Μηνύματα που ξεχειλίζουν έρωτα και πονηρές διαθέσεις ακόμη και στις πιο ακατάλληλες ώρες προκειμένου να ανεβάσεις τη διάθεση για το βράδυ που θα ακολουθήσει ή ακόμη και ερωτικά υπονοούμενα στο αφτί του αμόρε για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Τι συμβαίνει, όμως, όταν χρησιμοποιούνται με σκοπό να πλησιάσουμε το ταίρι -νυν ή πρώην- μετά από έναν τσακωμό ή χωρισμό;
Πλήθος ανθρώπων χρησιμοποιεί τα υπονοούμενα για να έρθει πιο κοντά στο ταίρι του όταν έχουν απομακρυνθεί έπειτα από μεγάλο καβγά ή ακόμη κι όταν έχουν χωρίσει, αλλά η επικοινωνία με τον πρώην σύντροφο καλά κρατεί. Ξέρεις, πρόκειται για εκείνες τις στιγμές που λείπετε ακόμη ο ένας στον άλλον, γιατί δεν έχει περάσει καιρός ή γιατί δεν προχωρήσατε ακόμη ή επειδή ρε παιδάκι μου θέλετε να εκτονωθείτε κάπου οικεία και γνώριμα που η επαφή ήταν κάτι παραπάνω από καλή.
Πιστεύουμε ότι με ένα μήνυμα του τύπου «Κάτι τέτοιες στιγμές θυμάμαι να σε έχω μέσα μου και να στάζω» ή «Θα ‘θελα τώρα να ξαπλώναμε παρέα» κι άλλα τέτοια παρεμφερή, θα φέρουμε τον άλλον κοντά μας και θα ξυπνήσουν το ενδιαφέρον του ξανά. Θα του θυμίσουμε στιγμές που άναβαν τα αίματα και κοβόταν η ανάσα και των δύο, ενώ συγχρόνως η όρεξη για έρωτα μας διαπερνούσε. Κι αν τον άλλον τον έχουμε απέναντί μας, τότε υπονοούμενα του τύπου «Θυμάσαι τι άγριο και παθιασμένο έρωτα κάναμε κάθε φορά μετά από έναν τσακωμό; Αυτά θα ‘θελα να σου κάνω και τώρα», συνοδεύονται από αντίστοιχα αγγίγματα και χάδια, αφού η πεποίθηση πως ο άλλος θα ενδώσει και θα του περάσουν τα νεύρα ή η στεναχώρια έχει θρονιαστεί για τα καλά στο μυαλό μας.
Για κακή μας τύχη, όμως, τα πράγματα δεν λειτουργούν πάντα έτσι. Είναι αλήθεια ότι η ερωτική κουβέντα μπορεί να ξυπνήσει την επιθυμία και την όρεξη του άλλου και να τον κάνει να ενδώσει, ωστόσο όταν έντονα αρνητικά συναισθήματα προς το πρόσωπό μας τον έχουν κατακλύσει, τότε η κατάσταση είναι δύσκολη. Αναφερόμαστε σε στιγμές γεμάτες θυμό, απογοήτευση, στεναχώρια που ο άλλος θα προτιμούσε αν γινόταν να μη μας βλέπει. Δε γίνεται να πιστεύουμε ότι με αυτού του είδους τα παιχνίδια θα μεταπείσουμε τον άλλον και θα ζωντανέψουμε τη φλόγα.
Είναι φορές που η συμπεριφορά μας έχει ενοχλήσει ή ακόμη και πληγώσει τον άλλον σε υπερβολικό βαθμό που δε θέλει να μας βλέπει μπροστά του. Ό,τι κι αν του πούμε, δεν πρόκειται να κατευνάσουμε τα νεύρα του, ούτε να τον χαλαρώσουμε. Ίσα-ίσα που πετώντας τέτοια υπονοούμενα μπορεί να τον κάνουμε να νιώσει μεγαλύτερη απογοήτευση για εμάς, αφού δεν μπορεί να δει καθαρά και ίσως πιστέψει πως τον θέλουμε μόνο για το κρεβάτι, χωρίς να έχουμε πραγματικά μετανιώσει για τη συμπεριφορά και τα λάθη μας. Η εικόνα που έχει σχηματιστεί στο πρόσωπό του για εμάς κλονίζεται περισσότερο και τον απομακρύνει παραπάνω.
Πού καταλήγουμε λοιπόν; Τα ερωτικά υπονοούμενα είναι σίγουρα ο κατάλληλος βοηθός όταν θες να ενεργοποιήσεις το παιχνίδι του εγκεφάλου και να ξεκινήσουν οι φαντασιώσεις. Ακόμη και στην περίπτωση που μιλάμε για ένα αθώο καβγαδάκι, μπορεί να χαλαρώσει τα πνεύματα, να κάνει τα πρόσωπα να ξεχάσουν την πρωτύτερη αντιμαχία τους, φέρνοντας τα πάλι κοντά και αναθερμαίνοντας τον έρωτα. Όταν, όμως, μιλάμε για έναν σοβαρό καβγά ή ένα χωρισμό τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και χρειάζονται πολλά περισσότερα από μια κουβέντα που κινείται γύρω από την ερωτική επαφή. Μια «συγγνώμη», ένα «σ’ αγαπώ» ή έστω μια τρυφερή κουβέντα που δείχνει πως έχεις μετανιώσει μπορεί και να βοηθήσουν. Ενώ άλλες φορές πρέπει να επιτρέπουμε στον άλλον να πάρει το χρόνο του ή ακόμη και να τον αφήνουμε στην ησυχία του, γιατί το παρελθόν είναι παρελθόν και δεν υπάρχει λόγος να μπλέκεται με το παρόν.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.