Όλοι αγαπάμε τα ταξίδια· και ποιος δεν περιμένει με ανυπομονησία να βρεθεί κάπου μακριά από τη ρουτίνα κι όλα τα προβλήματα που αυτή κουβαλάει μαζί της. Πώς να περιγράψει κανείς το συναίσθημα εκείνο που αποκτάς με το που μπεις στο αεροπλάνο, πλοίο ή γενικότερα οποιοδήποτε άλλο μέσο, το οποίο θα σε οδηγήσει σε μια «προσωρινή ελευθερία». Σε ένα ταξίδι, βέβαια, αυτό που πάντα μετράει περισσότερο είναι η παρέα, γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να επιλέγεις πάντα με προσοχή τους συνταξιδιώτες σου. Φίλοι, έρωτες, συγγενείς, συνάδελφοι, είναι μέσα στις επιλογές σου για ένα ταξίδι. Με φίλους θα νιώσεις ελεύθερος, με έρωτες ταραγμένος με την καλύτερη δυνατή έννοια και με συγγενείς πιο δεμένος από ποτέ, με την οικειότητα να είναι η κόλλα μεταξύ σας. Τι γίνεται όμως, όταν πέσει στο τραπέζι η ιδέα να πάτε όλοι μαζί οι συνάδελφοι ένα ταξιδάκι;
Δες το σαν επένδυση
Αρχικά, δες το σαν μια καλή ευκαιρία να περάσεις περισσότερο χρόνο μαζί τους –8 ώρες δεν είναι ποτέ αρκετές- αφήνοντας όμως, πίσω όλες τις συζητήσεις περί δουλειάς. Μην ξεχνάτε πώς κάνετε αυτό το ταξίδι για τη δικιά σας ξεκούραση. Πώς να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις όμως, όταν το μυαλό έχει κολλήσει στις εκκρεμότητες και τα deadlines που άφησες πίσω φεύγοντας; Κάτι δε μου κολλάει! Αν πάλι, θεωρείς ότι πρέπει να κρατηθούν κάποιες αποστάσεις, και να κρατήσεις ένα επαγγελματικό προφίλ, φρόντισε απλά να περνάς καλά, σε ό,τι και να κάνετε μαζί, και στο κάτω-κάτω μην πολύ-ανοίγεσαι για προσωπικά θέματα, απλά να μιλάς περί «ανέμων και υδάτων». Απλό!
Πολυφωνία στη δουλειά, πολυφωνία και στο ταξίδι
«Εγώ θέλω καφέ, μα εγώ θέλω παγωτό», «σήμερα να πάμε θάλασσα», «μα είχαμε πει να πηγαίναμε εκείνη την εκδρομή στο βουνό». Οι απόψεις διίστανται αρκετές φορές, κι ακούγονται διάφορες απόψεις μεταξύ πολλών ανθρώπων, γιατί λοιπόν εσείς να αποτελείτε εξαίρεση; Είναι, λοιπόν, πολύ λεπτή η γραμμή του «προτείνω κάτι» από το «επιβάλλω κάτι». Όταν έρθει, λοιπόν, η ώρα να πείτε απόψεις για την τοποθεσία, τις εκδρομές, ακόμα, και για τη διαμονή, μπορείς φυσικά να πεις την άποψή σου, μην περιμένεις όμως να αρέσει σε όλους, γιατί είναι σπάνιο έως απίθανο. Καλό είναι λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις, να «πέφτουν» όλες οι προτάσεις στο τραπέζι, με σένα να φροντίζεις να βρίσκεσαι κάπου στη μέση ούτως ώστε να μην είσαι ο πυρήνας της έντασης και σου γυρίσει μπούμερανγκ στη δουλειά.
Στη διαμονή δε χωράνε πίσω βήματα
Όσο αφορά το θέμα διαμονή, και κυρίως το πώς θα χωριστείτε σε δωμάτια, εννοείται πώς αν δε νιώθεις άνετα να μείνεις στον ίδιο χώρο με κάποιον, θα το πεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο η ειλικρίνεια έχει σημασία, και το πώς θα βολευτεί καλύτερα ο καθένας σας. Φυσικά, από την οικονομική σκοπιά των πραγμάτων εννοείται πως συμφέρει το να μοιραστείτε τον χώρο. Νιώσε άνετα, όμως, να πεις την άποψή σου, αν κάτι σε χαλάει, και σε κάνει να νιώθεις άβολα. ‘Αλλωστε, ο χώρος που κοιμάσαι είναι ιερός και χρειάζεται ένα ελάχιστο δείγμα ιδιωτικότητας όταν αισθάνεσαι πως είναι too much ο πολύς κόσμος.
Κλείστε το από νωρίς για να κανονίσετε τις άδειες
Επίσης, αν τελικά αποφασίσετε να κάνετε αυτό το ταξίδι, πρέπει να είστε οργανωμένοι, να κλείσετε έγκαιρα εισιτήρια -κυρίως αν σκέφτεστε για εξωτερικό- καθώς δε θα είναι εφικτό να πάρετε ταυτόχρονα όλοι άδεια. Γι’ αυτό και μια κοινή αργία που έτσι κι αλλιώς κανείς δε θα δούλευε, να είναι η ιδανική αφετηρία. Ιδανικό θα ήταν ένα google calendar στο οποίο ο καθένας θα σημειώνει τη διαθεσιμότητά του, κι έτσι θα μπορέσετε να βρείτε εύκολα τις κοινές και κενές μέρες.
Στην τελική, γνώμη μου είναι, να αδράξετε την ευκαιρία. Ένα ταξιδάκι μαζί με τους συναδέλφους σίγουρα δεν είναι «στανταράκι» σε ό,τι αφορά την επιτυχία του, δείτε το όμως σαν μια καινούργια εμπειρία, η οποία θα σας φέρει πιο κοντά, θα σας επιτρέψει να μάθετε καλύτερα ο ένας τον άλλο, έξω από το περιβάλλον της δουλειάς, όμως ταυτόχρονα θα ωφελήσει και τη δουλειά σας την ίδια. Κι αν σε ανάγκασαν να πας, μη σε παίρνει από κάτω. Πάντα υπάρχει ο χώρος κι ο τρόπος να περάσεις καλά, αρκεί να έχεις μάτια και μυαλό ανοιχτά για να τα ψάξεις.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου