Βλέπεις κάποιον, γνωστό ή φίλο, να ανεβάζει μια ακόμη φωτογραφία από κάποιο ειδυλλιακό τοπίο και τον ζηλεύεις για τη δουλειά που κάνει. Στρατιωτικοί, αεροσυνοδοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, διπλωμάτες, ομιλητές σε συνέδρια, μηχανικοί και πόσοι άλλοι σαν αυτούς. Συνεχώς νέοι προορισμοί. Όλα δείχνουν αξιοζήλευτα, αλλά έχεις σκεφτεί πως η φωτογραφία που μόλις αντίκρισες ίσως και να ‘ναι το μοναδικό πράγμα που ο άνθρωπος αυτός πρόλαβε να κάνει; Πίστεψέ με, μιλώντας από προσωπική εμπειρία -μιας κι εγώ ταξιδεύω αρκετά συχνά λόγω δουλειάς- δεν είναι όλα τόσο εύκολα και όμορφα όσο νομίζουν οι άλλοι πώς είναι. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για όλα τα θετικά και αρνητικά που συναντούμε κάθε φορά που κλείνουμε τη βαλίτσα και μπαίνουμε στο πρώτο τρένο, αεροπλάνο, λεωφορείο ή πλοίο.

1. Γνωρίζεις νέα μέρη κι ανθρώπους

Αυτό είναι ίσως το κυριότερο ατού τέτοιων επαγγελμάτων. Έχεις την ευκαιρία να δεις νέους τόπους, να γνωρίσεις ανθρώπους και να ανταλλάξετε απόψεις, να έρθεις κοντά με κουλτούρες και πολιτισμούς που τόσο καιρό μπορεί και να σου ξένιζαν. Διευρύνοντας τους ορίζοντές σου μαθαίνεις να γίνεσαι πιο ανεκτικός, ανοιχτόμυαλος και κοινωνικός. Με τον τρόπο αυτό, μεταφέρεις και σε εκείνους τις παραδόσεις και τις συνήθειες της δικής σου χώρας. Φυσικά έχεις και τη δυνατότητα να επισκεφτείς μουσεία και αξιοθέατα, κάτι που δε θα έκανες τόσο εύκολα υπό άλλες συνθήκες.

2. Αποκτάς νέους φίλους

Η επαφή σου με ανθρώπους κατάφερε να μετατρέψει κάποιους από αυτούς σε φίλους και -γιατί όχι;- σε κάτι παραπάνω. Μπορεί σε φίλους που ονόμασες οικογένεια ή ακόμα και σε έρωτες. Κάθε άτομο που γνωρίζεις έχει κάτι να σου προσφέρει: βιώματα, εμπειρίες, συμβουλές. Σε κάνει πιο ώριμο, σού μεταφέρει διδάγματα που σε συντροφεύουν σε κάθε επόμενο ταξίδι σου. Με κάποιους θα χαθείς, αλλά με κάποιους άλλους θα κρατήσεις επαφή, είτε καθημερινά είτε περιστασιακά. Ένα μήνυμα πάντως θα αποτελεί πάντα γέφυρα για να επισκεφτείς το συγκεκριμένο μέρος και μελλοντικά.

3. Δεν πλήττεις ποτέ

Αν είσαι από τους ανθρώπους που βαριέσαι εύκολα σε ένα μέρος, σίγουρα έχεις τη δυνατότητα μέσα από τη δουλειά σου να αλλάζεις συνεχώς μέρη και να μην πλήττεις. Άλλη πόλη, άλλη χώρα, βουνό ή θάλασσα. Τα έχεις ζήσει και τα ζεις όλα και δε σταματάς. Προφανώς υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν τους αρέσει να μετακινούνται συνεχώς, αλλά σιγά-σιγά συνηθίζουν και μπαίνουν στη νοοτροπία των συχνών ταξιδιών που προσφέρουν νέες εμπειρίες.

4. Κάνεις ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας

Ευτυχώς σού δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψεις και να ξεφύγεις λίγο από τη ρουτίνα, το χάος της πόλης και την πίεση. Αλλάζεις παραστάσεις, βλέπεις κάτι διαφορετικό, τρως ήσυχα και ωραία το πρωινό σου σε μια καφετέρια ή ένα ξενοδοχείο. Μπορεί βέβαια αυτές να είναι και οι μοναδικές στιγμές χαλάρωσης που θα έχεις, αλλά τουλάχιστον δε στερείσαι κι αυτήν την απόλαυση.

Ωραία και ιδανικά ακούγονται όλα αυτά. Έλα μου, όμως, που στην αντιπέρα όχθη όλων αυτών έρχονται τα αρνητικά που τα συνοδεύουν και που σε κάνουν να μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισες να ασχοληθείς με ένα τέτοιο επάγγελμα.

5. Χάνεσαι από τους ανθρώπους σου

Τα συνεχή ταξίδια -ακόμη και για λίγες ημέρες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται γι’ αυτούς που ταξιδεύουν καιρό- σε απομακρύνουν από τους δικούς ανθρώπους. Οι σχέσεις σου -οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές- περνούν κρίση. Οι αγκαλιές που σε περιμένουν πίσω κουράζονται κι αυτές να καρτερούν διαρκώς. Φυσικά, όσοι σ’ αγαπούν πραγματικά θα είναι πάντα δίπλα σου όσο μακριά κι αν λείπεις, όσο καιρό κι αν κάνουν να σε δουν, αλλά θέλοντας και μη η επαφή χάνεται. Άλλες φορές το σήμα είναι ασθενές, άλλες η κούραση και η πίεση που δε σου αφήνουν όρεξη για πολλά-πολλά κι άλλες οι μέρες που δεν περνούν για να επιστρέψεις.

6. Η μοναξιά σου σε τρώει

Ωραίος ο κόσμος που γνωρίζεις και οι νέες παρέες που κάνεις, αλλά δεν μπορείς πάντα να βρίσκεσαι μαζί τους. Άσε που σε κάθε μέρος που πας δεν έρχεσαι κατ’ ανάγκη και σε επαφή με ανθρώπους. Δεν προλαβαίνεις πάντα. Λίγο οι ώρες που θα ταξιδεύεις μόνος, λίγο κι εκείνες που δε θα προφταίνεις να πάρεις ανάσα από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις, δε μένει περιθώριο για τίποτα παραπάνω από ένα μοναχικό δείπνο και ξεκούραση. Εύχεσαι να είχες κοντά σου κάποιον από τους ανθρώπους σου ή έστω έναν συνάδελφο.

7. Κούραση, κούραση και ξανά κούραση

Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις διαρκώς μέρη. Να ταξιδεύεις σε κάθε γωνιά του κόσμου και να μην προλαβαίνεις να χαλαρώσεις στιγμή. Συμβαίνει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό και η κούραση αυτή είναι χειρότερη, γιατί δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική. Έχεις αλλάξει πόσα μέσα, έχεις βρεθεί σε άλλη χώρα, έχεις αφήσει πίσω τη ζωή σου και είσαι μόνος. Εσύ, απέναντι στον κόσμο όλο.

8. Δε βλέπεις σχεδόν τίποτα

Δε σου δίνεται πάντα η δυνατότητα να περιπλανηθείς στα αξιοθέατα και τα σοκάκια του τόπου που βρίσκεσαι. Κάποιες φορές είναι τόσες πολλές οι δουλειές που πρέπει να διεκπεραιώσεις που δε μένει χρόνος για ξενάγηση. Ας μη μιλήσουμε για τις φορές που μέχρι να φτάσεις, έχεις ξαναφύγει.

Ταξιδεύουμε, λοιπόν, γνωρίζουμε νέους τόπους κι ανθρώπους. Αλλά πάντα κάτι μας γυρνά πίσω. Πάντα κάτι μας λείπει και κάτι, ίσως, μας προκαλεί τη διάθεση να τα παρατήσουμε. Δεν τα παρατάμε, όμως, και δε σταματάμε. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας, παίρνοντας κουράγιο και δύναμη από τους σημαντικούς για μας ανθρώπους. Αποκομίζουμε αναμνήσεις, άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες, σε ένα κατάστρωμα ή σε μια θέση αεροπλάνου, κοιτάζοντας τον ουρανό και κάνοντας ευχές. Ευχές για να βρεθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε εκείνη τη σφιχτή αγκαλιά που θα μας κάνει και πάλι ευτυχισμένους.

Συντάκτης: Γεωργία Ιορδανοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.