Στην Ιαπωνία έχει υιοθετηθεί μια περίεργη επαγγελματική τακτική ή συνήθεια –που περισσότερο μοιάζει με υποχρέωση. Αν αρνηθείς να την ακολουθήσεις, μάλιστα, θα θεωρηθεί ως προσβολή, και μπορεί να στιγματίσει ολόκληρή σου την καριέρα. Ο λόγος για το «Nomikai». Σαν ορισμό της λέξης, θα μπορούσαμε να δώσουμε τον εξής: Μια συνηθισμένη έξοδος για ποτό, μα αντί για φίλους, περιτριγυρίζεσαι από συναδέλφους κι εργοδότες. Το πόσο λάθος μπορεί να πάει μια τέτοια συνάντηση, εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες, αλλά δεν μπορείς να τη «γλυτώσεις».
Η λέξη «Nomikai» προέρχεται από τις λέξεις «nomu και «kai» που αντίστοιχα σημαίνουν, «πίνω» και «συνάντηση». Όσο κι αν πολλές φορές οι συναντήσεις και οι έξοδοι με συναδέλφους περνάνε λίγο απαρατήρητες και μοιάζουν με «καταναγκαστικά έργα», στην Ιαπωνία τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, παίζουν σημαντικό ρόλο κι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής επιχειρηματικής και κοινωνικής κουλτούρας. Ο λόγος είναι αρκετά απλός, αφού αυτές οι εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία στα άτομα μιας επιχείρησης, να γνωριστούν καλύτερα, να χαλαρώσουν εκτός των γραφείων και γενικότερα του εργασιακού χώρου– όπου όλα είναι πιο επίσημα.
Τα νομικάι οργανώνονται συνήθως στο τέλος μιας εργάσιμης κι όχι κάποιο ΣουΚου. Όπως είπαμε, είναι ένας τρόπος οι συνάδελφοι να «απελευθερωθούν», να νιώσουν πιο άνετα σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία αλληλεπίδρασης με τους ανώτερους, όπως και με συναδέλφους σε πιο υψηλόβαθμες θέσεις, κάτι που στη δουλειά είναι σχεδόν αδύνατο. Ένα νομικάι, μπορεί να αποτελείται από διάφορα στάδια. Ένα πρώτο στάδιο θα αποτελούσε ένα δείπνο σε μια ιαπωνική μπιραρία ή ένα εστιατόριο. Μετά το δείπνο, η νύχτα μπορεί να συνεχίσει σε ένα μπαρ ή σε ένα καραόκε μπαρ –πολύ κούλ να βλέπεις στον εργοδότη σου να τραγουδάει Britney-, ενώ τέλος, η βραδιά μπορεί να τελειώσει με τους αρκετά τολμηρούς οι οποίοι θα ακολουθήσουν για ποτό κάπου αλλού, πιο αργά το βράδυ.
Όσο χαλαρό όμως κι αν ακούγεται, κι ενώ δεν είναι πάντα υποχρεωτικό, θεωρείται σχεδόν πάντα δεδομένο ότι όλοι θα παραυρεθούν. Μάλιστα το να μην ακολουθήσεις, μπορεί να το εκλάβουν και ως προσβολή, κι αυτό να έχει αντίκτυπο και στη μετέπειτα πορεία σου, αφού συχνά ο σκοπός τέτοιων συναθροίσεων είναι και η απόδειξη της αφοσίωσης των υπαλλήλων σε μια εταιρεία, αλλά και το να δείξει κάποιος, το πόσο ανοικτός είναι στο να κοινωνικοποιηθεί με τους συναδέλφους του κι εκτός εργασίας. Όπως και να το κάνουμε το αν είμαστε team players και το ‘χουμε με τις κοινωνικές εκδηλώσεις λέει πολλά για τον χαρακτήρα μας, κάτι που πλέον είναι πολύ σημαντικό στο εργασιακό περιβάλλον, και λαμβάνεται υπόψη.
To νομικάι, αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για την ιαπωνική κουλτούρα, κυρίως όσον αφορά τον εργασιακό τομέα, αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις. Είναι μια διέξοδος, όπου όλοι μπορούν να ξεχαστούν για λίγο, να μιλήσουν πιο ελεύθερα, χωρίς να σκέφτονται επισημότητες και πρωτόκολλα. Ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του, κι αυτό είναι που προωθείται κυρίως, αφού ο καθένας αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα κι αυτό δεν αλλάζει σε όποια θέση και να βρίσκεται κανείς! Επίσης, δίνει την ευκαιρία για μια πιο άμεση επαφή, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον άλλο πιο ανοικτά, και ίσως αυτό να βοηθήσει και στην εργασίας σας, αφού έτσι ίσως υπάρχει καλύτερη επικοινωνία. Πέρα αυτού όμως, το να μοιραστείς ένα ποτό και διάφορες σκέψεις με κάποιον, σας φέρνει -εγκεφαλικά- πιο κοντά, και μ’ αυτό το τρόπο ίσως να βοηθά στη μείωση των παρεξηγήσεων ή οποιοδήποτε συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας εργασίας.
Εν ολίγοις, το nomikai είναι μια όμορφη και συνάμα πολύ βοηθητική συνήθεια, αφού με τη διοργάνωση τέτοιων εξόδων πολλά μπορούν να επιτευχθούν. Αρχικά, διευκολύνει την επικοινωνία, ενώ «μπουστάρει» τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Πολύ σημαντικό επίσης ότι μειώνει το άγχος στο χώρο εργασίας κι ενισχύει την πίστη της εταιρείας– η απόδειξη αφοσίωσης που λέγαμε πριν. Αποτελεί βασικά την τέλεια ισορροπία απέναντι στην αυστηρότητα της καθημερινής ζωής μέσα στους τέσσερις τοίχους της δουλειά, και στις πιο κοινωνικές στιγμές, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η ανθρώπινη επαφή, και όχι το «είμαι ανώτερος και είσαι κατώτερος». Θα το ξανασκεφτείς λοιπόν, την επόμενη φορά που θα προσκληθείς σε μια τέτοια έξοδο, ή ακόμα δεν έχεις πειστεί για τη σημαντικότητα ενός ποτού με συναδέλφους;