H ερωτική συνεύρεση δύο συντρόφων προσφέρει ηδονή, χαρά, ευχαρίστηση, φέρνει πιο κοντά το ζευγάρι, ενώ παράλληλα λειτουργεί ευεργετικά τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού στους οποίους η ερωτική επαφή επιφέρει δυσάρεστες επιπτώσεις στη σωματική τους υγεία. Όσο περίεργο κι αδιανόητο κι αν ακούγεται επειδή έχουμε συνδυάσει την ερωτική ευχαρίστηση με θετικά συναισθήματα και αποτελέσματα, αυτό είναι αλήθεια.
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που είναι σπάνιο και εμφανίζεται μετά την κορύφωση είτε κατά την ερωτική πράξη με το σύντροφο, είτε κατά τον αυνανισμό. Ταλαιπωρεί κυρίως άνδρες και συνοδεύεται από συμπτώματα αντίστοιχα της γρίπης. Αυτό τεκμηριώθηκε σχετικά πρόσφατα, αναφέρεται ήδη σε ιατρικά περιοδικά από το 2002 και έκτοτε έχουν εμφανιστεί περισσότερα από 50 κρούσματα σε όλον τον κόσμο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τελικά οι πάσχοντες μπορεί να είναι πολλοί περισσότεροι απ’ ότι είχε υποτεθεί αρχικά.
Δεν είναι γνωστό ποιο είναι το αίτιο που προκαλεί συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, αλλά έχουν αναπτυχθεί κάποιες θεωρίες, όπως ότι πρόκειται για αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης ή για αυτοάνοση διαταραχή. Ο Μαρσέλ Βάλτιγκερ, καθηγητής ψυχοφαρμακολογίας που ειδικεύεται σε ερωτικά θέματα, του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης δημοσίευσε δύο μελέτες όπου ισχυρίζεται ότι οι πάσχοντες άντρες είναι αλλεργικοί στο ίδιο τους το σπέρμα και μπορεί να περιοριστούν τα συμπτώματα μέσω θεραπείας «απευαισθητοποίησης», η οποία περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση του σώματος στο αλλεργιογόνο σε βάθος χρόνου.
Οι περισσότεροι άνδρες που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό, καθώς ίσως να μη γνωρίζουν πως πρόκειται πια για αναγνωρισμένη νόσο, ενώ προσπαθούν να προγραμματίσουν την ερωτική τους επαφή στον κατάλληλο χρόνο ώστε να μπορέσουν μετέπειτα να διαχειριστούν τα συμπτώματα. Το φαινόμενο αυτό κάνει την εμφάνιση του ήδη από την εφηβεία.
Τα συμπτώματα είναι τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Εμφανίζονται 20 με 30 λεπτά από τη στιγμή της κορύφωσης και μπορούν να διαρκέσουν από 2 εβδομάδες έως 1 μήνα. Εκτός από συμπτώματα όπως του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή ρινική συμφόρηση, κόπωση, πυρετό, βήχα, πόνο στους μυς, εκδηλώνονται και συμπτώματα όπως ο κνησμός στα μάτια, η θολή όραση και η δυσκολία συγκέντρωσης, φαγούρα και ακαμψία στις αρθρώσεις. Στις γυναίκες το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η ζάλη. Σε ό,τι αφορά στα ψυχικά συμπτώματα το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με τη γνωστική δυσλειτουργία, με δυσκολία στη συγκέντρωση, την επικοινωνία, την απομνημόνευση πληροφοριών, αλλά και άγχος, καταθλιπτική διάθεση και έλλειψη κοινωνικότητας.
Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να ανακαλυφθούν, η παθοφυσιολογία και η θεραπεία αυτής της εξουθενωτικής κατάστασης. Γνωστές θεραπείες δεν υπάρχουν, αλλά εκτός από τη διαδικασία «απευαισθητοποίησης», οι πάσχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντισταμινικά καθώς και εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και βενζοδιαζεπίνες. Μέχρι βέβαια να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για την αρχική αιτία της νόσου είναι λογικό πως δεν μπορεί να βρεθεί και η κατάλληλη θεραπεία.
Συνεπώς, όσο καλό μπορεί να κάνει στους περισσότερους από εμάς η ερωτική επαφή κι ο μετέπειτα οργασμός, άλλο τόσο επώδυνο μπορεί να είναι για κάποιους ανθρώπους. Αν λοιπόν, υποφέρεις από συμπτώματα σαν κι αυτά μην ντρέπεσαι, μη φοβάσαι και μην αποφεύγεις να απευθυνθείς σε ειδικό. Η λύση μπορεί να βρεθεί, έστω και προσωρινά.