Για την απιστία πολλάκις έχουμε μιλήσει κι έχουμε αναστενάξει, δεν έχουμε καλύψει όλες τις πτυχές της όμως. Απιστία σε μια ερωτική σχέση συνίσταται όταν ο ένας εκ των δύο φερθεί ανέντιμα, πει ψέματα, αποκρύψει την αλήθεια. Κάτσε πίτα να σε φάω δηλαδή, και ποιος δεν το έχει κάνει ή δεν το έχει πάθει. Όταν μιλάμε για οικονομική απιστία όμως, πόσο σοβαρό μπορεί να θεωρηθεί το πρόβλημα; Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως η κοινή τσέπη ενός ζευγαριού, σε περίπτωση που μπάζει θα ήταν αιτία διάλυσης της σχέσης; Τις έχουμε τις απαντήσεις.
Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σύνηθες είτε πρόκειται για ζευγάρι που βρίσκεται σε σχέση , είτε παντρεμένο, να δημιουργείται μαζί με την κοινή ζωή, και μια κοινή οικονομική γραμμή. Η συγκατοίκηση, η ανάγκη για διαχείριση των εξόδων αλλά και των εσόδων, θέλοντας και μη, θα σας φέρουν σε μια πολύ απλή κατάσταση, όπου ο ένας θα ξέρει τι ξοδεύει ο άλλος. Ως εδώ όλα καλά θα σου πω εγώ, κανείς ποτέ δεν έμεινε ξεκρέμαστος με έναν μπούσουλα στο πορτοφόλι του. Το πρόβλημα που φέρει αυτή η νέα ορολογία ωστόσο, μαζί και τα επακόλουθά της, είναι όταν αυτή η κοινή πλεύση στο ζευγάρι αρχίζει και χαλάει, κυρίως γιατί ο ένας έχει έξοδα που ο σύντροφός του δεν εγκρίνει. Αστείο από την μια, αλλά εξαιρετική αφορμή για σφαγή υψηλών ντεσιμπέλ, αν το καλοσκεφτείς.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για οικονομική απιστία, θα πρέπει να στραφούμε σε περιπτώσεις τζόγου, κρυφών και συνεχόμενων αγορών μεγάλης ή μικρής αξίας, ύπαρξης χρεών που δεν είναι γνωστά στη σχέση, ακόμα και τραπεζικός λογαριασμός με καταθέσεις που ο σύντροφός σου αγνοεί. Αν σε ένα από αυτά έχεις βάλει τσεκ, ναι είσαι άπιστος και μάλιστα οικονομικά. Πολύ μακρινό σαν πλάνο από αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε γαργάρα σκεπτόμενοι την απιστία, αλλά όσο κι αν μας φαίνεται ελαφρύτερο σαν πρόβλημα, δεν παύει να αποτελεί απειλή για την -ακλόνητη μέχρι πρότινος- εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Σαφέστατα κι είναι λόγος για να φέρει τριγμούς στη σχέση, αφού δημιουργούνται δεύτερες και τρίτες μη σου πω σκέψεις, για το αν σου λέει ψέματα μέσα στη μούρη σου το ταίρι σου, εφόσον ανακαλύψεις πως αλλού είναι ο παπάς κι αλλού τα ράσα του, όσον αφορά τα χρήματά σας. Και κάπου εδώ, όσοι νομίζατε πως είχατε κρυμμένα μαξιλαράκια για ώρα ανάγκης, ψαχτείτε.
Δεν μπορεί κανείς να αναιρέσει πως για να ορθοποδήσει το μεταξύ σας πάντα χρειάζεται ειλικρίνεια σε κάθε κομμάτι. Πόσω μάλλον σε ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα, που θα θεωρούσαμε πως τα πράγματα δεν περιπλέκονται κι υπάρχει αβίαστη συνεννόηση. Αμ δε, όλα αυτά μέχρι να βγει το ιστορικό αναλήψεων στη φόρα. Τα ντεσιμπέλ που σου είπα πιο πάνω τα θυμάσαι; Για να σου μιλήσω και με ποσοστά, σύμφωνα με έρευνα του Financial Journey, 76% των ζευγαριών που ρωτήθηκαν για οικονομική απιστία, απάντησαν πως ο γάμος τους επηρεάστηκε αρνητικά- άλλη μια αχρείαστη κρίση ας πούμε. Σε ποσοστό 10%, η απιστία αυτή που πήγαινε πακέτο και με τα εμβάσματα του ζευγαριού, οδήγησε σε χωρισμό. Κρίμα δεν είναι, εκτός από δικηγόρους να μπλέκονται και λογιστές ρε παιδιά;
Για να σε αφήσω με τη σκέψη λοιπόν, ναι, το πρόβλημα δεν είναι υποβιβάσιμο, ναι, οι τσέπες μας πλέον είναι άκρως σημαντικές για την ευημερία των σχέσεών μας, γενικά κι ειδικά. Φυσικά κι υπάρχουν όρια ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που συμβιώνουν και μοιράζονται κι αυτό το κομμάτι της ρουτίνας τους, το «τι πήρα και τι έδωσα». Σε μια γενικότερη εικόνα παρ’ όλα αυτά, είτε θεωρούμε την ορολογία βαρύνουσα είτε όχι, είναι σημαντικό όποια επιθυμία κι αν έχουμε να την εκφράζουμε στον σύντροφό μας, κι ας μη συμφωνεί στην τελική. Δεν είναι άδικο να σε θεωρήσουν αναξιόπιστο άτομο επειδή εκείνο το τριακοσάρι δεν πήγε τελικά στην εφορία, αλλά σε μια δερμάτινη τσαντούλα χάρμα οφθαλμών; Να μαλώνετε για τα σημαντικά, αν είναι ντε και καλά να μαλώσετε για κάτι, να είστε πιστοί σε τσέπη και καρδιά,και δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Μη μας βάζετε εκτός από κωδικούς instagram να ψάχνουμε και κωδικούς taxis, κάπου λίγο έλεος.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου