Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πειράξει κάποιον που στην ουσία μας άρεσε, «χαριτολογώντας» και περιπαίζοντάς τον με διάφορα σχόλια που αφορούν αυτόν, την εμφάνισή του ή ακόμη και τον χαρακτήρα του; Τα σχόλια αυτά είναι κατά βάση επικριτικά, αλλά παρ’ όλα αυτά υποδηλώνουν την έλξη που νιώθουμε. Μιλάμε, λοιπόν, για φλερτ δια της υποτίμησης και μάλιστα αυτό το είδος φλερτ έχει και όνομα και αποκαλείται negging.
Το negging ξεπερνά το απλό πείραγμα, σε βαθμό που αγγίζει τα όρια της λεκτικής προσβολής. Το άτομο ασκεί σκόπιμα συναισθηματική χειραγώγηση, κάνοντας παρωχημένα κοπλιμέντα στο πρόσωπο απέναντί του, με σκοπό να ρίξει την αυτοπεποίθησή του και να αυξήσει την ανάγκη του για αποδοχή. Ακούγεται παράλογος τρόπος να προσεγγίσεις κάποιον που σου αρέσει κι όμως υφίσταται και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η τεχνική αυτή ξεκίνησε τέλη των 90’s στις κοινότητες των pick up καλλιτεχνών -κυρίως ανδρών-, οι οποίοι εξασκούνταν στην εύρεση πολλών και διαφορετικών παρτενέρ προκειμένου να γίνουν ειδικοί στην τεχνική της αποπλάνησης. Μάλιστα πολλοί από αυτούς κατηγορήθηκαν για τη στάση τους απέναντι στο γυναικείο φύλο.
Σχόλια του τύπου «Μου αρέσεις, αλλά είσαι πολύ δυναμικός/ή», «Πίστευα ότι είσαι πολύ κακό παιδί, αλλά τελικά είσαι πολύ κουλ άτομο», «Πλάκα έχεις τελικά», «Φαίνεσαι ωραίος/α σήμερα. Τι άλλαξες;» κι άλλα παρεμφερή που ναι μεν αποτελούν κομπλιμέντα, αλλά αντί να τονίζουν τα δυνατά σου χαρακτηριστικά, κατά κάποιο τρόπο τα υποτιμούν, αποτελούν πάγια τακτική του negging.
Mε «αντίστροφα» κοπλιμέντα, λοιπόν, υποβιβάζουν την αυτοπεποίθηση του άλλου προκειμένου να τον χειραγωγήσουν, να ζητήσει την επιβεβαίωσή τους και να υποκύψει τελικά στις διαθέσεις τους. Έτσι το «θύμα» δε νιώθει ότι προσπαθούν να το εντυπωσιάσουν και πολλές φορές δεν μπορεί να προστατευτεί. Νιώθει την ανάγκη να αφεθεί σε κάποιον που δίνει την εντύπωση πως ξέρει να χειρίζεται τις καταστάσεις και αποπνέει δυναμικότητα και αποφασιστικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να επικοινωνεί με χειριστικά άτομα που στο τέλος απλώς επιβεβαιώνουν τους εαυτούς τους χωρίς πραγματικά να νοιάζονται για τους άλλους.
Οι χρήστες της τεχνικής αυτής υποστηρίζουν πως πρόκειται απλώς για πείραγμα, κάτι που είναι φυσιολογικό στα πλαίσια του φλερτ, αφού όλοι θα πειράξουμε τον άλλον για να σπάσουμε τον πάγο ή να έρθουμε κοντά του. Ξεχνούν, όμως, ότι κάποιες φορές τα σχόλια ξεπερνούν το πείραγμα και ασκούν τόσο έντονη επιρροή στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του άλλου που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αυτοεκτίμησή του, καθιστώντας τον εξαιρετικά ευαίσθητο και ηττοπαθή. Και φυσικά πολλοί ξεπερνούν τα όρια μέσω κομπλιμέντων που όμως έχουν μια διάθεση υποτίμησης.
Η συναισθηματική εκμετάλλευση που υφίσταται σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι εύκολα διακριτή, αλλά άπαξ και αντιληφθείς τι ακριβώς συμβαίνει θα καταλάβεις πως ο άνθρωπος απέναντί σου δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά όσο κι αν του εκφράσεις την ενόχλησή σου. Από τα πρώτα κιόλας σημάδια πρέπει να απομακρυνθείς και να αποδεσμευτείς από τέτοιους ανθρώπους χωρίς να πέσεις στην παγίδα να τους προσβάλλεις ή να ασχοληθείς περαιτέρω. Η ανωτερότητα και η έξοδος από μια σχέση αυτού του είδους θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα ωφέλιμη, αφού θα σε γλιτώσει από χρόνο, άγχος κι άλλα αρνητικά συναισθήματα.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.