Αν επικεντρωθεί ο καθένας στην καθημερινότητά του, θα διαπιστώσει πολύ εύκολα πως πολλά από τα προβλήματά του, δε χαρακτηρίζονται ως μοναδικά. Άγχη, ανησυχία για το αύριο από πολλή νεαρή ηλικία, με τις ενδείξεις στον ορίζοντα να μην είναι πάντα ιδιαίτερα φωτεινές κι ελπιδοφόρες, ισχύον για όλους- σχεδόν. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται κι η τσέπη μας, που είτε λόγω απαιτήσεων της σημερινής ζωής, είτε λόγω των δικών μας standards, φαίνεται να μένει πάντα άδεια. Μηδέν αποταμίευση, μηδέν σχέδια για το μέλλον δηλαδή, αφού το ταμείον είναι -και πάλι- μείον. Τα κακά νέα είναι πως πως αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά κανόνα. Τα καλά, είναι πως υπάρχουν τρόποι χρόνο με τον χρόνο ο κουμπαράς να μη μετρά μόνο κέρματα. Λίγοι αλλά καλοί.

 

1.Ένα ποσό (με πάγια) μπαίνει στην άκρη, σε σημείο να ξεχνάς πως υπάρχει

Είτε πληρώνεσαι μηνιαία, είτε τα λεφτά σου τα παίρνεις σε μεροκάματο, είναι σημαντικό ένα ποσό από αυτά να το κρύβεις. Ανάλογα με τον στόχο και το άνοιγμα που ο καθένας θα μπορούσε να κάνει, κάθε μήνα κάποια χρήματα θα πρέπει εξαφανίζονται από το πορτοφόλι σου. Είτε μιλάμε για 5 ευρώ, είτε για 50, το βασικό είναι να δημιουργείς ένα μαξιλαράκι που συνεχώς θα μεγαλώνει. Όταν έρθει η στιγμή να το αξιοποιήσεις μακροπρόθεσμα, θα δεις πως τελικά εκείνο το ταλιράκι έσωσε κάπως τα πράγματα.

 

2. Χωρίς στόχο, δε θα καταφέρεις και πολλά

Είναι γνωστό, κυρίως για όσους δεν τα πάνε καλά με την αποταμίευση, πως οι πειρασμοί είναι άπειροι πλέον. Καθημερινές ευκαιρίες μπροστά σου, να ξοδέψεις περισσότερα, να αδειάσεις πιο γρήγορα τον μισθό σου από την τράπεζα. Στα φοιτητικά μας χρόνια φάνταζε αστείο που έπρεπε να βγάλουμε είκοσι μέρες με 7 ευρώ, μα γι’ απαιτήσεις ενήλικα, το πλάνο αλλάζει. Θέσε τον στόχο, που μπορεί να είναι αμάξι, ένα σπίτι, ένα μεταπτυχιακό ακριβό, ένα ταξίδι που ονειρεύεσαι από τα δώδεκά σου. Οτιδήποτε. Αν δεν ξέρεις γιατί στερείσαι, γιατί προσπαθείς με νύχια και με δόντια να κρατήσεις λεφτά στην άκρη, κάποια στιγμή θα τα παρατήσεις. Βάλε προτεραιότητα πρώτα στο μυαλό σου και μετά η τσέπη σου θ’ ακολουθήσει.

 

3. Σε περίπτωση που δεν το έμαθες, κάποιες απολαύσεις σου θα τις θυσιάσεις!

Ναι ξέρω, πίκρα. Εφόσον όμως στο μέλλον σε ονειρεύεσαι, αν όχι με τη μέγιστη οικονομική άνεση, τουλάχιστον με μια ασφάλεια, θα πρέπει να κόψεις τα περιττά έξοδα. Για ακόμη μια φορά, αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά τώρα στο τραπέζι πέφτει αυτό που λέμε ιεράρχηση αναγκών. Αν από το πλάνο αυτό εξαιρούνται οι υπερβολικοί καλλωπισμοί, ασταμάτητες αγορές, ντελίβερι ή κραιπάλες που συνεπάγονται αφραγκίες, τότε ίσως ήρθε η ώρα για restart. Σαφέστατα κανείς δε μίλησε για την μετατροπή σου σε Skroutz, αλλά είναι απαραίτητο αυτά που θεωρητικά δεν είναι εντελώς απαραίτητα για να κινείσαι αξιοπρεπώς, να μπαίνουν στην άκρη, με ευλάβεια θα λέγαμε. Μέτρον άριστον έλεγαν οι παλιοί, μην ξινίζεις.

 

4. Εναλλακτικές πηγές εισοδήματος που ποτέ δεν αξιολόγησες

Ναι δεν ακούγεται και πολύ ωραίο, μα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα λένε. Οι άνθρωποι που δε βασίζονται στην τυπική μισθοδοσία, στρέφονται στην εποχιακή εργασία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η λογική είναι πως όσα δε θα βγάλεις όλον τον χρόνο, θα τα βγάλεις μέσα σε μια σεζόν και χαλάλι η κούραση. Άλλοι, που δεν αρέσκονται σε αυτού του είδους τη λύση, θα αναζητήσουν μέσα να δημιουργήσουν παθητικό εισόδημα με το πέρασμα του χρόνου, έτσι ώστε να έχουν μια μικρή έστω σιγουριά, πως όσο ο καιρός περνά, το μαξιλαράκι που λέγαμε πριν δε θα εξανεμιστεί στην πρώτη στραβή. Με άλλα λόγια, αυτά που θέλω να σου πω, είναι πως άπαξ κι αποφασίσεις να αυξήσεις τις οικονομίες σου, σε καιρούς χαλεπούς, θα πρέπει να επεκταθείς και να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου και με τρόπους μη συμβατικούς. Αν ζούσαμε στο Βέλγιο, θα ήταν αστείο. Μα δε ζούμε, και είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Another day in paradise λοιπόν.

 

5. Ζύγισέ τα και δες αν είσαι εσύ ο κατάλληλος να γεμίσεις το λεγόμενο σακούλι

Καλά τα είπαμε για στόχο, εγκράτεια, κι άλλα μονοπάτια να βγάλεις περισσότερα. Μα αν δεν είναι στο στοιχείο σου να τηρήσεις τον στόχο, να μην βγεις εκτός budget, να αντέξεις τέλος πάντων και να μην πάρεις εκείνη την τσάντα που κοντράρει το νοίκι σου σε κόστος, ξανασκέψου το. Ως αθεράπευτα σπάταλη, το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να πετάξεις το μπαλάκι σε άλλα χέρια. Ακόμα κι αν θες να τα μαζέψεις τα λεφτά σου, και νιώθεις πως μόνος σου δε θα τα καταφέρεις, ζήτα βοήθεια από άλλο πρόσωπο. Φίλος, σύντροφος, γονιός, αδερφός, καμιά σημασία δεν έχει. Αυτά που κάθε μήνα θα θες να εξαφανίζονται από τα χέρια σου, θα δίνονται σε άλλα χέρια και θα κρύβονται, έως ότου ξεχαστεί η ύπαρξή τους. Και τελειώνουμε εκεί ακριβώς από όπου ξεκινήσαμε. Η απόφαση προηγείται της πράξης. Κι η αυτογνωσία στην προκειμένη.

Κακά τα ψέματα, δε ζούμε με την άνεση των γονιών μας, στη δική μας ηλικία ή φάση πολλές από τις ανάγκες μας μπαίνουν στο πάγο, ή πολλοί από εμάς νιώθουμε πως δουλεύουμε για να πληρώνουμε βασικά έξοδα. Τα ταξίδια η ψυχαγωγία, ή ένα ποσό ασφαλείας που θα μπορεί βήμα-βήμα να χτίσει ένα μέλλον, θεωρείται πολυτέλεια κι είναι άδικο. Η λύση είναι να δούμε την μαυρίλα με χιούμορ, οι ήδη αποφασισμένοι να βάλουν μπρος κι εμείς που τα ξοδεύουμε για αρχή να πειθαρχήσουμε τον εαυτό μας και να βρούμε τον στόχο που θα μας πείσει να νικήσουμε το πρόβλημα. Το στοίχημα, εδώ, είναι σε πέντε χρονάκια να μη βρισκόμαστε στα ίδια. Τι λέτε, θα μπει καμιά δεκάρα στην άκρη;

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου