά των πραγμάτων. Από την άλλη, το Γιανγκ συμβολίζει τον ήλιο, την αρσενική ενέργεια και πράγματα που είναι πιο εξωστρεφή.
Το σύμβολο yin και yang μπορεί να το εξηγήσει κάποιος κι έπειτα να το εφαρμόσει ως φιλοσοφία, μέσα από διαφορετικές αρχές. Μέσα από αυτές τις αρχές μπορούμε να μάθουμε και πολλά για τη ζωή μας, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να σκεφτόμαστε κάποια πράγματα. Γιν και Γιανγκ μπορεί να συμβολίζουν αντίθετες έννοιες, όμως όταν ενωθούν, μαζί αποτελούν ένα σύνολο. Κάπως έτσι θα πρέπει να βλέπουμε και τη ζωή μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει θετικό χωρίς αρνητικό κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Πάντα θα υπάρχει κακό μέσα σε κάθε καλό, αλλά και το αντίθετο. Έτσι, κανείς δεν μπορεί σίγουρα να κατατάξει τον εαυτό του σε μια κατηγορία, να τον αποθεώσει ή να τον ρίξει στα τάρταρα. Αυτός είναι ο νόμος του σύμπαντος κι έτσι συμβαίνει ώστε να υπάρχει πάντα ισορροπία. Αρκεί να υπάρχει υπομονή μέχρι αυτή να επέλθει!
Επίσης, οι δύο αυτές έννοιες δεν μπορούν ποτέ να υπάρξουν ξεχωριστά, όπως ποτέ δεν μπορεί το γιν να κυριαρχήσει του Γιανγκ και το αντίθετο. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο κι αυτό είναι νόμος. Κι όταν βρίσκονται απόλυτα ισορροπημένα, μόνο τότε μπορεί να υπάρξει αρμονία κι ισορροπία στο σύμπαν αλλά και στη ζωή μας γενικότερα. Μια ισορροπία όμως που αλλάζει συνεχώς. Αφού αυτά, δε σταματούν ποτέ να κινούνται, όπως δηλαδή, αλλάζει η ισορροπία του φωτός με το σκοτάδι, κάθε φορά που ο ήλιος ανατέλλει και δύει. Στην καθημερινότητά μας, αυτή η ισορροπία ταλαντεύεται συνεχώς, μέσα από τα τρεχάματα, τα πάνω και τα κάτω της, τις αναποδιές αλλά και τις χαρούμενες μας στιγμές. Μια μέρα μας θα είναι καλύτερη της ζωής μας και η επόμενη θα είναι η χειρότερη. Έτσι, λοιπόν, η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο αλλάζει και πάντα θ’ αλλάζει, όμως, πρέπει πάντα να στοχεύουμε σ’ αυτήν ώστε να ζούμε ήρεμα κι αρμονικά- σύμφωνα πάντα με τους νόμους του σύμπαντος.
Τι είναι λοιπόν το γιν και Γιανγκ; Είναι η ανάγκη για ισορροπία, αντιπροσωπεύοντας τις αντίθετες δυνάμεις και τις αλλαγές. Το καθένα μπορεί να συμβολίζει κάτι ξεχωριστό, κανένα όμως από τα δύο δεν είναι πιο ισχυρό από το άλλο, καθώς και τα δύο είναι αναγκαία σε ίσες ποσότητες για να υπάρξει αρμονία στο σύμπαν και ταυτόχρονα και στη ζωή μας. Κι αυτό είναι και το κυριότερο μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε από τη θεωρία του: Όσο στραβά κι αν φαίνονται κάποιες φορές τα πράγματα, σύντομα θα γίνουν καλύτερα, θα επέλθει η ισορροπία κι όλα θα φτιάξουν, καθώς όπως είπαμε, το σύμπαν γνωρίζει καλύτερα. Κι αν δεν είναι τέλεια όλα, αυτό είναι που τα κάνει να είναι.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου