Aurora Borealis, Northern lights, Βόρειο Σέλας. Όποια κι αν διαλέξεις από τις τρεις ονομασίες του είναι σίγουρο πως αυτό το εξωπραγματικό και μαγικό φαινόμενο μπορεί να αποτελέσει ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα ταξίδια σου, καταλήγοντας σε εμπειρία ζωής.
Και μη μου πεις πως δεν έχεις ακούσει για το φαινόμενο αυτό. Σίγουρα όλοι μας έχουμε αντικρίσει φωτογραφίες του σε σελίδες τοπίων του Instagram, του Facebook, στο Internet γενικότερα ή ακόμη και στην τηλεόραση. Μέχρι και τα κινητά έχουν αποθηκευμένα από την αγορά τους φωτογραφίες με το τοπίο αυτό. Επειδή μπορεί μέχρι πρότινος να έβλεπες μόνο γαλαζοπράσινα και άσπρα χρώματα σε ένα σκούρο ουρανό, χωρίς να καταλαβαίνεις τι πραγματικά συμβαίνει, μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις τι κρύβεται από πίσω και γιατί όχι, να το συμπεριλάβεις στην travel wish list σου;
Το Βόρειο Σέλας, λοιπόν, σχηματίζεται από το φως μέσω των συγκρούσεων ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων από τον ήλιο. τα οποία ονομάζονται ηλιακός άνεμος και δημιουργούν ηλεκτρόνια, τα οποία βομβαρδίζουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Ένα μέρος των σωματιδίων αυτών μετά την απελευθέρωσή τους από τον ήλιο εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα όπου συγκρούονται με αέρια, όπως το άζωτο και το οξυγόνο, δημιουργώντας έτσι τους χρωματισμούς. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται τόσο από το είδος του ατόμου διέγερσης, όσο και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου. Όσο για τα χρώματα του; Το επικρατέστερο χρώμα του Σέλας είναι το λευκό, παρόλο που φαινομενικά μοιάζει περισσότερο για γαλαζοπράσινο ή πράσινο. Οι πιο συχνοί χρωματισμοί είναι το κόκκινο που φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και αν μη τι άλλο το πράσινο που εμφανίζεται στο ανώτερο άκρο και είναι αυτό που ξεχωρίζει και το κάνει ιδιαίτερα εκπληκτικό και εντυπωσιακό. Χάρη σε αυτά τα μοναδικά χρώματά του, πήρε και το όνομα Aurora, το οποίο αντιστοιχεί στη Ρωμαϊκή θεότητα Αυγή (Aurora).
Πού πρέπει να πας όμως για να το δεις; Kαταρχάς για να πούμε και την πικρή αλήθεια, ένα ταξίδι στις χώρες που το φαινόμενο αυτό είναι ορατό, απαιτεί καλό budget, διότι οι βόρειες χώρες είναι ακριβές σε διαμονή και φαγητό. Παρ’ όλα αυτά το ταξίδι αυτό, είναι σίγουρο ότι αξίζει όλα τα λεφτά του κόσμου. Ακόμα θα πρέπει να έχεις και λίγη τύχη για να θαυμάσεις το Βόρειο Σέλας, ακόμη κι αν πας σε μήνες που θεωρητικά είναι σίγουρα εμφανές.
Όσον αφορά τις χώρες, λοιπόν, που εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας, είναι αυτές που το βόρειο τμήμα τους βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Γροιλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία και Καναδάς. Τις περισσότερες πιθανότητες, λένε, πως τις έχεις στη Νορβηγία και τη Σουηδία, και ιδιαίτερα στο Αμπίσκο της Σουηδίας, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο είναι ορατό 159 από τις 365 νύχτες -κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο μέρος βρέχει σπάνια. Αντίθετα, η Ισλανδία που είναι ευρύτερα γνωστή για την ορατότητα του Aurora Borealis, στην πραγματικότητα έχει λιγότερες μέρες που μπορείς να το παρατηρήσεις.
Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσεις το ταξίδι αναζήτησης και θαυμασμού είναι από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης και αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει σκοτάδι για να μπορέσει κανείς να το δει με γυμνό μάτι. Βέβαια βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει καθαρός ουρανός, γιατί διαφορετικά, ακόμη και την κατάλληλη εποχή, η συννεφιά δεν αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα.
Κι αν ακόμη δε σε έχω πείσει για το πόσο αξίζει ένα ταξίδι σε κάποια από τις χώρες αυτές, παρά το σχετικά ακριβό κόστος, τότε μάλλον πρέπει να ξανακάνεις ένα search φωτογραφιών του Βόρειου Σέλας. Ούτως ή άλλως οι χώρες αυτές, έχουν πολλά ακόμα να θαυμάσεις και να απολαύσεις. Μέρη εξωπραγματικά και μαγευτικά που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, αφού ένα τέτοιο ταξίδι αποτελεί μοναδική εμπειρία. Αδιαμφισβήτητα το κατάλευκο και ο καταπράσινος νυχτερινός ουρανός είναι η πιο όμορφη αντίθεση που μπορεί να υπάρξει στη φύση.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.