Επ’ ευτυχία τη μεγίστη παρά θεών η τοιαύτη μανία δίδοται.

Πλάτων, 427-347 π.Χ.

Ο έρωτας δεν έχει φύλο, δεν έχει όρια ούτε περιορισμούς, δε βλέπει, δε φοβάται. Ο έρωτας είναι ίδιος, για ανθρώπους και θεούς, είναι ίδιος για όλα τα όντα, άπληστος και αχόρταγος, σου δίνει τα πάντα και τα παίρνει γρήγορα πίσω, πληγώνει και πληγώνεται. Ο Έρωτας είναι μια μάχη χωρίς νικητές, γιατί ο μόνος που κερδίζει είναι ο ίδιος. Φυσικά λίγοι είναι αυτοί που γλιτώνουν από τον έρωτα κι ανάμεσά τους δεν ήταν οι αρχαίοι Έλληνες θεοί κι οι εραστές τους, αφού η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα ήταν κοινό φαινόμενο.

 

 

1. Δίας και Γανυμήδης

Από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει ο Δίας ο οποίος έχει μείνει γνωστός για τις ερωτικές περιπτύξεις του με κοπέλες, τους απογόνους που μοίραζε στη γη και τα προβλήματα που δημιουργούσε με τα ερωτικά του σκάνδαλα. Ο Δίας όμως δε λιγουρευόταν μόνο κορασίδες όπως φαίνεται, αφού ο Γανυμήδης, ένα όμορφο βασιλόπουλο από την Τρωάδα κέντρισε τόσο πολύ το ενδιαφέρον του Δία, με αποτέλεσμα εκείνος να τον απαγάγει και να τον μεταφέρει στον Όλυμπο για να δουλεύει σαν οινοχόος στα θεϊκά τραπέζια -όταν δεν είναι απασχολημένος. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δίας πήρε τη μορφή αετού για να απαγάγει τον Γανυμήδη και τον φέρει στον Όλυμπο, ενώ στον πατέρα του νεαρού, έκανε δώρο τα περίφημα άλογά του για να τον παρηγορήσει. Τα ίδια άλογα έγιναν αργότερα η αιτία που ο πατέρας του θανατώθηκε από τον Ηρακλή.

 

2. Αχιλλέας και Πάτροκλος

Από τη μία ο Όμηρος δεν αναφέρει ξεκάθαρα την ύπαρξη ομοφυλοφιλικής σχέσης μεταξύ Αχιλλέα και Πάτροκλου, από την άλλη αποτελεί κάτι σαν κοινό μυστικό, αφού ξέρουμε πως όταν ο Έκτορας σκότωσε τον Πάτροκλο, ο Αχιλλέας τρομακτικά οργισμένος σκότωσε τον Έκτορα και στη συνέχεια έσερνε το πτώμα του γύρω από τα τείχη της Τροίας μέχρι να απομείνουν μόνο ξέφτια. Η ιστορία λέει μάλιστα πως όταν ο Αχιλλέας έμαθε για τον θάνατο του Πάτροκλου ούρλιαζε και κυλιόταν στο χώμα με λύσσα. Όταν αργότερα σκοτώθηκε κι ο ίδιος μετά από χτύπημα στην πτέρνα του, η μητέρα του, Θέτις, λέγεται πως ανέμειξε τα οστά και των δύο και τα έθαψε μαζί σ’ ένα μικρό νησί της Μαύρης θάλασσας για να ζήσουν μαζί αιώνια. Είναι άλλωστε εξίσου γνωστό πως ο Αχιλλέας με τον Πάτροκλο μεγάλωσαν μαζί στη Φθία κι είχαν μια σχέση πολύ δυνατή, που δε γινόταν κατανοητή από τους υπόλοιπους, αφού ο Πάτροκλος κι ο Αχιλλέας ήταν αντίθετοι σε πολλά.

 

3. Ποσειδών και Πέλοπας

Σύμφωνα με την ιστορία ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε τον νεαρό Πέλοπα και τον μετέφερε στον Όλυμπο σαν εραστή του κι Οινοχόο του. Λέγεται μάλιστα πως ζούσαν πολύ ευτυχισμένοι ενώ ο θεός πότιζε τον Πέλοπα Νέκταρ και του έδινε να φάει Αμβροσία όσο τον εκπαίδευε για να οδηγήσει το χρυσό θεϊκό άρμα του. Οι θεοί εξοργισμένοι αφού ανακάλυψαν πως ο Πέλοπας κλέβει νέκταρ για να το στείλει στον πατέρα του-με τον οποίο είχαν ήδη προηγούμενα-, εξόρισαν τον νεαρό από τον Όλυμπο. Με βάση όσα ξέρουμε ο θεός και το θεϊκό τεκνό, παρέμειναν φίλοι κι όταν μάλιστα ο Πέλοπας θέλησε να παντρευτεί, ο Ποσειδώνας τον βοήθησε να κερδίσει το χέρι της κοπέλας με ένα τέχνασμα.

 

 

4. Απόλλων και Κυπάρισσος

O Θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε κάποτε τον νεαρό Κυπάρισσο, έναν όμορφο άντρα από την Κέα κι ως ένδειξη αγάπης του χάρισε ένα υπέροχο ελάφι. Ο Κυπάρισσος αγαπούσε πολύ το πανέμορφο ελάφι του και το είχα σαν σύντροφο ζωής, πάντα στο πλάι του. Το ελάφι είχε πολύ καλές σχέσεις με τους ανθρώπους κι ήταν πολύ φιλικό μαζί τους. Μια μέρα που ο Κυπάρισσος είχε πάει για κυνήγι, το βέλος του βρήκε κατά λάθος το αγαπημένο του ελάφι κι εκείνος αποκαρδιωμένος ζήτησε από τον Απόλλωνα να τον αφήσει να θρηνεί για πάντα τον αγαπημένο του φίλο ή να πεθάνει. Ο Απόλλωνας μην μπορώντας να χαλάσει χατίρι στον έρωτά του, τον μεταμόρφωσε σε κυπαρίσσι κι άφησε τα δάκρυά του -το ρετσίνι- να κυλάει μέχρι σήμερα. Το κυπαρίσσι αφιερώθηκε στον θεό Πλούτωνα, θεό των νεκρών, για αυτό κι οι αρχαίοι Έλληνες κρεμούσαν φύλλα κυπαρισσιού στις πόρτες των σπιτιών τους όταν έχαναν κάποιον αγαπημένο.

 

5. Απόλλων και Υάκινθος

Ο Έρωτας του θεού για τον νεαρό Υάκινθο που ήταν Σπαρτιάτης, ήταν τόσο έντονος, που κόντρα στη θέληση των θεών, εκείνος κατέβηκε στη Σπάρτη να ζήσει κοντά στο ταίρι του. Οι δυο τους λέγεται πως καθημερινά ασκούνταν στο δόρυ, τον δίσκο και την τοξοβολία, ενώ γυμνάζονταν γυμνοί, ερωτοτροπούσαν, έπαιζαν λύρα και περνούσαν μαζί τις μέρες και τις νύχτες τους στα βουνά στης Σπάρτης. Μια μέρα όμως, καθώς εξασκούνταν στον δίσκο, ο Απόλλωνας πέτυχε τον Υάκινθο στο κεφάλι και εκείνος σκοτώθηκε ουσιαστικά από τα χέρια του θεού εραστή του. Ο Απόλλωνας τον μετέτρεψε σε λουλούδι για να ζει αιώνια στη γη. Για τους αρχαίους, ο μύθος αυτός ήταν μια αλληγορία αφού συμβόλιζε τη δύναμη του ήλιου απέναντι στα φυτά, τα οποία υπό συνθήκες έντονης έκθεσης στον ήλιο ξεραίνονται (Ο θεός Απόλλωνας ήταν και θεός του ήλιου).

 

5. Ζέφυρος και Υάκινθος

Ο Απόλλωνας δεν ήταν ο μόνος θεός που ήταν ερωτευμένος με τον πανέμορφο Υάκινθο. Ο θεός Ζέφυρος -θεός των δυτικών ανέμων-, ήταν κι αυτός ερωτευμένος με τον νεαρό Σπαρτιάτη, τόσο που δεν άντεξε την απόρριψη που δέχτηκε κι ήθελε εκδίκηση. Έτσι, όταν ο Υάκινθος αρνήθηκε τον έρωτά του και έμεινε με τον Απόλλωνα στη Σπάρτη, ο Ζέφυρος οργισμένος και τυφλωμένος από τη ζήλια -σύμφωνα με το μύθο πάντα, εμείς δεν τα δικαιολογούμε αυτά-, έστειλε αέρα για να παρασύρει τον δίσκο του Απόλλωνα και να σκοτώσει τον Υάκινθο, κι όπως είδαμε παραπάνω, το πέτυχε. Μάλιστα πολλά ιερά χτίστηκαν για τον Υάκινθο ο οποίος λατρεύονταν φυσικά από τους ιερείς του Απόλλωνά, κάνοντας τον Ζέφυρο έξαλλο.

 

7. Παν και Δάφνις

Ο Δάφνις ήταν γιος του Ερμή και μιας νύμφης της Σικελίας. Η μητέρα του όμως δεν ήθελε να τον αναθρέψει κι έτσι τον άφησε ανάμεσα σε κάτι δάφνες όπου τον βρήκαν βοσκοί κι αποφάσισαν να τον αναθρέψουν. Το όνομά του το πήρε φυσικά από τις δάφνες στις οποίες βρέθηκε ενώ η ιστορία λέει πως επρόκειτο για έναν τρομερά όμορφα νεαρό στην ποδιά του οποίου σφάζονταν πολλοί άντρες και γυναίκες. Μεταξύ αυτών των αντρών κι ο θεός Πάνας -θεός της πανίδας, των κυνηγών, των ποιμένων κ.λπ.-, ο οποίος έμαθε στον Δάφνι να παίζει τον μαγικό του αυλό όσο ερωτοτροπούσε μαζί του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου