Το να προγραμματίζεις ένα ταξίδι και να αρρωσταίνεις με το που προσγειώνεσαι θα μπορούσε να πει κανείς πως μοιάζει και με ταινία τρόμου, αφού σε καμία περίπτωση, όταν κάνουμε τα πλάνα μας για ένα ταξιδιωτικό προορισμό, το να αρρωστήσουμε δε βρίσκεται στη λίστα μας. Μακριά από τη θαλπωρή των δικών μας και τις σουπίτσες της μαμάς, όλα δείχνουν λίγο πιο σκούρα. Μια αβεβαιότητα δημιουργείται στην ατμόσφαιρα, μιας και το να πρέπει να επιβιώσεις σε μια ξένη χώρα, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά πράγματα που αν τα φροντίσεις από πριν, ίσως περάσεις σχεδόν αλώβητος από αυτή την αναποδιά. Ακολουθεί λοιπόν, ένας οδηγός επιβίωσης για σένα που μια ασθένεια σου χάλασε τα σχέδια κι έτυχε να αρρωστήσεις σε ένα ταξίδι.
Αρχικά, όπως έλεγαν και οι παλιοί, «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Γι’ αυτόν τον λόγο, θα σε συμβούλευα να προετοιμαστείς από πριν. Και τι εννοώ; Φτιάξε το λεγόμενο φαρμακείο. Ένα τσαντάκι με όλα τα φάρμακα που εσύ θεωρείς σημαντικά και πιστεύεις πως θα σου χρειαστούν. Έτσι κι αλλιώς θα ήταν έως και χαζό να ταξιδεύεις σε μια ξένη χώρα και να μην έχεις πάρει μαζί σου έστω ένα παυσίπονο. Εγώ πάντως θα συνιστούσα, να πακετάρεις: Αντιπυρετικά, ένα θερμόμετρο, αντιεμετικά, για τη ζάλη, τον πονοκέφαλο, μια ελαφριά γενικού τύπου αντιβίωση, βιξ κι αν είσαι κορίτσι προβιοτικά για την κολπίτιδα. Δε ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Τουλάχιστον αν τα έχεις ήδη μαζί σου, δε θα τρέχεις για φαρμακεία, σε μια χώρα που πιθανόν να μη σου τα δίνει κιόλας.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό, είναι με το που κλείσεις τα εισιτήρια, να βεβαιωθείς πώς έχεις Ευρωπαϊκή Κάρτα υγείας, η οποία θα μπορεί να σου εξασφαλίσει τις βασικές ανάγκες σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού. Μπορείς να ψάξεις ανάλογα με τον προορισμό σου, και να μάθεις τι ισχύει και τι ακριβώς καλύπτει η συγκεκριμένη κάρτα στην κάθε χώρα· σου αφήνω αυτό εδώ για περισσότερες πληροφορίες Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας. Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν και μια ιδιωτική ταξιδιωτική ασφάλεια. Μια ασφάλεια η οποία θα μπορεί να σε καλύψει όχι μόνο για μια ασθένεια, αλλά και για ό,τι έχει να κάνει με το ταξίδι σου.
Αν πάλι σκέφτεσαι να «πετάξεις» εκτός Ευρώπης, βεβαιώσου πως θα έχεις κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια ή θα πάρεις όλες τις προφυλάξεις πριν το ταξίδι, κυρίως αν ο προορισμός σου είναι πιο εξωτικός. «Φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά», σωστά; Αν για οποιοδήποτε λόγο δε βρίσκεις τις απαραίτητες πληροφορίες που ψάχνεις, μπορείς να συμβουλευτείς τον προσωπικό σου γιατρό.
Εννοείται πως τα αντισηπτικά μαντηλάκια θα γίνουν η επέκταση των χεριών σου. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού, από την αρχή του ταξιδιού σου, μέχρι να προσγειωθείς και πάλι στα πάτρια εδάφη. Επίσης θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός πού τρως και τι πίνεις. Για παράδειγμα σε κάποιες χώρες δεν είναι καλό να καταναλώνεις νερό από τη βρύση, πολύ απλά γιατί περιέχει μικρόβια στα οποία δεν έχεις εκτεθεί ποτέ, κι η κατανάλωσή του ίσως έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία σου. Άρα προτίμησε να πίνεις εμφιαλωμένο νερό σε όλο σου το ταξίδι. Όσο για τα φαγητά, βεβαιώσου πριν καταναλώσεις το οτιδήποτε. Θα σου έλεγα να αποφύγεις επίσης το στριτ φουντ εκτός κι αν είσαι βέβαιος για την ποιότητά του.
Αν, έχεις πάρεις όλα τα μέτρα και πάλι τα κατάφερες να την αρπάξεις, τότε η κατάσταση χρειάζεται αρχικά ψυχραιμία. Μπορείς αρχικά να ξεκουραστείς, στο δωμάτιό σου με την ησυχία σου, χωρίς να σκέφτεσαι τις εκδρομές που χάνεις και να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου για να μπορείς να συνεχίσεις το ταξίδι σου. Αν από την άλλη τα συμπτώματα επιμένουν ακόμα και μετά τη χρήση φαρμάκων, τότε καλό είναι να επικοινωνήσεις με κάποιο γιατρό ή να πας κατευθείαν σε κάποιο νοσοκομείο. Επίσης, θα μπορούσες να μιλήσεις με τον προσωπικό σου γιατρό -εκείνος σε γνωρίζει καλύτερα από όλους- κι ίσως σου δώσει κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Καλό είναι όμως αν δεν περνάει με την ξεκούραση και την αγωγή που παίρνεις να σε εξετάσει και κάποιος γιατρός εκεί. Σίγουρα δεν είναι το ευκολότερο πράγμα να περνάς τις διακοπές σου σε δωμάτια ή διαδρόμους νοσοκομείων, όμως να σκέφτεσαι ότι η υγεία σου είναι πάνω απ’ όλα! Κι αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες και σε όλες τις στιγμές της ζωής σου.
Όλοι, νομίζω, προτιμάμε όταν αρρωσταίνουμε να έχουμε την άνεση του σπιτιού μας και τη φροντίδα των δικών μας κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Απρόοπτα όμως συμβαίνουν·, θα μου πείτε πόση τύχη θες για να αρρωστήσεις σε ένα ταξίδι που περιμένεις από την αρχή της χρονιάς, το σχεδιάζεις κι ανυπομονείς για αυτό; Σίγουρα δε θα έλεγα «τύχη βουνό»! Όλα όμως συμβαίνουν για κάποιο λόγο, όσο μυστήριος κι αν είναι αυτός.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου