Χωρίζεις κι ήρθε η ώρα να σβήσεις τα πάντα, εκτός από τη φιλία σου με τον πρώην σύντροφο στα social media. Είναι θέμα αξιοπρέπειας κι επιπέδου να παραμείνουμε μαζί τους φίλοι (διαδικτυακοί, έστω), γιατί, διαφορετικά, θα θεωρηθούμε ανώριμοι και μικρόψυχοι -τουλάχιστον αυτό πιστεύουμε οι περισσότεροι. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να κυλήσεις σε υποτιθέμενες τελειωμένες καταστάσεις και να γυρίσεις στο παρελθόν, ή απλώς να ρίχνεις κρυφές ματιές απ’ την κλειδαρότρυπα, όταν εξακολουθείς να αλληλεπιδράς μαζί του μέσω likes, αντιδράσεων σε stories ή απαντήσεις με κάποιο τυχαίο, και καλά, μήνυμα;
Όλοι μας έχουμε κρατήσει φιλίες στα social με πρώην σχέσεις, φλερτ, ξεπέτες και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τι κάνουν στη ζωή τους, αν έχουν προχωρήσει ή παραμένουν ελεύθεροι, αν περνούν καλά, όπως κι αυτοί το ίδιο για εμάς. Πολλές φορές πατούμε και καμιά καρδούλα για να το παίξουμε, τάχα μου, άνετοι και να δείξουμε ότι τους έχουμε ξεπεράσει. Άλλες φορές πάλι, τα likes μας σε πρώην αποτελούν έναν τρόπο για να διατηρήσουμε μια έμμεση επαφή μαζί τους, να αφήσουμε το στίγμα μας ή να κάνουμε ηχηρή την παρουσία μας, κλείνοντάς τους πόρτες και ανοίγοντας ξανά τη δική μας. Έτσι, όμως, μόνο μπροστά δεν πάμε. Ξεκινάς να πάρεις το επόμενο τρένο και καταλήγεις να παίρνεις το ίδιο, επειδή περίμενες μέχρι την ώρα που θα ξαναπεράσει απ’ την ίδια στάση.
Οι πρώην έγιναν πρώην για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, που σημαίνει ότι η σχέση σου μαζί τους ανήκει όχι απλά στο παρελθόν αλλά στα σκουπίδια του χθες, που βρίσκονται τώρα σε χωματερές κι όχι στην ανακύκλωση. Η έλλειψη επικοινωνίας με το πρώην ταίρι σου σε βοήθησε να πας παρακάτω, να βρεις τους ρυθμούς σου και να φτιάξεις τη ζωή σου απ’ την αρχή, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και πιθανότατα κάνοντας μια νέα αρχή, ίσως και μια νέα σχέση. Κι έρχεται τώρα, μέσω μιας αθώας φιλίας στα social, να προσπαθεί να σε κάνει να ασχοληθείς και πάλι μαζί του. Παρακολουθεί τις κινήσεις σου, τα likes βροχή, σου στέλνει πού και πού κι ενώ μπορεί αρχικά να θεώρησες αθώες τις κινήσεις του, η πιθανότατη επιμονή του σε βάζει ξανά στο τριπάκι να ασχοληθείς και να αναρωτιέσαι γιατί αυτή η μεταστροφή κι αν βιάστηκες να ορίσεις το φινάλε.
Φυσικά εσένα δε σε χάλασε ούτε το like ούτε το μήνυμα του πρώην αμόρε, αφού με τον τρόπο αυτό πουσάρεται η αυτοπεποίθησή σου και παίρνεις μια κάποια επιβεβαίωση ότι ακόμα περνά η μπογιά σου σε στιγμές ανασφάλειας ή ότι και το άτομο απέναντί σου δε σε έχει ξεπεράσει ακόμη, ειδικά αν δεν το ‘χεις ξεπεράσει ούτε εσύ.
Σίγουρα, πάντως, δεν είναι να αναρωτιόμαστε γιατί οι προσεγγίσεις των πρώην γίνονται μέσω των social media κι όχι μέσω τηλεφωνήματος ή sms. Τα τελευταία δε σου δίνουν περιθώρια να λειτουργήσεις μέσω στρατηγικής και σχεδίου. Μέσω ενός τηλεφωνήματος ενδέχεται να μην πάρεις ποτέ απάντηση ή η απάντηση να ‘ναι ψυχρή. Το δε sms θεωρείται στεγνό κι ακόμη πιο επίφοβο αλλά και παρεξηγήσιμο στην ερμηνεία του. Με τα social, απ’ την άλλη, έχεις όλο τον χρόνο και το περιθώριο να προετοιμάσεις το έδαφος. Να παρακολουθήσεις τι κάνει ο άλλος, τι τραγούδια ανεβάζει, τι σκέφτεται μέσω των status του και γενικά να βρεις πατήματα να σχολιάσεις, για παράδειγμα, ότι αυτό το τραγούδι το ακούγατε μαζί, ότι εκείνο το μέρος στη φωτογραφία το επισκεπτόσασταν και παρεούλα, και χίλιες δυο άλλες αφορμές για να πιάσεις κουβέντα και να ψήσεις τον άλλον να βρεθείτε. «Να τα πούμε, μωρέ, γιατί χαθήκαμε και κρίμα είναι, τόσα έχουμε ζήσει.»
Αν, βέβαια, το προφίλ σου μαρτυρά πως στη ζωή σου υπάρχει μια νέα ιστορία κι εσύ δηλώνεις και δείχνεις πανευτυχής, μόνο τότε οι ελπίδες του άλλου να σε προσεγγίσει και πάλι θα μείνουν ελπίδες και θα κατανοήσει πως το ότι τον έχεις ενσωματώσει στο friends list σου είναι μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε κάτι να χωρίσετε, επειδή σέβεσαι όσα ζήσετε, κι όχι επειδή θες να τα ξαναζήσετε. Τότε θα αρκεστεί σε κάνα like (για να δείξει ότι χαίρεται κιόλας για τη νέα σου σχέση, αφού φυσικά είναι υπεράνω) και θα παραμείνει ένας ακόμη διαδικτυακός φίλος.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι κι αυτοί που δεν πτοούνται απ’ την ύπαρξη μιας νέας σχέσης στη ζωή σου και θεωρούν ότι αν σε προσεγγίσουν ξανά, θα σου θυμίσουν παλιά συναισθήματα πολύ δυνατότερα από αυτά που πιθανότατα έχεις προλάβει να αναπτύξεις για τον νέο σου σύντροφο, με αποτέλεσμα να θες να επιστρέψεις σε αυτούς. Το κακό είναι ότι η κίνηση αυτή τους επιβεβαιώνει πως έπραξαν σωστά ουκ ολίγες φορές.
Στην εποχή των social media, ίσως, τελικά οι ερωτικές σχέσεις να μην μπορούν να ρίξουν τίτλους τέλους οριστικά. Ούτε καν μέσω ενός τραγουδιού ή ενός αποφθέγματος που έκανες upload για να πείσεις, μάταια, πως έριξες την αυλαία.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη