Σε όλα γύρω μας υπάρχουν όρια, και μερικά από αυτά θέτονται για να μας προστατεύουν. Κάπως έτσι και το τι λέμε και σε ποιον το λέμε, πολλές φορές έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ όσο νομίζουμε. Δε λέω, καλό είναι να μοιραζόμαστε με τους άλλους σκέψεις, προβληματισμούς, συναισθήματα. Πολλές φορές είναι και μια ανάγκη που έχουμε για να νιώσουμε ότι κάποιος μπορεί να μας καταλάβει, και να μας συμπαρασταθεί αν μη τι άλλο. Το oversharing, όμως, κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, κυρίως όταν γίνεται στους «λάθος ανθρώπους».

Η ψυχολογία λοιπόν, μας διδάσκει τι πρέπει να προσέχουμε όταν συνομιλούμε με άλλους, και τι δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με άτομα που δεν είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης μας.

 

Οικονομική κατάσταση

Τα λεφτά είναι ένα ευαίσθητο θέμα που δεν μπορεί κάποιος να συζητήσει με ευκολία, αφού τις περισσότερες φορές μπορεί να προκαλέσει μέχρι δυσφορία ή παρεξηγήσεις στις σχέσεις. Το να μιλάς ελεύθερα για ένα τέτοιο θέμα, που αφορά, είτε το πόσα βγάζουμε, τις αποταμιεύσεις μας ή τα χρέη μας, μπορεί να φέρει έναν παραμορφωτικό φακό και συναισθήματα ανεπάρκειας/ανωτερότητας. Δε χρειάζεται να κρατάς τα πάντα μυστικά, αλλά πρέπει να σέβεσαι τα όριά σου και να διατηρείς ένα φίλτρο στο μοίρασμά σου.

 

Λάθη του παρελθόντος

Όλοι στέκονται στη σειρά και περιμένουν να καταπιαστούν από το παραμικρό σου λάθος για να αισθανθούν καλύτερα με τη δική τους ζωή. Το τι έγινε στο παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, όμως, κι είναι κρίμα να κρίνεσαι από τα λάθη σου, πόσο μάλλον να εργαλειοποιούνται σε χέρια ανθρώπων που δε θα εκτιμήσουν την ανοιχτότητά σου. Όλοι έχουμε να διηγηθούμε ιστορίες που μας κάνουν να κοκκινίζουμε, πρόσεχε λοιπόν ποιοι τις ακούνε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μια τέτοιου είδους ιστορία θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου.

 

Φόβοι και προσωπικές ανασφάλειες

Το να εκδηλώνεις τους βαθύτερους φόβους και τις ανασφάλειές σου μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει αίσθημα υπερέκθεσης και να φέρει έπειτα καχυποψία, είτε να πυροδοτήσει ένα τραύμα σου. Παρότι είναι σημαντικό να έχεις αξιόπιστους ανθρώπους στο πλευρό σου, δεν  έχουν όλοι το δικαίωμα να γνωρίζουν τις πιο προσωπικές σου δυσκολίες. Άσε που αν δεν έχουν την ωριμότητα που απαιτεί το μοίρασμα μιας τέτοιας πληροφορίας, ίσως να προσπαθήσουν να σε βλάψουν μέσω των πληροφοριών που εσύ τους έδωσες.

 

Το τι σκέφτεσαι για τρίτα άτομα

Δεν αφορά κανένα, αν κι όλοι μας βιώνουμε στιγμές όπου δε νιώθουμε τόσο ενθουσιασμένοι για κάποιον στη ζωή μας. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση και το να φέρνεις στην επιφάνεια μέσω αυτών, αρνητικές σκέψεις, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων. Αντί να μιλάς αρνητικά για κάποιον πίσω από την πλάτη του, είναι καλύτερο να του εκφράζεις ευγενικά τις σκέψεις σου στον ίδιο. Η ανοιχτή επικοινωνία οδηγεί στην κατανόηση και την επίλυση διαφορών.

 

Τον κώδικα ηθικής σου

Παρότι είναι σημαντικό να υποστηρίζεις τις πεποιθήσεις σου, η ψυχολογία αναφέρει ότι η συνεχής υπεράσπιση των προσωπικών αξιών μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και παρεξηγήσεις. Τα πιστεύω μας πηγάζουν συχνά από την ανατροφή, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς μας, αποτελώντας βαθιές προσωπικές πληροφορίες. Η συζήτησή τους ενδέχεται να προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις, ιδίως εάν ο άλλος έχει διαφορετική άποψη. Δεν πρέπει να προσπαθείς να αποκρύψεις την ταυτότητά σου, αλλά να προωθήσεις με σεβασμό και κατανόηση τις ιδέες σοτ.

Είναι ευχάριστο να μοιράζεσαι, πολλές φορές το αποζητάς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Όταν έχεις ανθρώπους στη ζωή σου που μπορείς να εμπιστευτείς πλήρως, το να μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες ή σκέψεις μπορεί να είναι απελευθερωτικό, σε βοηθάει να «βγάλεις» από μέσα σου έγνοιες που σε προβληματίζουν. Αλλά πρέπει να τηρείται μια λεπτή ισορροπία, αφού το oversharing μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά όταν γίνεται σε λάθος άτομα.

Συντάκτης: Άντρεα Λαζαρίδου