Αν νομίζεις ότι δεν κάνεις τίποτα που να προκαλεί αμηχανία ή ακόμη χειρότερα να ενοχλεί τους άλλους, σε πράγματα και συνήθειες που αφορούν την καθημερινή ζωή, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Κι αν δεν κάνεις κάτι εσύ, σίγουρα κάποιος, κάπου, γύρω σου σε έχει φέρει σε αμηχανία κάποια στιγμή. Έλα μου, όμως, που υπάρχουν κάποιες στάνταρ συνήθειες που χτυπάνε πολύ στο μάτι και είναι άκρως ενοχλητικές, είτε τις κάνουμε εμείς, είτε οι άλλοι. Ερχόμαστε λοιπόν, να παραθέσουμε κάποιες από αυτές κι αν δεν ταυτιστείς κάπου, τότε τι να πω; Μάλλον αποτελείς εξαίρεση, ή -πιθανότατα- σου συμβαίνουν και απλώς δεν το έχεις καταλάβει.
1. Μασάς δυνατά δίπλα σε άλλους
Παιδιά, δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα ειλικρινά. Προσωπικά, όχι απλά νιώθω αμηχανία όταν κάποιος μασάει δυνατά δίπλα μου, αλλά μου γυρνάει το μυαλό καθώς ο χαρακτηριστικός ήχος στο μυαλό μου συνοδεύεται από εικόνες. Πολλές φορές, μπορεί να μην το καταλαβαίνεις καν πως το κάνεις, έλα μου όμως όλοι γύρω το καταλαβαίνουν πολύ καλά. Ο θόρυβος και οι συγκεκριμένοι ήχοι καθώς τρώμε, είναι ό,τι πιο ενοχλητικό υπάρχει. Και επειδή η ενόχληση συχνά συνοδεύεται από παρορμήσεις, ας μη μας κάνει εντύπωση αν γυρίσει την επόμενη φορά και μας πει κάποιος «Κλείσε το ρημάδι το στόμα σου και μάσα ήσυχα», χάνοντας κάθε ίχνος ευγένειας. Και δεν το λέω ήρεμα.
2. Καθαρίζεις ό,τι έμεινε ανάμεσα στα δόντια
Γιατί, το δυνατό μασούλημα δεν έφτανε από μόνο του. Άπαξ και μείνει κάτι ανάμεσα στο δόντι, πρέπει ντε και καλά να βγει εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι μόνο οι κινήσεις με τα χέρια, αλλά εκείνος ο συγκεκριμένος ήχος που ακούγεται στην προσπάθεια να αφαιρεθεί η ενοχλητική τροφούλα. Αυτό το χαρακτηριστικό «τσθθ» -συγχωρέστε με, αλλά δεν ξέρω πώς να περιγράψω διαφορετικά αυτόν τον ήχο. Πήγαινε πλύνε τα δόντια σου ή αν δεν έχεις αυτήν τη δυνατότητα, κάνε λίγη υπομονή. Σκέψου την αμηχανία και τα νεύρα που προκαλείς. Και φυσικά δε λέμε να μείνεις με το μαϊντανό πρώτο τραπέζι πίστα, αλλά λίγη διακριτικότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
3. Koυνάς το πόδι σου σε ρυθμούς κομπρεσέρ
Ξέρεις, μιλάω για αυτό το τικ που μας πιάνει κάποιες φορές εκεί που καθόμαστε και κουνάμε όλη την ώρα το πόδι μας, όχι ήρεμα και χαλαρά, αλλά λες και μας έβαλε κάποιος στη δόνηση και δεν ξέρουμε πώς να βγούμε. Όλοι γνωρίζουμε πως το τικ αυτό προκαλείται, συνήθως, επειδή είμαστε αγχωμένοι είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Για όποιον κάθεται ωστόσο δίπλα, το θέαμα αυτό είναι σπαστικό, του χαλά την ηρεμία και του μεταφέρει γερές δόσεις του δικού σου εκνευρισμού. Πόσες φορές δεν έχουμε σταματήσει κάποιον δικό μας με το χέρι μας τη στιγμή που τον βλέπουμε να ανεβοκατεβάζει μανιωδώς το ποδαράκι του; Σκέψου τώρα, να κάθεται ο άλλος χαλαρός και να σε βλέπει να κουνάς το πόδι σου ασταμάτητα. Ε, δηλαδή χαλλλάρωσε λίγο να ούμε.
4. Kάνεις διαρκώς «κρακ» στα δάχτυλά σου
Μιλώντας για ήχους που μας προκαλούν αμηχανία, φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω το «κρακ» των δαχτύλων. Το κάνεις κι εσύ κι εγώ και όλοι κάποιες φορές. Άλλες φορές το σκεφτόμαστε, ενώ άλλες συμβαίνει αυθόρμητα. Ε, να ξέρεις πως και η κίνηση αυτή είναι εξίσου ενοχλητική για όποιον βρίσκεται απέναντί μας. Κάποιοι σιχαίνονται τον ήχο, ενώ άλλοι ανατριχιάζουν στην εικόνα δαχτύλων που λυγίζουν αφύσικα. Οπότε την επόμενη φορά που θα σου βγει μια τέτοια κίνηση, φίλτραρέ τη λίγο καλύτερα ή φρόντισε να είσαι μόνος. Κρίμα είναι να προκαλούμε ανατριχίλες σε κόσμο που δε φταίει.
5. Bγαίνεις από την τουαλέτα χωρίς να έχεις πλύνει χέρια
Καλά εντάξει. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν αυτό, αλλά δυστυχώς ισχύει και είναι πολλοί. Ρε παιδιά, προσωπική υγιεινή, you know? Από τα παιδικά μας χρόνια όλη την ώρα γι’ αυτούς τους βασικούς κανόνες υγιεινής μιλούσαμε, εσύ πού αγνάντευες όταν μίλαγαν γονείς και δάσκαλοι; Καλά, δεν το συζητώ καν το πόσο άσχημο είναι να βγαίνεις από κάποια τουαλέτα χωρίς τα χέρια σου να είναι βρεγμένα. Πραγματικά ίου. Εδώ δε μιλάμε απλώς για ένα αμήχανο θέαμα, αλλά για μια τελείως αποκρουστική συνήθεια.
6. Κοιτάς το κινητό ενώ σου μιλάνε
Εδώ δε μιλάμε μόνο για κίνηση που προκαλεί αμηχανία, αλλά και για πράξη που δηλώνει ασέβεια και αγένεια. Πόσες φορές δεν κοιτάς το κινητό σου, ενώ κάποιος σου μιλάει; Ο εθισμός στο κινητό δε σταματά ποτέ. Δε θα πάθεις όμως και κάτι αν δεν το κοιτάξεις για λίγη ώρα, πίστεψέ με. Ο άλλος δίπλα σου δεν είναι χαζός που κάθεται και συνομιλεί μαζί σου περιμένοντας την άποψη ή τη συμβουλή σου, αλλά σίγουρα όταν φέρεσαι με αυτόν τον τρόπο έτσι νιώθει.
7. Είσαι έντονα επικριτικός ή ειρωνικός
Μπορεί εσένα να είναι αυτός ο χαρακτήρας σου και να κρίνεις και να κατακρίνεις τα πάντα, όμως, πίστεψέ με η εικόνα που περνάει αυτό είναι αρνητική. Εννοείται πως έχεις κάθε δικαίωμα να εκφέρεις άποψη και να κρίνεις αρνητικά το οτιδήποτε, όταν όμως συμβαίνει συστηματικά κι απλά γίνεσαι κακεντρεχής και αρνητικός, οι υπόλοιποι καταλήγουν να σε κοιτούν με μισό μάτι και αδημονούν για τη στιγμή που θα σταματήσεις να μιλάς ή που θα φύγεις από δίπλα τους. Κυρίως γιατί αυτός που είναι αρνητικός με τα πάντα μας περνάει την αίσθηση πως με την πρώτη ευκαιρία θα κρίνει και εμάς.
8. Έρχεται η σειρά σου στην ουρά και δεν έχεις αποφασίσει τι θα παραγγείλεις
Εντάξει, εντάξει, ξέρω. Θα μου πεις πως έχεις κάθε δικαίωμα να μην έχεις αποφασίσει, πως θες το χρόνο σου και πως περιμένεις στην ουρά με επιμονή και υπομονή, αλλά ρε παιδάκι μου, τόση ώρα τι κάνεις; Δηλαδή, περιμένεις που περιμένεις, αποφάσισε τι θες να μην καθυστερούν και οι υπόλοιποι. Βλέπεις, εσύ μπορεί να μη βιάζεσαι, υπάρχει όμως κόσμος που και βιάζεται και ξέρει τι θέλει. Τουλάχιστον δώσε τη σειρά σου. Γιατί και αυτό σπαστικό είναι. Εμ δεν έχεις αποφασίσει, εμ δεν προσφέρεις και τη σειρά σου στους επόμενους.
9. Επιστρέφεις άδειες συσκευασίες στο ψυγείο
Μεταξύ μας, όλοι το έχουμε κάνει και οι μανάδες μας, μας κυνηγούσαν. Είτε πρόκειται για συνήθεια βαρεμάρας, είτε για πράξη αυθόρμητη και ασυνείδητη, γίνε λίγο πιο προσεκτικός. Εδώ που τα λέμε, ας το παραδεχτούμε όλοι, είναι σπαστικό να βρίσκουμε άδειες συσκευασίες στο ψυγείο, κυρίως γιατί βλέποντας τη συσκευασία προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά πως θα φάμε ή θα πιούμε αυτό που θέλαμε και μετά η πίκρα είναι διπλή. Οπότε ας μην κάνουμε αυτό με το οποίο δε μας αρέσει να ερχόμαστε αντιμέτωποι.
10. Τσιμπάς από το πιάτο του άλλου
Last but not least. Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε, όταν συμβαίνει αυτό. Μα, καλά είναι δυνατόν να χώνεις το χέρι ή το πιρούνι σου στο πιάτο του άλλου; Νομίζω πως το γεγονός ότι κάποιοι σιχαίνονται είναι το λιγότερο, μπροστά στο ότι κάποιος τρώει από το φαγητό μας και μας στερεί μπουκιές που μπορεί να είχαμε βάλει στο μάτι, χωρίς να μας ρωτήσει. Πόσες φορές θα το πούμε; Το φαγητό είναι ιερό και κάτω τα χέρια σου! Δηλαδή, Jesus. Με ρωτάς αν θέλω να μου φας την πατάτα την τηγανιτή, ή οτιδήποτε είναι αυτό με το οποίο φλερτάρω τόση ώρα στο πιάτο μου; Ειδικά τέτοιες συνήθειες, πρέπει να κοπούν μαχαίρι.
Όπως βλέπεις, είναι πολλά αυτά που κάνουμε και μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά ενοχλούν τους γύρω μας. Και σκέψου, μιλήσαμε για ελάχιστα από αυτά. Από εδώ και πέρα λοιπόν, φρόντισε να είσαι λίγο πιο προσεκτικός, γιατί κρίμα είναι να προκαλείς δυσαρέσκεια, αμηχανία και νεύρα στον περίγυρό σου. Κι ακόμη πιο κρίμα θα ‘ναι να σου κόψουν κανένα χέρι, έτσι αυθόρμητα και ασυναίσθητα, αν πας να ξανατσιμπήσεις από το φαγητό τους.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη