Αν κι εσύ έχεις στο μυαλό σου το κυνήγι μαγισσών ως ένα ιστορικό γεγονός που εκτυλίχθηκε στο μεσαίωνα και βρήκε νεαρές μάγισσες να καίγονται πάνω σε πασσάλους στο Σάλεμ, έχω δύο πράγματα να σου πω. Τα καλά νέα είναι πως δεν είσαι ο μόνος,  τα άσχημα νέα είναι πως τα πράγματα διαφέρουν κατά πολύ. Να ξεκινήσουμε όμως από τα γνωστά, τα περισσότερα κυνήγια μαγισσών δεν τελείωσαν με το μεσαίωνα (476 μ.Χ.- 1492 μ.Χ.) αλλά συνεχίστηκαν μέχρι το 17ο αιώνα. Φυσικά η στροφή προς τον συντηρητισμό κι η επιβολή της θεοκρατίας είναι οι βασικοί παράγοντες που όπως στο μεσαίωνα έτσι κι αργότερα δολοφονήθηκαν τόσες αθώες ψυχές.

Βλέπετε για να τιμωρηθεί κανείς για άσκηση μαγείας δε χρειαζόταν να τον συλλάβουν όσο πραγματοποιούσε ασυνήθιστες πρακτικές. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά(γένους θηλυκού) τα οποία τιμωρήθηκαν με θάνατο ή φυλάκιση μετά από κατηγορία κάποιου -πολλές φορές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Οι εκκλησιαστικοί άρχοντες, οι φοβισμένοι πολιτικοί ηγέτες κι οι θυμωμένοι ευγενείς, συνέδεσαν τη μαγεία με το σατανισμό κι άλλες αιρετικές πρακτικές κι επέβαλαν κατά κύριο λόγο τον απαγχονισμό ως τιμωρία. Φυσικά όσοι ασκούσαν όντως «μαγεία» ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν βότανα για να δημιουργήσουν γιατροσόφια, όσοι επικαλούνταν δήθεν ουράνιες δυνάμεις ή ισχυρίζονταν πως μπορούν να δουν το μέλλον. Η εκκλησία θέλοντας να γλιτώσει από τους αιρετικούς, να ξεφορτωθεί τους εχθρούς της και να πείσει τον κόσμο πως τον προστατεύει έδωσε μια άλλη διάσταση στις πρακτικές της μαγείας. Οι «ακόλουθοι του σατανά» κατηγορήθηκαν για θυσίες βρεφών, την καταστροφή της σοδειάς, το θάνατο των ζώων και ερωτικά όργια. Στο βωμό αυτών των ιδεών και κατηγοριών μόνο μεταξύ του 14ου και του 15 ου αιώνα βασανίστηκαν κι απαγχονίστηκαν ή κάηκαν 60.000 άνθρωποι. Το νούμερο αυτό παρ’ όλα αυτά αντικατοπτρίζει μόνο τα καταγεγραμμένα κι επιβεβαιωμένα θύματα, στην πραγματικότητα, οι ιστορικοί κάνουν λόγο για το θάνατο 200-400 χιλιάδων ανθρώπων εκ των οποίων το 80% ήταν γυναίκες. Φυσικά είχαν προηγηθεί κι ακολούθησαν κι άλλα κυνήγια μαγισσών για τα οποία όμως δε γνωρίζουμε τα θύματα. Μπορούμε να φανταστούμε όμως πόσα είναι αυτά συνολικά, αν τα προηγούμενα είναι μόνο τριών αιώνων.

Μάλιστα έχουν βρεθεί χειρόγραφα που αποδεικνύουν πως πολλοί επιφανείς πλήρωναν χωρικούς για να κατηγορήσουν γυναίκες ή άντρες για την πρακτική μαγείας, με σκοπό να απαλλαγούν από αυτούς για διάφορους λόγους. Τα ίδια χειρόγραφα αποκαλύπτουν πως ουκ ολίγες φορές γυναίκες κάηκαν επειδή κατηγορήθηκαν πως χρησιμοποίησαν μαγεία για να γίνουν τόσο όμορφες ή να προκαλέσουν έρωτα. Κι όντως οι μάγισσες στο Σάλεμ δεν κάηκαν αλλά απαγχονίστηκαν και ναι υπήρχαν άτομα που ασκούσαν τις παραπάνω πρακτικές, όμως οι διαστάσεις του πράγματος παραμένουν αδιανόητες. Το πρόβλημα παραμένει ένα: Ανθρώπινο είδος ετών 195.000, ακόμα φοβάται «τις μάγισσες» κι όχι αυτούς που δολοφόνησαν μάλλον εκατομμύρια γυναικόπαιδα -κυρίως. Η τελευταία φορά που καταδικάστηκε «μάγισσα» σε θάνατο, ήταν το 1782, η γυναίκα αποκεφαλίστηκε. Η τελευταία φορά που έκαψαν γυναίκα ζωντανή με τέτοια κατηγορία ήταν το 1727.

Εν έτει 2021 υπάρχουν ακόμη κυνήγια μαγισσών. Και εν τέλει το 1782 δεν ήταν η τελευταία φορά που δολοφόνησαν κάποια με τη δικαιολογία πως ασκεί μαγικά. Ήταν το 2020 όταν μια 90χρονη χτυπήθηκε μέχρι θανάτου στη Γκάνα. Κυνήγια μαγισσών γίνονται σ’ όλη την Αφρική, στη Λατινική Αμερική αλλά και στη νοτιοανατολική Ασία. Κυνήγια μαγισσών θα γίνονται για όσο αφήνουμε θρησκόληπτους να κυβερνούν και φασίστες να παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους. Θα θρηνούμε παιδιά για όσο καιρό κλείνουμε τα μάτια σε όσα γίνονται πέραν της δήθεν πολιτισμένης Ευρώπης. Θα φοβόμαστε τους τρελούς που μας έμαθαν πως χορεύουν γυμνοί στα δάση κι όχι αυτούς που δολοφονούν με 1001 τρόπους γυναίκες.

Ας συνεχίσουμε να αγνοούμε κύκνεια άσματα κι να αποστρέφουμε το βλέμμα μας στα μέρη που δε χρειάζονται προσοχή. Γιατί έχουμε μάθει πως είναι εντάξει να φταίει ο θύτης κι όχι το θύμα, έχουμε συνηθίσει να θυσιάζουμε ζωές για μια δήθεν εκκλησία αγάπης κι υποτιθέμενο καλύτερο μέλλον. Αγνοούμε πως αν δε φροντίσουμε εμείς να εξαλειφθούν τέτοιες πρακτικές -τις λίγες φορές που πραγματικά ασκούνται-, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα καταδικάζει στο όνομα αυτών αθώους. Είμαστε όντως κι εμείς απόγονοι των «μαγισσών» εκείνων, αυτών που κάηκαν όμως.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ζηνοβία Τσαρτσίδου