Ραντεβού. Ένα κεφάλαιο ατελείωτο, μια λίστα με απορίες κι ευτράπελα που θα γίνουν αντικείμενο διήγησης με την παρέα στη χειρότερη, στην καλύτερη η αφετηρία για μια γνωριμία που έκρυβε περισσότερους άσσους από αυτούς που θα περίμενες. Τι γίνεται όταν μιλάμε για φιάσκο; Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που άπαξ κι ειπωθούν το ραντεβουδάκι πάει απευθείας στον κάδο αχρήστων; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Πάντως ένα ραντεβού μπορεί να καταστραφεί με περισσότερους από έναν τρόπους, κι ας ξεκίνησαν όλα με προθέσεις ρόδινες. Και για να γίνουμε πιο σαφείς:

 

1. Εγώ, εγώ εγώ, και κάπου στο βάθος κρύβεσαι εσύ!

Δεν υπάρχει πιο άγριο ξενέρωμα απέναντι σε άνθρωπο που πρόσφατα γνώρισες, να τον βλέπεις να πλέκει το δικό του εγκώμιο. Τέχνασμα εντυπωσιασμού θες να το πεις, αυτοπεποίθηση θες να το πεις, το ίδιο είναι. Το αποτέλεσμα είναι πως πολλές φορές θέλοντας κανείς να παρουσιάσει τον εαυτό του, καταλήγει να τον εκθειάζει, με αντίστροφα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Κάντε διάλογο, όχι μονόλογο. Με ρέγουλα το μεγαλείο μας παιδιά.

 

2. Είχα κι εγώ μια πρώην σχέση, κόλαση!

Μεταξύ μας, πολύ μεταξύ μας όμως, χέστηκε για την πρώην σχέση, τελείως. Ένα πολύ κοινό σφάλμα που συζητιέται πολύ συχνά, είναι η αναφορά σε πρώην σχέσεις κι ειδύλλια. Η πρόθεση μπορεί να είναι να σπάσει ο πάγος, να γίνει έμμεση αναφορά στο τι ψάχνει ο καθένας μέσω αρνητικών εντυπώσεων για άλλους ανθρώπους. Και πάλι όμως, το αποτέλεσμα είναι ο απέναντι να μη νιώσει αρεστός, ακόμα κι ότι παίρνει την προσοχή που του αρμόζει. Πιο πιθανό είναι να αισθανθεί πως κάνει ψυχανάλυση χωρίς να σου τη χρωστάει, και κυρίως να μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που ξεμύτισε από το σπίτι.

 

3. Έλα να βγούμε να σου γκρινιάξω για όλα, ωραία θα είναι!

Άλλο ένα λάθος που καταλήγει να γίνει καταστροφικό για την όποια γνωριμία, αφού μέσα στο κλίμα της χαλαρής συζήτησης μπορεί κανείς εύκολα να παρασυρθεί και να αρχίσει τη μίρλα για τους λογαριασμούς, το μποτιλιάρισμα που το σιχαίνεται, και να ξεχάσει ότι ο διπλανός του ήλπιζε να γυρίσει γοητευμένος σπίτι του, όχι στα πρόθυρα ημικρανίας. Χαλαρά, κι όλα καλά θα πάνε.

 

4. Κομπλιμέντα που μόνο κολακεία δε μας κάνουν να νιώθουμε

Λίγο πολύ σε όλους θα έχει τύχει να βρεθούν συμπρωταγωνιστές σε μια συζήτηση που θα πρέπει να ακούν πόσο όμορφοι,εξαιρετικοί, σεξουαλικοί είναι, με ένα μειδίαμα στα χείλη, γιατί χαμόγελο σίγουρα δεν είναι. Φυσικά και είναι όμορφο να ανεβάζουμε τον άλλον, στα λογικά κι αναμενόμενα πλαίσια όμως. Στόχος είναι ο ρομαντισμός κι η ανάπτυξη χημείας, από γλίτσα χορτάσαμε.

 

5. Τότε που ήμουν ο θεός του έρωτα, θυμάσαι;

Επίσης ένα ατόπημα, που κακά τα ψέματα, δε μας τιμά. Κοκορεύεσαι για τις ερωτικές σου ικανότητες, επιτυχίες, επιδόσεις, ένας θεός ξέρει γιατί. Κι άντε εσύ το κάνεις, ο άλλος που είναι δίπλα, τι να πει, και πώς ν’ αντιδράσει; Χαλάει η σούπα με την υπερβολή, το λέμε και θα το ξαναπούμε χίλιες φορές. Με απλά πράγματα και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς κουβέντες, έχεις κερδίσει έδαφος, δεν το έχεις χάσει.

 

6. Κι έρχεται η ώρα να πιάσετε τα κοινωνικά

Δεν είναι απόλυτο αυτό, αλλά σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, όταν η συζήτηση γυρίσει σε θέματα κοινωνικά, η μπάλα φεύγει, για την ακρίβεια ξεφεύγει. Κοινωνικά, πολιτικά, θρησκείας, ισότητα των φύλων κι ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, ναι, κρύβουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στα πρώτα ραντεβού όμως, που συνήθως επιδιώκεται ένα κλίμα πιο χαλαρό , άπαξ και βγάλεις στον άλλον το αίσθημα του δικαίου, μπορεί να ξεχάσει πως βρίσκεται σε ραντεβού, κι όχι σε πάνελ εκπομπής. Αυτά μετά, αν θέλετε να υπάρξει δηλαδή.

 

7. Να σας παίξω λίγο;

Διόλου ασυνήθιστο, το γεγονός της παραπλάνησης. Όχι της εσκεμμένης βέβαια, αλλά έτερον εκάτερον. Συμβαίνει αρκετά συχνά, μας ξενερώνει ακόμα συχνότερα. Στην προσπάθειά μας να βεβαιωθούμε πως έχουμε κερδίσει το άτομο του ενδιαφέροντός μας, υπερβάλλουμε κι ίσως παρουσιάσουμε τον εαυτό μας σε μια μορφή άλλη, ξένη, πάντως σίγουρα όχι στην πραγματική του.

 

8. Συζητήσεις που ανατριχιάζουν κι όχι για καλό

Αρκετά σύνηθες, η μια κουβέντα να φέρει την άλλη, και να καταλήξετε να συζητάτε για αρρώστιες, χειρουργεία, κάτι γαστρεντερίτιδες που κολλήσατε πριν χρόνια και πάει λέγοντας. Κρύβει κάποιες δόσεις χιούμορ αυτό, για να είμαστε δίκαιοι, αλλά χάνεται το όριο ανάμεσα στον ρομαντισμό που αναζητείται σ’ αυτές τις πρώτες συναντήσεις. Πριν προχωρήσεις με κάποιον, θες να τον φαντάζεσαι σίγουρα διαφορετικά απ’ οτι με ρόμπα νοσοκομείου, εμετούς, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιλαμβάνει μια συζήτηση εξομολογητική, για τέτοια θέματα.

 

 

‘Οπως και να έχει, ό,τι κι αν λέμε, ό,τι κι αν δεν πρέπει να λέμε στην τελική, το σίγουρο είναι πως όταν μιλάμε για ραντεβού, πρέπει πακέτο να κουβαλάμε και τον αυθορμητισμό μας. Κανένας οδηγός σχέσεων δεν πρόκειται να μας σώσει ή να μας κάψει, μόνο εμείς οι ίδιοι. Κι αν το ειδύλλιο πρόκειται να πετύχει,  θα πετύχει, αρκεί να θυμόμαστε πάντα πως απέναντί μας δεν έχουμε τον ψυχαναλυτή μας, τον κολλητό μας, αλλά το άτομο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον ερωτικά. Φτιάξε ατμόσφαιρα και keep going, τα βήματα είναι απλά. Καλά ζευγαρώματα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου