Άραγε απολαμβάνουμε πάντα το ερωτικό παιχνίδι στο έπακρο; Ξέρεις, εκείνη την ηδονή και την κορύφωση που με κατάλληλους χειρισμούς και εγκεφαλικό παιχνίδι μπορείς να βιώσεις. Ένα παιχνίδι αισθήσεων που μόνο όταν αφεθούμε πλήρως μπορούμε να απολαύσουμε και να πούμε με σιγουριά ότι μιλάμε για κορύφωση, την ψυχική και σωματική ολοκλήρωση δηλαδή με τη συμμετοχή των ορμονών και κυρίως του εγκεφάλου. Όταν μιλάμε για τη γυναίκα, όμως, ο κλειτοριδικός ή κολπικός έχει δημιουργήσει πλήθος αντιπαραθέσεων σχετικά με το αν πρόκειται για κάτι ενιαίο ή για δύο διαφορετικά είδη.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η διάκριση ανάμεσα στα δύο είδη είναι λανθασμένη και γίνεται -σύμφωνα με ειδικούς- χωρίς να υπάρχει κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο μόνο και μόνο επειδή στο πέρασμα των χρόνων έχουν επικρατήσει εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με το πώς λειτουργεί το σώμα κατά τη φάση της κορύφωσης. Στον αντίποδα αυτών, ωστόσο, επιστημονικές έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη κορύφωσης.
Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους επιστήμονες από την εποχή του Freud. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι γυναίκες που καταφέρνουν να ολοκληρώσουν κλειτοριδικά είναι «ανώριμες» και πως η γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να τελειώνει κολπικά. Ο ειδικός σε θέματα σχέσεων Ian Kerner δήλωσε πως η παρεξήγηση που υπάρχει γύρω την κορύφωση κολπικά είναι η ιδέα πως η κλειτορίδα είναι απλώς ένα σημείο πάνω από τον κόλπο. «Όταν παρατηρούμε την κλειτορίδα, ουσιαστικά βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου». Σε μια προσπάθεια να διευκρινίσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο, Γάλλοι γυναικολόγοι χρησιμοποίησαν το υπερηχογράφημα για ερευνήσουν μέχρι και τις ελάχιστες αλλαγές στη ροή του αίματος στην επίμαχη περιοχή τη στιγμή της εξωτερικής, αλλά και εσωτερικής διέγερσης. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι η εξωτερική διέγερση της κλειτορίδας δεν περιλαμβάνει την εσωτερική ρίζα της κλειτορίδας. Αντιθέτως, η κολπική διέγερση περιλαμβάνει τόσο τη ρίζα όσο και την εξωτερική κλειτορίδα. Οι ερευνητές Odile Buisson και Emmanuele Jannini μελέτησαν το σύστημα των κλειτοριδικών νεύρων κατά την εξωτερική διέγερση της κλειτορίδας και την κολπική διέγερση. Παρατήρησαν διαφορά στη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να βιώνουν διαφορετικό αίσθημα κάθε φορά. Κατέληξαν πως δύο διαφορετικοί τύποι διέγερσης προκαλούνται από το εκάστοτε τμήμα της κλειτορίδας που ενεργοποιείται.
Από την άλλη μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι συστηματικές μελέτες του Alfred Kinsey απομάκρυναν της γυναίκειας απόλαυσης και της ευαισθησίας από τον κόλπο στρέφοντάς το στην κλειτορίδα, η οποία διαπίστωσε ότι χρειάζεται κάποια προσοχή. Η κορύφωση κολπικά επέστρεψε με την ανακάλυψη του σημείου G, το οποίο βρίσκεται στην εσωτερική περιοχή και προέρχεται από το ίδιο κομμάτι ιστού που εξελίσσεται σε προστάτη στους άνδρες. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ασχολούνται με το πόσο σχετίζονται αυτά τα είδη απόλαυσης μεταξύ τους. Νέα έρευνα από το νοσοκομείο St. Thomas στο Λονδίνο καταλήγει πως η διακύμανση των τρόπων απόλαυσης των γυναικών δεν εντοπίζονται στον τρόπο νεύρωσης, αλλά στη γενετική.
Τελικά, λοιπόν, ίσως θα έπρεπε να παραδεχτούμε πως όπως κατέληξε να υποστηρίζει και ο Freud η γυναικεία απόλαυση αποτελεί μια «σκοτεινή ήπειρο». Η διαφορά μάλλον βρίσκεται στον εγκέφαλο και στα διαφορετικά τμήματα του που ενεργοποιούνται όταν ερεθίζεται ο κόλπος ή κλειτορίδα. Άλλωστε, υπάρχουν στοιχεία που μιλούν και για πολλαπλά είδη απόλαυσης. Σε κάθε περίπτωση καμία γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει άσχημα, επειδή δεν μπορεί να ολοκληρώσει καθαρά κολπικά ή κλειτοριδικά.