Στις μέρες μας -δυστυχώς- γίνεται συχνά λόγος για το τι εστί φεμινισμός, με έναν τόνο επικριτικό, σαν να περιγράφουμε το χτικιό που ήρθε και θόλωσε την κρίση γυναικών κι ανδρών. Απόψεις που ξεκινάνε με τον πρόλογο «εσείς οι φεμινίστριες» και συνεχίζουν με ένα παραλήρημα που πρέπει να σε πείσει για το ότι φεμινισμός ισούται με αναίτιες απαιτήσεις σε βάρος των ανδρών. Περιττό να εξηγήσουμε το λάθος, μα πολύ θεμιτό να σταθεί κανείς στη στάση των ίδιων των ανδρών, και συγκεκριμένα αυτών που χαρακτηρίζονται φεμινιστές. Τα νέα δεν είναι ευχάριστα, καθώς η σημερινή γενιά σε σύγκριση με τους παλαιότερους, κόντρα σε ό,τι θα περίμενε κανείς, δεν είναι και πολύ θερμή στο κομμάτι της ισότητας.
Και για να γίνω πιο σαφής, θα πρέπει αρχικά να σου πω όταν μιλάμε για τη γενιά του σήμερα, αναφερόμαστε στην Gen Z. Μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στα social, ανοιχτή σε επιρροές και ερεθίσματα πολύ καθοριστικά για την αλλαγή των ισορροπιών της κοινωνίας, αν αναλογιστούμε τις σχέσεις των δύο φύλων και πως αυτές έπεσαν ξανά με άλλους όρους στο τραπέζι. Για να σου μιλήσω με νούμερα λοιπόν, κατ’ εμέ θλιβερά, το 16% των νέων σήμερα υποστηρίζει ένθερμα πως ο φεμινισμός κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η guardian. Δε γνωρίζω αν τα νεαρά αγόρια πιστεύουν πως ο φεμινισμός τους καθιστά υποδεέστερους, ή απευθύνεται μόνο σε γυναίκες ως προνόμιο για την κοινωνική τους ισχύ, όμως, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους και δείχνουν πως ένας στους τέσσερις άντρες ηλικίας 16 έως 29 ετών πιστεύει ότι είναι πιο δύσκολο να είσαι άντρας από ό,τι γυναίκα και πως οι αξίες του φεμινισμού είναι ολίγον τι υπερβολικές.
Τα παραδείγματα πληθαίνουν με τις επιρροές της γενιάς μας, οι οποίες ενίοτε αποδεικνύονται καταστροφικές, τόσο για την εικόνα που έχουμε για την έμφυλη βία, τον σεξισμό που καλλιεργείται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, αλλά και τον ρόλο που άντρες και γυναίκες καλούνται να υιοθετήσουν στη σχέση τους, προκειμένου να βγουν νικητές. Συντριπτικό ποσοστό αγοριών και ανδρών, συγκεκριμένα το 20% των ερωτώμενων σε έρευνα, δηλώνει πως έχει θετική άποψη για τον Άντριου Τέιτ. Ναι, καλά κατάλαβες. Αυτόν που χωρίς στάλα τσίπας προσδιόριζε τον εαυτό του ως alpha male και υποστήριζε τη γυναικεία κακοποίηση ως ένα είδος lifestyle που μόνο στην επιτυχία μπορεί να σε οδηγήσει. Δεν ενοχλεί βέβαια τους υποστηρικτές του πως το ίνδαλμα αυτό αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιaσμό, trαfficking, και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Τα περιστατικά έμφυλης βίας γνωρίζουν τρομακτική άνοδο, το revenge p@rn δίνει και παίρνει κυρίως σε ηλικίες εφηβικές, και πολύ μικρά παιδιά μαθαίνουν βήμα- βήμα τι δεν είναι σεβασμός, τι δεν είναι συναίνεση και το εφαρμόζουν δογματικά. Δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από μια κοινωνία που αφήνει τα παιδιά της να μεγαλώσουν στο σκοτάδι και με μια οθόνη να τα καθοδηγεί, ξαφνικά να έχουν κρίση για το σωστό και το λάθος. Τυπικά και μόνο θα σου αναφέρω πως στην πασίγνωστη πλατφόρμα του Tik Tok, όπου πάρα πολλοί λογαριασμοί νέων αγοριών με πολλούς followers, «συμβουλεύουν» το κοινό τους για τις σωστές κοπέλες που «θα έπρεπε» να έχουν στο πλευρό τους, ή παροτρύνουν οι άνδρες να μένουν μακριά από γυναίκες που βγαίνουν, ξενυχτάνε, γενικότερα ζουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Κι άλλα πολλά τέτοια, που αν βρεθούν τυχαία στην αρχική σου, μόνο εμετό σου προκαλούν. Αλλά πάμε παρακάτω.
Η εν λόγω έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τη σύγκριση με τη γενιά των baby boomers, δηλαδή, περίπου, στην ηλικία των 50-60. Αυτοί οι κύριοι λοιπόν, όταν ερωτήθηκαν για το τι εστί φεμινισμός κατά την άποψή τους, ήταν πιο θετικοί σε σχέση με την Gen Z. Κάτι το οποίο θα χαρακτήριζε οξύμωρο κανείς, αν βάλουμε κάτω τα δεδομένα της μιας εποχής και της άλλης. Είναι τραγελαφικό να σηκώνουμε λάβαρα και να πιστεύουμε πως αναδομούμε μια κοινωνία με καλύτερο πρόσημο, με γυναίκες πιο ασφαλείς κι άντρες αντίστοιχα που δεν τις βλέπουν ως αντιπάλους, αλλά ως ισάξιες. Είναι ντροπή να τρεντάρουν απόψεις που θέτουν το ένα φύλο αντίθετα στο άλλο και κυρίως προσβλητικό τη στιγμή που οι γυναικοκτονίες αποτελούν σχεδόν καθημερινή είδηση. Η έρευνα από την οποία αντλούμε συμπεράσματα διεξήχθη King’s College London και το Global Institute for Women’s Leadership, με τη σημείωση πως το 37% των ερωτώμενων να δηλώνει πως θεωρεί την τοξική αρρενωπότητα πολύ ανούσια σαν έννοια. Όχι, δεν αστειεύομαι, ούτε λίγο.
Δε γίνεται λόγος για την έννοια και πώς την αντιλαμβάνονται οι γυναίκες, αλλά για τον τρόπο που έχει περαστεί σε πολλούς άντρες και τους τρομάζει ως ένα κίνημα και σύνολο ιδεών που θα κλονίσει τον ανδρισμό και το αξιακό σύστημα του «ισχυρού». Διαχρονικά αποδεικνύεται πως η κινδυνολογία κι οι κραυγαλέες δηλώσεις για τη βαρβατίλα που πρέπει να διαφυλάξουν τα αγόρια για «να μη γίνουν του χεριού μας» είναι ηλιθιότητες που σκαρφίζονται ανασφαλείς τύποι για να καμουφλάρουν την ανεπάρκειά τους. Τώρα, γιατί αυτή η ηλιθιότητα βρίσκει πάτημα και υποστηρικτές σε νέα αγόρια, άλλο κεφάλαιο.
Για να τελειώνουμε με τις ιστορίες για αγρίους, το να δηλώνει ένας άντρας φεμινιστής δεν τον κάνει κότα. Ο φεμινισμός δεν εκφράζει μονάχα την πλευρά των θηλυκών, αλλά μια συλλογική κοινωνία που δε θα με πατάς στον σβέρκο επειδή φοράς γραβάτα, ούτε εγώ εσένα γιατί φοράω σουτιέν. Αυτά περνούσαν χρόνια πριν γιατί ο κόσμος δεν μπορούσε να ενημερωθεί ούτε να οραματιστεί κάτι καλύτερο. Το «δούλα και κυρά» πέθανε, όπως και το «άντρας ο κουβαλητής». Αν δε με απατά η μνήμη μου, εκείνο το «αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες» ήταν κουλ όταν ήμασταν παιδάκια, αλλά αν πατήσουμε τα τριάντα και το ενστερνιζόμαστε ακόμα ένα θεματάκι το έχουμε. Δε νομίζετε;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου